Tortell de Reis

Data
7 de gener de 2010
Creat per

Per fi m’he atrevit amb un dels meus grans pendents: el Tortell de Reis! Com que aquest Nadal no hem marxat de vacances, no tenia excusa, m’havia d’atrevir amb aquest repte tan complicat… Algun avantatge havia de tenir que fes mal temps, oi?Totes les masses que porten llevat de forner i que han de fermentar són força complicades de fer a casa. A més, la recepta del Tortell de Reis té tantes versions que t’omples de dubtes: Quins són els ingredients? Com es farceix el massapà? Quan es posa la fruita, abans o després de la fermentació? Cal utilitzar massa mare? Quant temps cal que reposi la massa? Quantes fermentacions s’han de fer? A quina temperatura ha d’estar el forn?…

Amb tots aquests dubtes al cap, m’he atrevit a fer el meu propi Tortell de Reis casolà, amb poca confiança que sortís bé… Però no, al final me n’he sortit! Ha quedat esponjós i ben cuit, gens sec i molt aromàtic. Em falta practicar el tema del farcit, ja que el massapà no ha quedat gaire centrat… Però el més important és que m’he tret la por de sobre, a veure si mica en mica en vaig aprenent 🙂

Us explico un petit truc que no surt a cap recepta: si us voleu estalviar feina i fer net dels torrons que us han sobrat, aprofiteu els torrons de massapà pel farcit del Tortell!

Us deixo una foto d’abans i després de la fermentació, on es veu com creix el tortell. I també us deixo un parell de vídeos de dos programes de referència, el Cuines i el Dolça Catalunya, a tots dos hi ha la seva versió del tortell i, sobretot, s’entén molt bé com farcir-lo amb el massapà.


Ingredients:

· 125ml de llet
· 300g de farina de força
· 75g de mantega
· 1 i ½ sobre de llevat de forner liofilitzat (el meu de la marca vahiné)
· 1 ou
· 125g de sucre
· 1 pessic de sal
· Pell de llimona ratllada
· Pell de taronja ratllada
· 1 polsim d’anís en pols
· 1 polsim de vainillina
· 1 polsim de canyella en pols
· 2 cullerades d’aigua de flor de taronger
· 200g de massapà (amb el rei i la fava a dins)
· Per adornar: 1 ou, sucre, ametlla laminada i fruita confitada

Preparació:

El dia abans: posar al vas de la thermomix la llet, la mantega, la sal i les aromes (llimona, taronja, anís, vainillina, canyella i aigua de taronger). Programar 1 min. a 40º vel. 2.
Treure la temperatura, afegir l’ou i el llevat i barrejar ½ min. a vel. 2.
Afegir la farina, barrejar ½ min. a vel. 6 i programar 3 min. a vel. espiga.
Afegir el sucre i programar 3 min. a vel. espiga.
Abocar la massa en un bol i tapar-la amb paper film untat amb oli (l’oli és per evitar que s’enganxi amb el film). Deixar fermentar la massa a la nevera tota una nit.

El mateix dia: treure la massa de la nevera 1h abans de fer el tortell.
Treure el paper film, abocar sobre la taula i donar-li forma rectangular amb l’ajut d’un corró. Col·locar al mig el massapà en forma de xurro i enrotllar la massa de manera que el massapà quedi a dins. Estirar tot el xurro i unir les dues puntes, formant la forma del tortell (veure els dos vídeos de sota).
Col·locar el tortell a sobre la plata del forn. Pintar-lo amb ou batut i decorar-lo amb la fruita confitada. Tapar-lo i deixar-lo a prop d’un lloc calent, per tal que fermenti i dobli el volum (unes dues hores).
Ruixar-lo amb una mica d’aigua, repartir l’ametlla i el sucre per sobre i coure’l a 170º durant 20 minuts.

El farcit del massapà està al minut 4:

El farcit del massapà està al minut 12:

Bon profit!

Comparteix

3 comentaris a “Tortell de Reis”

 1. Hola Gemma,
  enhorabona per tota la feina que fas.
  Una consulta, sobre laigua de flor de taronger….. no queda com amb gust de colònia? jejeje… potser sembla una mica absurda la pregunta.. però vaig fer uns panets que en portava i a mi em semblava que tenien gust de colònia… Potser n’hi vaig posar massa. Jo al meu poble no en trobo,… i al final ho vaig aconseguir a la botiga dels àrabs… ja que ells també la utilitzen per la seva rebosteria. Tinc l’ampolla gairabé sencera i ara per les coques de sant joan tinc el dilema de utilitzar-la o no.
  Gràcies!!!

  Jordina

 2. QUE CANTIDAD DE LEVADURA FRESCA SE PONE PARA 500 GR DE HARINA DE FUERZA
  Y COMO SE CONSIGUE QUE EL ROSCO TENGA UNA TEXTURA ESPONJOSA Y DURADERA COMO LOS QUE VENDEN, PORQUE YO PERSONALMENTE NO LO CONSIGO YA QUE HACE 3 AÑOS QUE LO HAGO Y ES IMPOSIBLE, GRACIAS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *