El Bisbalenc. Monogràfic de rebosteria catalana

Data
20 de juny de 2010
Creat per

Divendres vam assistir a la classe de rebosteria catalana al Bonpreu, on entre altres receptes ens van ensenyar a fer aquest senzill i deliciós bisbalenc:

Com que en David Lienas no podia venir, el va substituir la xef Marina Farell, professora de l’escola de cuina Bellart. A tots ens va agradar moltíssim ja que d’una forma senzilla i entenedora ens va explicar els secrets de cada recepta, recalcant aquells punts més complicats de cada elaboració. Durant les dues hores del taller va preparar bunyols, carquinyolis, menjablanc i bisbalenc, quatre receptes ben representatives dels dolços tradicionals catalans.

La Marina ens va explicar els orígens, les variacions i la localització geogràfica de cada recepta. Per exemple, va parlar de les diferències entre els bunyols de vent i els de l’Empordà, de com fer la llet d’ametlla a casa o de quin és l’origen medieval del menjablanc. Del bisbalenc va explicar que pot ser un dolç molt complicat si fas la pasta de full i el cabell d’àngel a casa però, en canvi, comprant la pasta de full i el cabell d’àngel és senzillíssim de preparar. Ella ens va aconsellar aquest segona opció i el resultat és realment excel·lent!


Després del taller vam poder degustar les receptes i les vam trobar molt bones. Una mica més i no sóc a temps de tastar el bisbalenc! També vam agrair a la Marina la paciència que va tenir amb tota la colla de blocaires, que no vam parar de fer fotos i preguntes durant tota la classe. Sort que en David Lienas ja l’havia avisat, je je je…

Aquesta és la darrera classe de cuina de la temporada, de manera que ens vam acomiadar desitjant-nos bon estiu i explicant-nos els plans de vacances. I segur que tornant de vacances repetirem!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 1 làmina de pasta de full
· 250g de cabell d’àngel
· 1 ou
· 100g de pinyons
· 200g de sucre

Preparació:

Estendre la pasta de full sobre un paper de forn i tallar-la en forma rectangular. Repartir el cabell d’àngel al centre de forma longitudinal. Pintar els extrems del rectangle amb ou batut i tancar-lo sobre si mateix. Donar-li la volta per tal d’amagar els plecs i pintar-lo amb ou batut. Empolsinar-lo amb sucre, tirar els pinyons per damunt i coure-ho al forn a 180º durant 30 minuts. Deixar refredar i servir.

Bon profit!

Comparteix

47 comentaris a “El Bisbalenc. Monogràfic de rebosteria catalana”

  1. Hola Gemma.
    Una trucada per una urgència , em va fer marxar, per sort ja està resolt.
    Espero fer les receptes gràcies a les teves explicacions.
    Et dessitjo unes bones vacances , a tu i a tota la colla .
    Fins la nova temporada.

  2. T’ha quedat ben maco!!! jo no el vaig poder tastar, estava un pel lluny del plat!! ja,ja,ja…
    els caquinyolis i el menjar blanc estaven boníssims!!
    Tornarem al setembre!!
    Moltes gràcies per les teves gestions!!
    Petonets

  3. Hola Gemma, quina enveja que feis. M’ha agradat molt aquest bisbalenc , en desconeixia la seva existència. Que bé poder fer llet d’ametlla a casa , m’agradaria molt saber-ne fer.
    Referent a l’altra entrada anterior , trob que et va quedar molt bé el postre per a la comunió , devia estar ben orgullosa de tu. Et va quedar molt bé també la presentació. Ets una artista.

    La setmana vinent anam de vacances al delta de l’ebre , que ens recomaries????

    Una abraçada i bon cap de setmana

  4. T’ha quedat perfecte el bisbalenc. Has pogut tallar-lo sense trencar-se i es veu molt bé l’alçada, les capes i el cabell d’àngel.
    Gemma. s’han acabat les classes al Bonpreu fins el stembre/octubre? Una abraçada Mercè V

  5. Ohhhhh!! quina mala sort! just aquesta setmana he rebut la targeta del bon preu per poder anar a futures classes i ara vaig que de moment no hi hauran més!! sniff!! llàstima!
    Però espero anar veient les maravelles que vau fer pel teu blog i així copiar-les! jeejej!!
    El bisbalenc genial!
    Petonets!

  6. Este comentari per a XISCA:
    jo et recomano del delta del ebre tot, si pots ves a menjarte una paelleta al restaurant Can Mañá de San Carles de la Rápita, les fan bonisimes, i que conste que no tin comisió, jejeje

  7. Moltes gràcies Xiela, t’agraesc molt la teva recomanació que seguirem. T’he contestat el teu magnific bloc. Si tens cap altra sigui culinària o no serà molt ben rebuda , tenguis o no comisió, je,je…..

    Una abraçada

  8. Avui que tinc temps, m’he passejat una mica per les teves últimes receptes.
    La meva mare no preparava les maduixes amb vinagre, sinó amb una mica de vi dolç, i estaven boníssimes! Fa anys que no en menjo, i és que els meus fills s’estimen més menjar-se-.les sense res: rentades i a la boca!
    Quin bon regal que li vas fer a la teva neboda per al seva 1ª Comunió! La presentació, genial, molt apropiada per l’ocasió! I veig que ella segueix la tradició familiar: la de no ser gaire llaminera! No ho entenc, perquè… davant les teves postres, qui es pot resistir?
    El bisbalenc… va ser la preparació de la Marina que més em va agradar. El vaig trobar boníssim! I em va encantar la seva manera d’explicar-nos les coses.
    A veure si amb el nou curs puc anar a més cursets!

  9. Hola Gemma,

    Jo vaig anar l’altre setmana i em va agradar molt, el bisbalenc queda genial, senzill i bo, de tota manera, de tots els postres em quedo amb el menjar blanc, molt poc dolç i passa molt be.

    Una abraçada,

    Anna

  10. No conozco estos postres y me encanta pasar por aquí y aprender un poco de tu mano, a prepararlos. Me imagino que vas a extrañar los cursos durante el verano.
    Será cuastión de poner en práctica todo lo aprendido.
    CAriños

  11. Vam passar una estona ben dolça!, el que més em va agradar va ser el bisbalet, tot i que amb pasta de full i cabell d’angel, amb una altra forma, ja l’hem provat. Gràcies per ser tant organitzadora!

  12. Ester, a mi el cabell d’àngel m’agrada en poca quantitat, si no el trobo massa dolç…

    Elena, tens raó, tu vas ser qui em va explicar per primera vegada què era un bisbalenc, ho recordo molt bé! I ara ja ho veus, fins i tot n’he fet a casa, je je je…

    Sònia, jo el compro al Caprabo, o al Bonpreu o al CorteInglés. Segurament es pot trobar a més llocs i si no sempre et queda el recurs de fer-lo a casa, tot i que llavors ja és molta més feina…

    Glòria, segur que de cara el setembre repetirem aquestes classes, oi? Aprenem molt i ens serveixen per retrobar-nos tota la colla de blocaires 😉

    Ivana, nosaltres que vam tastar les 4 receptes també ens vam emportar una mica de cada, je je je… A veure si algun dia t’animes i també vens a les classes 😉

    Rosa, és veritat que al final no et vaig veure… llàstima perquè et vas perdre tastar les 4 receptes que van quedar molt bones. Bones vacances i fins el setembre!

    Marylou, vaig tastar les últimes engrunes del bisbalenc… les altres receptes també eren molt bones. I les gràcies les hem de donar al Bonpreu que sempre ens reserven places per tota la colla 😉

    Xisca, a part de la recomanció de la Xiela, si vas a Vinaròs et recomano que visitis el forn de pa ca Massita, és de la família del Massitet, l’autor del blog Olleta de Verdures. Ells estarna encantats de rebre la teva visita, sobretot si et presentes dient que ets una blocaire que coneixes en Massitet (Josep Àngel Guimerà). Anima’t a anar-hi, que tot el que fan està boníssim!!!!

    Gurmet, tens tota la raó, sembla impossible que el cabell d’àngel es faci amb carbassa, oi? Recordo que el primer cop que ho vaig saber em ba semblar increïble, je je je…

    Mercè, al juliol també hi ha classes, però crec que repeteixen les receptes de rebosteria catalana. Així que fins el setembre res de res… però segur que hi tornarem, oi? 🙂

    Parella Vermella, ja us podeu imaginar les ganes que tenia d’anar a aquest monogràfic de rebosteria, je je je… totes 4 receptes de dolços!!!! A veure si de cara el curs vinent us podeu arreglar l’agenda per tornar a venir, que aquest any us hem trobat a faltar!

    Laura, el juliol encara hi ha classes, pots trucar al Bonpreu a veure si encara tenen places. Però no et preocupis, que el setembre segur que tornarem a anar-hi tots junts, je je je…

    Xiela, m’apunto la recomanació d’aquest restaurant de Sant Carles, no hi he estat mai i sempre va bé tenir recomanacions de gent de la terra, je je je… els arrossos de Sant Carles tenen una bona fama molt ben merescuda 😉

    Alfons, això sí que són bons amics, aquells que et porten records gastronòmics per degustar, je jeje… Ja veus que és super fàcil de fer a casa 😉

    Francesc, més bones i més fàcils de fer és impossible 😉

    Marina, aquestes classes són genials, passes una tarda entretinguda, aprenent i compratint aquesta afició amb tota la colla de blocaires… ja estem esperant les de setembre!

    Queti, moltes gràcies pel premi, ara passo a buscar-lo 😉

    Margarida, de nens ja us deixaven menjar maduixes amb vi??? Je je je… han de quedar molt bones. L’Aina va estar molt contenta, la decoració vaig intentar que fos molt de comunió, je je je… Segur que el setembre repetirem els cursos, a veure si pots seguir venint que ens ho passem molt bé! A mi la Marina també em va agradar moltíssim!!!

    Anna, el menjablanc també em va agradar molt, però potser la marca de llet d’ametlles no la vaig trobar prou gustosa… he tastat altres marques amb un gust d’ametlla més potent. Això sí, el truc de posar l’amaretto em va encantar, ja el tinc apuntat per quan en faci 😉

    Erika, son dulces regionales muy tradicionales. Nos enseñaron las recetas y todos son muy fáciles de preparar en casa… Ya tenemos ganas de volver a los cursos de setiembre 😉

    Eva, totalment d’acord, més fàcil i més bo impossible!

  13. Sara Maria, i això que l’anís no t’agrada, je je je… eren molt bons, totalment d’acord!

    Teresa, el bisblaenc no deixa de ser una coca de full amb cabell d’àngel, oi? És veritat que ja n’hem fet sense saber que eren bisbalencs… Va ser una classe dolça com poques a les que hem anat 😉

  14. Bon dia Gemma
    Per esta zona el cabell d’angel l’utilitzem molt.
    Combina perfectament amb els dolços d’ametla
    i per descomptat amb la pasta fullada.
    Estes postres són els preferits del meu marit.
    Ja està dien-me que quan faig un com el teu.
    Jo li dic que també pot aprendre ell i que em faça
    dolcets a mi.No et pareix?.
    Besets.

  15. Que bo tot!!! Tinc la recepta del menjar blanc però encara no l’he provat!! Ho faré aviat, espero! Felicitats com sempre per la extraordinaria elaboració i presentació!

  16. Ougfffff, sensacional. A casa els pasa com a en surfzone, no els agrada el cabell d’àngel. Així que el que n’hi hagi és tot per a mí…ara bé, no se com es prendríen que em posès a fer bisbalencs sabent-ho…jejeje….ahhhhh se sienteeeeeeee….:D

  17. Jo també vaig fer un bisbalenc ahir diumenge, però no amb va quedar tant alt com el teu, crec que deu ser perquè el vaig punxa com deia la recepta i desprès vaig recordar que la Marina no l’havia punxat. Però estava molt bo.
    Molts petons

  18. Hola!
    He vingut a parar al teu blog i m’encanten les receptes que hi tens!
    Jo també he assistit a algunes classes d’en David Lienas i de fet també vaig estar divendres passat amb la Marina, així que deuriem coincidir!
    Jo fa poquet que tinc un blog de cuina però m’hi estic aficionant força ràpid!
    El bisbalenc t’ha quedat perfecte! 🙂

  19. Mesilda, el bisbalenc és tan fàcil de fer que el teu marit segur que el sabrà fer, je je je… és una bona recepta per començar 😉

    Neus, jo també tinc ganes de provar el menjablanc, és molt semblant a un que ja tinc al blog. Però amb el rajolí d’amaretto que ens va dir la Marina ha de quedar molt més bo, je je je…

    Gemma, el bisbalenc no té cap secret, crec que és de les coses més fàcils que es poden fer de dolços… tot ja ho compres preparat, només s’ha de posar al forn 🙂

    Surfzone, el cabell d’àngel és d’extrems, oi? O agrada molt o no agrada gens… a mi em mareja una mica de tan dolç que és 🙁

    Sussana, aquestes classes són genials, tenim molta sort que al Bonpreu (i també aenm al Caprabo) organitzin tallers de cuina gratuïts per amaters com nosaltres.

    Starbase, et dóno una idea: el dia que facis bisbalencs per tu, per ells els fas carquinyolis! Què et sembla? Així hi haurà empat de gustos a casa teva, je je je… 😉

    Carme, si la pasta de full és bona segur que et pujarà super bé. I el teu pare estarà encantat amb una recepta ben senzilla de fer, quedaràs super bé.

    Asun, quan vaig llegir la recepta també vaig veure que deia punxar la pasta de full… jo no la vaig punxar i vaig deixar la doble capa del plec a la part de dalt, de manera que em va pujar molt. Tot i així, el gust segur que és el mateix, amb el mateix cabell d’pangel (la marca del Bonpreu és la mateixa que venen al Mercadona, je je je…)

    Alba, benvinguda al blog! Quina casualitat coincidir al Bonpreu!!! El proper cop t’has de presentar, eh? Ara mateix vaig a fer una visita al teu blog 🙂

    Illetapetita, aquest cop no té gaire mèrit que quedi bé… és gairebé impossible que el bisbalenc amb la pasta de fulli el cabell d’àngel comprats no quedi bé, je je je…

    Glòria, el següent de la llista per provar serà el menjablanc, però amb una altra marca de llet d’ametlla, que la que vam provar allà era poc gustosa, oi? Provaràs alguna de les receptes, tu?

    Mariàngels, poder provar les recepes que fan allà mateix és fantàstic, així veus millor com queden els plats 😉

    MariaJosé, les explicacions de la Marina van ser genials, no la coneíxime com a profe i ens va agradar molt. Es va centrar en les quatre receptes i va explicar la part més complicada de cadscuna, amb els trucos per aconseguir uns bons resultats.

    Crisitna, totalment d’acord que per esmorzar és quan ve més de gust el bisbalenc… per postres de dinar no me’l menjaria pas, massa pasta de full i massa dolç. En canvi per esmorzar amb el cafè amb llet, mmm…. perfecte 😉

  20. Qué espectáculo Gema. Y además tan fácil. Tengo un bote de cabello de angel en la despensa desde hace tiempo y ya estaba pensando qué hacer con él antes de que me caduque, de modo que compraré la hojaldre y pondré la receta en práctica, porque a la vista de las fotos tiene que ser un auténtico placer para los sentidos.

    Un besín.

Respon a Laura Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *