Braç de gitano amb crema de llimona i menta

Data
30 de desembre de 2010
Creat per

Avui us proposo un braç de gitano que vaig preparar per l’aperitiu de Nadal a la feina del Pol, on cadascú havia de portar alguna cosa per picar:

Aquest cop no vaig poder tastar les postres, però m’han dit que va tenir molt èxit, je je je… El farcit amb la crema de llimona era molt lleuger i va resultar idoni per a un dinar amb molts plats diferents. El lleuger toc de menta quedava molt aromàtic i refrescant, ideal com a punt final d’un àpat de celebració. D’altra banda, el crocant d’ametlla li donava un contrast cruixent molt encertat.

Tot i que els braços de gitano porten força feina, són tan agraïts que val la pena l’esforç de fer-los… és d’aquelles receptes que tenen l’èxit assegurat!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

Pel pa de pessic:
• 3 ous
• 100g de farina
• 100g de sucre
• 1 culleradeta de vainilla en pols
Per l’almívar
• 50g de sucre
• 50ml d’aigua
• Un rajolí de cointreau
Per la crema:
• 400ml d’aigua
• 100ml de suc de llimona
• 150g de sucre
• 2 ous
• 40g de Maizena
• Ratlladura de pell de llimona
• Fulles de menta
• 2 fulles de gelatina
Per decorar:
• Crocant d’ametlla
• Ou filat

Preparació:

El pa de pessic:
Batre els ous amb el sucre fins que quedin escumosos. Afegir la farina tamisada i abocar sobre una plata de forn coberta amb paper de forn (ha de quedar primet, de 1/2cm de gruix). Coure-ho 10 minuts a 180º. Encara calent, desemmotllar sobre un drap una mica humit, enrotllar i deixar refredar.

L’almívar:
Posar l’aigua i el sucre en un cassó al foc i deixar-lo bullir 3 o 4 minuts. Afegir el rajolí de licor i reservar.

La crema:
Posar la gelatina en remull amb aigua freda.
En un cassó escalfar l’aigua (reservar-ne una part), el suc de llimona, la ratlladura i les fulles de menta. Quan arrenqui el bull, tapar i reservar uns minuts per tal que infusioni la menta.
A part, dissoldre la Maizena amb l’aigua reservada. Batre els ous i barrejar-los amb el sucre i la Maizena.
Colar la infusió de llimona i menta, abocar-la sobre la barreja dels ous i tornar-ho tot al foc, removent bé per tal que no faci grumolls ni s’enganxi. Quan la crema trenqui el bull, treure-ho del foc i dissoldre-hi la gelatina escorreguda.
Filmar-la a pell i deixar-la refredar.

Muntatge:
Desenrotllar el pa de pessic, humitejar-lo amb l’almívar i escampar la crema per sobre, reservant-ne una part. Tornar-lo a enrotllar, escampar una fina capa de crema per sobre i enganxar-hi el crocant d’ametlla. Decorar amb l’ou filat i reservar a la nevera fins el moment de servir.

Bon profit!

Comparteix

53 comentaris a “Braç de gitano amb crema de llimona i menta”

  1. M’estàs donant molta feina!!!!!! Aquesta nit pensava que havia de fer la crema anglesa, com em vas recomanar, amb la tempura de pinya i ara això!!!!!!!!!
    Em sembla molt original l’ou filat, sempre l’he vist en salat. Tenia ganes de menjar-ne però no sabia com i a sobre el crocant m’encanta! Una altre recepta més a la llista de pendents.;)
    Que tingeu un molt feliç 2011!

  2. Mare de Déu senyor!!! M’encanta la llimona i m’encanta la menta!!! Aquestes sí que seran unes postres que faré aviat!!!
    Feliç any nou i segueix fent-nos disfrutar de la cuina com ho fas!!!
    Petonets!!!

    PD: Per cert, l’índex de receptes que surtia al lateral ja no hi és??? és que anava de perles…

  3. Hola Gemma,
    A mi em passa el mateix que la Mònica, només faig que afegir receptes teves a pendents… La crema de llimona amb aquest toc subtil de menta ha de ser perfecte en aquestes postres. I el remat del crocant i l’ou filat, espectacular. Que tinguis un fantàstic 2011 i continua fent-nos gaudir de la teva cuina. Petons,

  4. Boníssim i molt recomanable! l’altre dia dèiem que si no fos per la forma i la composició exacta de la crema es podria dir que és una mona de pasqua: pa de pessic, crosta d’ametlla picada, crema a l’interior… nyam! Feu-lo!

  5. Gemmma, cada vegada m´impressiones més, solament de llegir el nom ja m´han vingut tots el sabors i lo bó que deurià estar, però quan he vist la foto, ja ni t´explico.
    Et desitjo un bon any 2011,guapa

  6. Mai he provat de fer-ne un perquè com dius tu, porten força feina, però aquest braç de gitano, seria sens dubte la millor aportació a l’aperitiu.. m’encanta la llimona, així es que de ben segur m’agradaria…

    Molts petons i feliç any nou!

  7. Vaja, vaja ens hem posat d´acord tots els blocaires a fer troncs i braços de gitano…això és estar en sintonia.;-D

    T´ha quedat perfecte com sempre…m´agradat el farcit de llimona, ja que per ser un aperitiu on hi ha de tot i per tots el gustos més val portar una cosa lleugera.

    Però et faig una pregunta per quan tinguis temps…com és fa l´ou filat?

    Una abraçada

    PD: jo també pregunto i el lateral????

  8. Hola Gemma!
    Darrerament he estat una mica desconnectada i estic aprofitant les vacances nadalenques per posar-me al dia. Veig que hauré de tornar a passar pel teu blog per assaborir totes les receptes que m’he perdut. Aquest braç de gitano té una pinta excel·lent, com tot el que tu fas. Tens unes mans d’or…
    Et felicito pel programa de ràdio i aprofito per desitjar-te un 2011 ple de felicitat, nous projectes i moltes, moltes receptes!!!

  9. Noia, ets una veritable artista, jo de braç de gitano n’he fet algun cop i sempre em queda boturut d’una banda a una altra, i aquest farcit ja l’he vist a altres blogs i tinc moltes ganes de tastar-lo.
    Aprofito per desitjar-te un bon any.
    Ester

  10. Hola Gemma,
    té una pinta excel.lent!!! Jo també l’ afegeixo a la llista de pendents.
    Per l’ aperitiu de st. Esteve , vaig fer la recepta que vares facilitar de magdalenes salades i van ser tot un èxit.
    Per cert, no localitzo l’ índex de les teves receptes…em podries assenyalar com accedir.hi?
    Gràciessss
    PD. Aprofito per desitjar-te una bona entrada d’ any envoltada de la gent que t’ estima.

  11. Impressionant! De deveres que no tens una pastisseria amagada en algun cantonet? perquè el resultat és ben professional. Com ja t’han anat dient, no donem l’abast de tantes coses bones com ens ofereixes. I tant com m’agrada la llima i la menta, haurem de reservar una vesprada per veure si ens ix, almenys, la meitat de bo i vistós que el teu.
    Una abraçada

  12. Caram quin braça de gitano més bo!! Me l’apunte a la llista de pendents. A aquest pas, necessitaré dues vides per a preparar tots els plats que vaig guardant. No m’estranya gens que triomfares. Llàstima que no el pogueres tastar. En fi, coses que passen. Besades i bon any nou!!!

  13. Algún dia faré un braç…´has fet un braç preciós Gemma!, si faig cas a la teva recepta segur que en sortiré satisfeta, com m’ha passat amb TOTES les teves receptes!. Has estat la meva inspiració “dolça” al llarg d’aquest any i espero que de molts més! BONA ENTRADA AL 2011 GEMMA!!!

  14. Una exquisited y una preciosidad, como todo lo que tu haces. Ha sido un verdadero placer visitarte a lo largo de este año, y espero seguir disfrutando del mismo modo este que ahora estamos por recibir. Te deseo lo mejor para el 2011 y que lo disfrutes junto a tus seres queridos.

    Un fuerte abrazo.

  15. apa que no devia quedar bé, el pol!
    una proposta excepcional, com sempre, i suposo que la darrera de l’any, de manera que t’envio una abraçada molt i molt forta i que tinguis molta sort el 2011.
    un petó

  16. Mònica, si avui sou poca gent, la crema anglesa amb la tempura de pinya et quedarà genial! I l’ou filat lliga molt bé amb el crocant d’ametlla, jo en poso sempre a les Mones de Pasqua 😉

    Vermells, precisament per això vaig triar aquesta crema pel farcit, em va semblar que aquests dies que tots anem tan tips vindria molt de gust…

    Gemma, retocant el blog em vaig carregar tot el lateral 🙁 Però ara mateix ho he arreglat, je je je… Moltes gràcies per avisar!

    La Cuina de l’Eri, això ens passa a tots! Cada cop que tatxo una recepta dels pendents m’adono que n’he afegit quatre més… així és impossible acabar mai la llista!

    Pol, tens raó! Tot i que llavors la crema hauria de ser de yema, enlloc de llimona… però la combinació i la decoració recorda molt una Mona de Pasqua 🙂

    Vero, queda una crema molt aromàtica i refrescant, si t’agrada la llimona i la menta, l’has de provar!

    Ivana, els braços de gitano farcits de nata són un clàssic que no passaran mai de moda, oi? Crec que tots n’hem menjat algun diumenge quan érem petits 😉

    Ribereña, més que complicat és laboriós… porta moltes elaboracions diferents, però totes són senzilles. I només cal teniu una mica de paciència al moment d’enrotllar el braç. L’has de provar!

    Cristina, el tronc de Nadal és un clàssic d’aquestes festes, oi? I ja he arreglat el lateral, me’l vaig carregar sense voler. L’ou filat sempre el compro fet, no val la pena fer-lo a casa… porta molta feina i has de tenir l’estri dels foradets per aconseguir que et surtin els fils tan primets… Si en vols comprar, a les xarcuteries en tenen sempre i surt molt bo 😉

    Anna, acabo de veure el teu reportatge sobre Argentina… quin viatge més maco que heu fet, a mi m’encantaria anar a Argentina i veure les glaceres i tota la Patagònia. I clar, tastar els alfajores autèntics, je je je… 😉

  17. Ester, el meu també ha quedat força boturut, je je je… és molt difícil enrotllar-lo i que quedi perfecte, però l’important és que és bo igual 😉
    La crema de llimona no l’havia vist mai, he adaptat la crema de mandarina que ha he fet altres cops… i hi he posat la gelatina per tal que s’aguantés més bé un cop fet el braç 😉

    Esther, ja he tornat a posar l’índex, el vaig suprimir sense voler. Les magdalenes salades han tingut molt èxit, jo les he fet amb olivada i amb formatge blau. Que tinguis una bona entrada d’any tu també!

    Queti, ja m’agradaria tenir una pastisseria, je je je… la crema de llima i menta queda molt refrescant, de cara a l’estiu també ha de venir molt de gust 😉

    Gemma, al Pol no li puc dir que no, je je je… a part que ja m’agrada que m’ho demanin, eh? 😉

    Francesc, tots tenim una llista de pendents tan graaaaan que serà impossible que l’acabem algun cop. Cada cop que vull triar una recepta tinc una feinada enorme, en tinc tantes que vull provar… bona entrada d’any i una besada a tu també!

    Mercè, de veritat no has fet mai un braç de gitano? Però si ets una experta fent postres! Que tinguis un feliç 2011 tu també, una abraçada!

    Sandra i Xavi, comparat amb el vostre torró de gema cremada, auqest braç és una recepta per principiants… el torró casolà és super difícil de fer!

    Gràcies Ruben!

    Nieves, el placer es mutuo, visitar tu blog es sinónimo de pasar un buen rato entre ricas y deliciosas recetas. ¡Feliz 2011!

    Manel, quan el Pol m’ho va demanar no li vaig poder dir que no, je je je… i ho vaig fer encantada! QUe tinguis tu tambe molt bona entrada d’any, una abraçada!

  18. Bona nit Gemma
    Cal veure com està de preciós!
    M’ha agradat molt la decoració.No m’estranya res que tinguera tant èxit.
    Quedaria perfecte com a final d’un gran dinar…amb eixe saboret de llima i menta….!
    Besets i que tingues un feliç any nou.

  19. Ostres!
    Jo ja fa temps que vaig deixar de fer la llista de receptes pendents de la Gemma: era frustrant, veure com s’acumulaven coses delicioses!!! De tota manera, el teu bloc continua sent la meva primera opció quan necessito fer unes postres…

    El braç de gitano genial. Ni l’abuela Consuelo els feia tan bonics! 😉

    Molt bon Nadal, Gemma!

    P.S.: Per cert, apa que no és llest en Pol! Així també triomfo jo, a la feina! jejejejej

  20. Jo per al meu aniversari, com que puc escollir que per alguna cosa és el meu aniversari, sempre escullo un braç de gitano com a pastís. ‘Con esto te lo digo todo’ respecte al format.
    I la combinació és guanyadora total!!

    Que l’any que bé ens continuis endolcint la vida, Gemma!! 🙂

  21. Ana y Víctor que tengais un 2011 lleno de felicidad. Que sigáis con vuestras caminatas y buenas recetas que tanto nos gustan leer. ¡Un abrazo!

    Albota, doncs així aquest braç de gitano t’encantaria, ja el pots posar a dalt de tot de la llista de pendents 😉

    Helena, els braços de gitano porten feina, i la part d’enrotllar el pa de pessic sempre és delicada, però la veritat és que el resultat val la pena!

    Erika, volveré a poner el traductor, que lo quité sin darme cuenta 🙁
    Aquí los piononos son mini brazos de gitano y son típicos de Granada…

    Mercè, d’això es tractava, je je je …

    Mesilda, em va semblar que aquesta crema quedaria més lleugera que el típic farcit de nata o trufa, que aquests dies tots anem massa tips de dolços 😉

    Massitet, al Pol no li puc dir que no, je je je…
    L’abuela Consuelo era la millor pastissera casolana del món, per mi és tot un honor aquest comentari teu 🙂

    Miquel, Maia i Marta, que tingueu molt bona entrada d’any i un feliç 2011!

    Starbase, em sembla genial escollir el pastís d’aniversari, je je je… A casa, com que els faig jo, no els deixo triar je je je…
    La combinació queda més lleugera que el típic de nata o trufa 😉

  22. Amb la bona pinta que fa és una pena que no el poguessis tastar! Em sembla un braç de gitano molt original, lleuger i molt ben presentat 🙂

    Molt bona entrada d’any Gemma!!

    Una abraçada!!

  23. Cristina, l’enrotllat es pot millorar molt, je je je… Bon any a tu també!

    Silvia, pues me parece que no sobró nada, je je je… Que tengas una feliz entrada al 2011!

    Alba, em va sobrar crema del farcit i me la vaig menjar tota sola, així gairebé és com si hagués tastat el braç de gitano 😉

    Glòria, no sé pas si és un xollo, que això de tenir postres dolces cada dia no és gaire bo per la salut ni per la dieta… 😉 Que tingueu un feliç 2011!

    Alfons, que tinguis també una bona entrada d’any i un feliç 2011. Una abraçada!

  24. Aquests sí que són uns postres ideals per a mi: refrescants i amb llimona! Quina traça que tens! bandida!
    Que tots els vostres desitjos i anhels trobin lloc a la vostra vida aquest any que acabem d’encetar.
    Bon any nou!
    Besades

  25. Jo també penso el mateix, els braços de gitano són genials, quedes com una reina. Jejejeje!
    M’apunto l’acabat final de crocant pel següent que faci. Una forta abraçada i un feliç i dolç 2011!

  26. Boníssim el braç de gintano i millor encara si el menges escoltant la música d’en Pol Cruells, tot plegat, Xapó!
    Montserrat (Vic)

  27. Tinc un no-sé-què amb els braços.. sempre m’han intrigat molt. Potser perquè em recorden el dolç de postres dels diumenges, potser perque a casa la meva àvia sempre s’escarrasava a fer-ne un… tinc una relació especial amb els braços.. ja n’he fet uns quant i en seguiré fent per aquesta relació de no-sé-què..
    Però he de dir que aquest té una pinta extraordinaria.. i quin enrotllat!!! magnífic! M’hauré de llegir amb més deteniment el post per descobrir els seus secrets!!!
    Una abraçada,
    mglòria

  28. Bonic, molt bonic, i a més segur que boníssim… m’agrada aquest farcit de crema de limona, i el puntet de menta li ha de donar una miqueta de frescor, veritat?
    PTNTS
    Dolça

Respon a CRISTINA Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *