Baklava. Cuina exòtica amb en David Lienas

Data
27 de març de 2010
Creat per

Ahir vam assistir al taller de cuina amb el xef David Lienas a l’Espai Consum del Bonpreu, on entre altres receptes ens va ensenyar a fer aquesta baklava de nous, uns pastissets d’origen grec i turc:


El taller d’aquest divendres era un monogràfic de cuina exòtica que consistia en tres receptes ben sorprenents: de primer plat en David ens va fer un chow mien de fideus amb llagostins, gambes i pebrots verds, un saltejat al wok de fideus xinesos amanits amb unes salses tan exòtiques com la salsa Hoisin i la salsa d’ostres. De segon ens va cuinar un pollastre Tandoori amb arròs pilav especiat amb condiments com el garam massala, la cúrcuma, el coriandre o la paprika. I per acabar, ens va fer una baklava de nous, uns pastissets dolços i cruixents que es preparen amb pasta fil·lo.

Mentre en David ens entusiasmava amb les explicacions dels diferents plats, les aromes d’espècies i condiments com l’oli de sèsam, el vinagre d’arròs, la salsa de soja, el bitxo, l’all, la melassa, la canyella, el gingebre… ens anaven embolcallant talment com si fóssim a un mercat oriental. Amb aquestes tres receptes en David va aconseguir sorprendre a l’audiència alhora que feia un pèl més propers aquests plats amb ingredients tan estranys. Finalment, el tast dels diferents plats ens va permetre assaborir els sabors picants i suggerents d’aquesta cuina exòtica tan allunyada a la nostra.

La recepta de baklava que ens va ensenyar el David és la més bàsica possible. A partir d’aquesta, s’admeten mil variacions al gust de cada cuiner: canviar les nous per altres fruits secs, afegir altres aromes com l’aigua de flor de taronger… però totes tenen en comú que el resultat han de ser uns pastissets cruixents i dolços, on el crec crec de la pasta fil·lo fa que tot i ser unes postres energètiques resultin lleugeres de menjar.

Avui mateix he posat en pràctica la recepta, una manera ben dolça de començar les vacances de Setmana Santa. Ha quedat boníssima! Per cert, demà mateix marxo uns dies a escalar a Eivissa, algú em pot fer alguna recomanació gastronòmica especial típica de l’illa?

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 150g de mantega
· 350g de nous
· 60g de sucre
· 225g de pasta fil·lo
· 200g de mel
· 30ml de suc de llimona
· 150ml d’aigua
· Canyella en pols
· Clau d’olor mòlt

Preparació:

Fondre la mantega.
Picar les nous ben fines i barrejar-les amb el sucre, la canyella i el clau d’olor.
Estendre una làmina de pasta fil·lo i pintar-la amb mantega amb l’ajut d’un pinzell. Posar una segona capa de pasta fil·lo. Repartir per sobre una part de la barreja de nous. Cobrir-ho amb tres capes de pasta fil·lo, totes pintades amb mantega. Tornar a repartir nous per sobre i repetir el procés fins acabar les nous.
Tallar les capes superiors a rombes i posar-ho al forn a 220º durant 10 minuts. Baixar la temperatura a 180º i coure-ho 20 minuts més.
Mentrestant, preparar un almívar amb la mel, el suc de llimona i l’aigua posant-ho tot en un cassó al foc. Quan arrenqui el bull deixar-ho un parell de minuts fins que agafi una mica de consistència. Deixar refredar.
Treure la baklava del forn i pintar-la amb l’almívar. Deixar refredar i tallar-la seguint els rombes marcats.

Bon profit!

Comparteix

44 comentaris a “Baklava. Cuina exòtica amb en David Lienas”

 1. Sempre m'han cridat molt l'atenció aquests pastissets, m'encanten les nous i amb la pasta de full deu ser irresistible. Me l'apunto.Un petonás!Ana de: 5 sentidos en la cocina

 2. Gemma, també vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una classe en dia diferent, clar i em va semblar molt interessant la receta.Que passis una bona setmana santa per les altures je je je. Petons

 3. Gemma; Aquesta cuina -oriental- sempre ha estat una gran desconeguda per a mi, encara que avui en dia podem trobar una gran variació de llocs on poder menjar aquets plats i també poder-los fer tant i tant rebons com tu-a part d'en David Lienas- Salutacions Gemma¡¡.

 4. Hola bonica, en Kike et recomana el restaurant Can Pau (a Santa Gertrudis), pregunta per l'Alba i diga-li que vas de part d'en Kike Palau de Dosrius!!Petons i bones vacances!

 5. Quina rapidesa, la classe com sempre molt bé, al meu fill va cada any a Formentera i d'Eivissa ens porta sempre el flaó, ja l'esperem està boníssim. Bones vacances i petons

 6. Hola Gemma! Segueixo fa temps el teu blog i totes les receptes que t'he copiat sempre han sortit molt bones!!! GRACIES ;)Jo sóc de Barcelona però vaig cada estiu a Eivissa desde fa 9 anys!!! (encara que no a escalar, sino a prendre el sol!)Et recomano: "Ca's Pagés" a la carretera de Sant Carles km. 10 (cuina típica de les illes)"Bar Costa" a Santa Gertrudis (només fan entrepans i taules d'embotits però són molt bons!) "Ca la Carmen" a la Cala d'Hort (no sé si en aquesta época serà obert però fan unes paelles de vici amb unes vistes increibles a l'illot màgic de Es Vedrà)També et recomano que preguntis quin dia fan el mercadillo de les Dalias (A Sant Carles) i que feu una passejada pel seu ambient hippie! (menys comercial que el mercadillo de Es Canar!)Ahh! Les postres típiques de Eivissa són el Flaó, una mena de pastís de formatge (de requesón) amb llimona, canyella i hierbabuena; però també trobaràs ensaimades a les pastisseries! :)Passa-t'ho molt bé a les teves vacances! Kina enveja!!!

 7. T'ha quedat molt bé!!! Aquesta baklava estava ben bona!La classe com sempre molt bona! Jo he fet el pollastre i l'arròs i ens a agradat molt.Petonets

 8. Renoi, que ràpida!!,t'ha quedat xulíssim!,jo encara tinc pendents els carquinyolis que faré demà… La pasta fil.lo també la compres al Corte Inglés? o hi ha algun altre lloc on la tinguin?A reveure i bons dies de festa!!!!!!!mercè-dest.cass.

 9. Hola Gemma!! que bons son els Bakavas, tu sempre fent cursos; que bé!!L`altre dia vaig fer els teus bunyols i em van sortir fantàstics!!que vagi bé Eivissa!!!

 10. Quina classe més xula!!Soc una gran amant de les espècies i la cuina india i oriental!!. El baklava es un dels meus postres preferits,sé que té un munt de caloríes però es que està tant bó!!!!Disfruta moltíssim de les teves vacances a Eivissa!!!!! Petons

 11. Ana, doncs són ben fàcils de fer! La pasta fil·lo m'encanta, queda molt cruixent i és tan versàtil…Reme, anem a escalar a Eivissa, de manera que aquest cop no tindrem gaires altures. Tot i així, espro gaudir de les parets i la roca, que tot i ser una illa petita té algunes zones d'escalada que estan prou bé.Josep, ahir mentre notàvem totes aquestes aromes tan exòtiques més d'un ens vam sentir transportat a un d'aquests restaurants orientals que comentes ;)Parella Vermella, m'apunto la recomanació! Intentaré passar-hi i preguntar per l'Alba de part d'en Kike 😉 Moltes gràcies! Encara haig de mirar on és Santa Gertrudis, je je je…Àngels, el flaó ja el conec, sens dubte que en menjarem! El teu fill sap triar molt bé els seus destins de vacances, eh? ;)Laura, moltes gràcies per les recomanacions, totes, les del mercat també, que m'encanta passejar pels mercats locals!!!!Després de 9 anys segur que coneixes Eivissa a la perfecció. Nosaltres no ens podrem banyar, però no passa res, jo sóc més de terra que de mar, je je je…MaryLou, que ràpida! Jo tinc ganes de fer els fideus, els deixo pendent per quan torni de les vacances ;)Ester, ens agradaria molt tornar-te a veure, que el grup hi ha molta gent nova des que vas deixar de venir… a veure si t'ho pots tornar a combinar pel proper cop ;)Mercè, la pasta fil·lo del Corte Inglés la venen congelada, de manera que un cop la descongeles ja l'has de gastar tota. També en venen a l'Alcampo, allà la venen fresca i m'agada més. A Sabadell també en pots trobar en algunes botigues delicatessen… Per cert, ja tinc els festucs crus per provar els carquinyolis amb la versió de festucs enlloc d'ametlles, a veure com queden ;)Anna, és super fàcil de fer la baklava, molt més que els bunyols! A veure si t'animes a provar-la, ja veuràs que queda boníssima i es fa tota sola ;)Glòria, he tingut el temps just, entre preparar motxilles i comprar… però no podia marxar sense provar de fer la baklava, je je je… Ja has provat alguna recepta, tu?Elena, la primera baklava que vaig fer era força diferent… portava ametlles enlloc de nous i cabell d'àngel barrejat… també va quedar molt bona ;)Elvira, si t'agrada la cuina oriental hauries gaudit molt de la classe, només amb les olors que se sentien ja se'ns va obrir la gana…Ara, no n'ha sobrat ni una engruna, me l'emporto cap a Eivissa però a dins de la panxa, je je je… Sort que a partir de demà escalerem i ja cremarem totes les calories 🙂

 12. la primera vegada que vaig estar a tunísia vaig tornar enamorat dels baklava i carregat de capces per regalar. a molta gent no els va agradar gaire perquè els troben uns pastissets massa dolços, però jo hi tinc debilitat. aquests teus podrien estar exposats perfectament en una pastisseria d'istambul o de jerusalem.bon viatge a eivissa!

 13. Gemma, una vegada tastí uns baklavas en un lloc de manjar grec i eren espectaculars… però aquests teus, encara m'ho pareixen més.Per cert, Gemma, ara estic més lliure i també m'interessaria assistir a cursos de cuina. Ho consulteu en alguna web o publicació? Una besada i bones vacances (que he llegir per no sé on que te n'agafes!!!) 😉

 14. Hola Gemma,Sóc la Marta que ens vam connèxier a la classe del David Lienas. Quina rapidesa, el baklava em va encantar i ja he comprat els ingredients per cuinar-lo (la pasta filo la vaig trobar al bonpreu). El que em va encantar va ser el pollastre amb arròs que per dinar intentaré fer-lo, però amb la meitat d'espècies ja que encara no les he aconseguit trobar totes.Bones vacances per Eivissa!

 15. umm gemma que rica, yo tengo muchisismas ganas de hacerla, a ver cuando me cuadra!!, pero te ha quedao genial, y que suerte tienes que te den tantas clases de cocina"!! jooo, fuchiquitos ;*

 16. Gemma, bones vacances!!! Com ens cuidem, eh??? Qui pogués anar ara a Eivissa…sense la gentada de ple mes d'estiu! :)Aquesta baklava fa una pinta increible!!! L'hauré de versionar amb un altre fruit sec ja que sóc alèrgica a les nous…A veure si algu fa ràpid el pollastre Tandoori que justament tinc tandoori!!! :)Petunets, Eva.

 17. Et desitjo unes molt bones vacances. La feina no ens va deixar anar a la classe i ja hem arribat a la conclusió que les 18h és una hora massa justa per a nosaltres. Ens sap molt greu ocupar una plaça i que després qualsevol petit imprevist de feina no ens deixi arrivar…haurèm de mirar-ho bé abans d'apuntar-nos a aquesta hora.Sorry.

 18. Bona nit GemmaLa pasta tall m'encanta,queda tan cruixent!Però només l'he provat amb salat,amb dolç encara no he fet res.Amb este farcit segur que estarà deliciosa.Provaré a fer esta baklava que te una pinta deliciosa.Besets

 19. Te'n vas de vacances però amb els deures fets, eh?A mi m'encanten els plats fets amb pasta fil·lo, i la baklava és boníssima.Que passis unes bones vacances.

 20. Quina rapidesa en posar en practica les receptes noves!! Aquest pastisset té molt bona pinta i si que admet moltes variacions!!Bones vacances per Eivissa!!Petonets

 21. Gemma, em va saber molt de greu no venir! I, sobretot, no haver pogut avisar amb prou temps.Espero que podré venir a alguna altra classe.Té una pinta deliciosa, aquesta baclaua. És un dels meus dolços preferits!!

 22. Hola Gemma,Crec que hauré arribat tard . Dues de les especialitats de les illes d'Eivissa i Formentera són el Guisat de Peix i el Peix sec.Bones vacances i bona escalada Una besada

 23. Hola,Gemma, felicitats pel teu blog, el trobo genial i les receptes i les fotos són fantàstiques!!! Sóc la Glòria, ens vam "veure" al blog de la Laia pq vaig fer la teva confitura de moniato (en vaig fer molta per regalar-ne i a tothom li encanta!). A Eivisa tb és típic la greixonera, jo l'he feta a casa amb aquesta recepta: 1 l llet, 4 ous, 4 ensaïmades, 250 g sucre, canyella, llimona. Fem caramel amb 50 g sucre, el posem en una cassola de fang. Barregem les ensaïmades estovades en la llet una mica calenta, afegim el sucre, els ous batuts, la canyella en pols i la pell de llimona ratllada, aboquem la pasta a la greixonera i la fem coure al forn ben calent uns 45'. Bones vacances!

 24. Sóc incapaç de pronunciar el nom, però… QUINA BONA CARA!!! Últimament sóc fan del teu índex de receptes (curiosament hi trobo tot allò que se m'acut buscar!)Desitjo que passis unes molt bones vacances i que tornis carregadíssima d'inspiració culinària! 😉 Una abraçada.

 25. Vaja un menú de luxe que va preparar el David! Sóc una gran entusiasta d´aquestes cuines. L´olor i sabor de les especias em tornen boja. Aquesta baklava t´ha quedat fantàstica i només de pensar en el gust, en el crek-crek al mossegar-la, ummmm quina delicia! Molt bones vacances!Petons!

 26. Hola gemma!!!Que bé, sempre es interessant acudir a una clase de cuina, sobretot amb un bon mestre, t'envejo..:P (De manera sana sempre, naturalment).Mai he fet aquest tipus de pastiset, es d'origen àrab o libanes, oi? Tot i que els he mejat i em semblen extraordinaris.Potser m'animi a intentarho i el "fusili" aquesta recepta..jejeje.Petons ben fort i moltes felicitats tot un éxit i una experiencia.Nuria

 27. Hola, Gemma!Ja fa dies que ets a Eivissa i suposo que arribo tard, però no volia deixar de posar-te algunes recomanacions. Intenta tastar les orelletes, una mena (sui generis) de pa de pessic en porcions individuals, esponjoses i delicioses. Les de la pastisseria Bofill són les millors. La greixonera i la coca de bescuit són dues altres bones mostres de la rebosteria illenca, més enllà del reconegut flaó.En el capítol dels dolços, a més del guisat de peix, intenta tastar la burrida de rajada, sensacional, i el guisat de porc, el guisat de polp, el cuinat (només es fa per Pasqua), la coca amb pebrera i les empanades de carn o de pèsols (en trobaràs a moltes pastisseries: et recomano Can Vadell, a prop de Vara de Rei, una mica més enllà del Pereira), el guisat d'ous…bé, no tindràs temps de menjar tantes coses!Hi ha un restaurant molt económic de cuina casolana a la plaça del parque, darrera Vara de Rei a Eivissa capital, es diu Bon Profit. A Vara de Rei mateix tens Ca n'Alfredo, molt típic però molt car. El restaurant de la platja de Es Codolar (ara no en recordo el nom) és magnífic i molt, molt agradable. Obre tot l'any. Si vols fer un esmorzar de diumenge típic d'eivissenc ves al Montesol, els autòctons hi van molt. I demana mig (o un, depèn de la gana) panet torrat amb oli i tomata.Si veus això a temps i vols res més, fes-me un comentari i intento ajudar-te.Jo també vaig de vacances uns dies a Eivissa, d'on és el meu company.

 28. En vaig provar fa molt de temps i em van encantar, lo que ara una mica difícil probar-ho a fer que no tenim pasta filo sense gluten :(Ets una alumna molt aplicada i aprofites totes les explicacions 🙂

 29. Que bueno ! La baklava nunca la hice ni tampoco la probé. Vos andate a escalar y a perder calorías a Ibiza que yo me voy juntando todas por vos. Que la pases super bien!Cariños

 30. Hola!! espero que tus vacaciones hayan sido estupendas… la receta la encuentro interesante sobre todo conocer sabores de otros lugares… pero yo como siempre me topo con el problema de mi familia, lo referente a la gastronomia de otros paises son bastantes reacios a los sabores picantes ectr.. pero yo poco a poco voy introduciendo cosas. Saludos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *