Fòrum Gastronòmic Girona 2009

Data
27 de febrer de 2009
Creat per

Dissabte passat vam assistir a la 2a trobada de blocaires que organitzava el Fòrum Gastronòmic de Girona. Dins de l’extens programa del Fòrum, hi havia planificats uns tallers i unes xerrades dirigides a aquest col·lectiu en expansió que som els blocaires gastronòmics.

El primer taller, Fotografia gastronòmica, entre el document gràfic i l’obra d’art, el van impartir el fotògraf Francesc Guillamet, especialitzat en fotografia gastronòmica, i el cuiner Marc Cuspineda, col·laborador d’elBulli encarregat dels treballs d’estilisme fotogràfic de les publicacions de Ferran Adrià i elBulli.
Durant una primera part més teòrica, van fer un recorregut per les diverses publicacions que han publicat, explicant amb tot detall les diferents característiques de cada reportatge. Van assegurar que les seves fotos no tenen trampa, és a dir, que tot està fotografiat tal i com surt de la cuina, de manera que els plats són absolutament comestibles (fins i tot les espumes i els gelats!):

A la segona part, més pràctica, van fer una demostració en directe intentant reproduir una sessió fotogràfica de les que acostumen a fer. No hauria dit mai que per fer una foto calgués tanta gent! Entre cuiners, fotògrafs, ajudants, càmeres… gairebé no es veia el plat, je je je…

Durant el descans entre tallers, vam aprofitar per fer una volta pels expositors del fòrum, on es podia trobar de tot: productors i elaboradors d’aliments i begudes d’alta qualitat, fabricants d’equipaments de cuina, distribuïdors, empreses de serveis, editorials i publicacions gastronòmiques… Vam fer tastos de tot el que ens van deixar: gelats (de gamba, de wasabi, d’ensaïmada de Mallorca, de pinyons, de te verd, de gingebre…), formatges, embotits, coques i pans… Alguns blocaires van aprofitar per fer un tast de la cervesa Inedit de DAMM mentre jo aprofitava per tastar la nova selecció de postres La Guinda de DANONE, ja que en volia fer una bona crítica 🙂

La segona part de la trobada blocaire va consistir en una xerrada d’en Manuel Gago, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la, titulada Blocs i sector enogastronòmic: una relació en construcció, on va parlar sobre la consolidació dels blocs gastronòmics en termes de regularitat, qualitat i audiència. Va fer una profunda reflexió sobre els vincles de comunicació que s’han establert entre els blocaires i els agents del sector enogastronòmics i de quina manera pot afectar aquesta situació als blocs: poden afectar els seus continguts? Com han de ser les relacions entre blocs i els professionals del sector?

La xerrada va acabar amb una tertúlia protagonitzada pel propi Manuel Gago i a la qual s’hi van afegir en Joan Gómez Pallarès, editor de De vinis i en Roberto González, editor de El Pingüe.

Finalment, va haver-hi la lectura del manifest Codi Cuina per part de la Mar de Baixa Gastronomia i de la Sol de la Caja de los Hilos, la foto de rigor i els comiats d’alguns (jo entre ells), mentre d’altres blocaires continuaven la festa anant de copes per Girona. En resum, una trobada realment apassionant!

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *