Gugelhupf

Data
12 de juny de 2008
Creat per

Aquesta és la meva participació al HEMC del mes de juny:

L’Anna i el Víctor de Caminar sin Gluten són els amfitrions de l’HEMC d’aquest mes i per això es tracta d’una convocatòria una mica especial. Enlloc d’escollir un ingredient o tema bàsic, han proposat que tots elaborem una recepta, la que vulguem, però amb una condició: que sigui sense gluten, és a dir, apte per a celíacs. Per mi, el repte d’aquest mes és molt interessant, ja que ens acosta a aquest món tan desconegut però que cada vegada és més freqüent. Qui no té un amic o familiar amb intolerància al gluten? A l’hora d’escollir la recepta, n’hauria pogut triar una que ja no portés cap producte amb gluten (un flam, una mousse, una crema, un gelat…) però vaig pensar que la gràcia d’aquest repte era, precisament, tot el contrari: escollir una recepta que portés gluten i intentar adaptar-la pels celíacs. Buscant idees i receptes, em vaig decidir per una recepta del blog Cocina Facil sin Gluten, de qui ja he fet altres postres i sempre surten molt bé. I, tal i com indica el nom del blog, totes són sense gluten!

El Gugelhupf és una mena de pa de pessic semblant al pannetone italià, però menys dolç, que es fa amb farina normal i llevat fresc de forner. La massa ha de fermentar i es cou al forn directament dins el motlle on fermenta. Aprofitant que encara tinc la panificadora de la Gemma, vaig pensar que seria bona idea preparar la massa a la panificadora, deixar-la fermentar a dins i després coure-la al forn dins un motlle de silicona. I va anar molt bé! Només canviaria una cosa: no hi posaria els trossets de xocolata, ja que durant el fermentat a la màquina, com que està calenta, es van fondre una mica. Evidentment, l’amassat es pot fer a mà i deixar fermentar la massa entre 1 i 2 hores, tal i com explica la Marisa al seu blog 🙂

Per tal d’adaptar la recepta al món sense gluten, vaig utilitzar la farina que aconsella la Marisa:


Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 250g de farina Mix B de Schär (panificable o de força)
· 1/2 sobre de llevat sec de forner Mix B de Schär
· 80g de perles de xocolata
· 80g de fruites confitades
· 4 cullerades de rom
· 150ml d’aigua tèbia
· 80g de mantega
· 100g de sucre
· 3 ous
· Pell d’una llimona ratllada

Preparació:

Programar el programa 10 de la panificadora amb només amassat i llevat. Posar els ingredients dins la màquina (excepte la xocolata i la fruita confitada), primer els líquids i després els sòlids, procurant que el llevat no toqui ni la sal ni el sucre. Després del primer amassat, quan soni la senyal acústica, ficar-hi la xocolata i la fruita confitada a trossets. Quan acabi el programa, abocar la massa dins un motlle de silicona i coure’l a 170º durant 40 minuts. Deixar refredar i servir espolsat de sucre en pols.

Bon profit!

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *