Cóc de fruita del temps, una recepta de Vinaròs

Data
8 de juliol de 2010
Creat per

Dimarts vam assistir a l’esperada presentació del llibre Els dolços i els salats als forns de Vinaròs, un receptari que recull una trentena de receptes dolces i salades tradicionals de Vinaròs. D’entre totes les delicioses receptes que conté he triat per estrenar-lo aquest cóc de fruita del temps:

Tenia moltes ganes de tenir a les mans aquest receptari, ja que els autors són els amics del blog Olleta de Verdures, el mestre Juanjo Roda i els forns Ca Massita i Ca Farga de Vinaròs. I puc dir ben satisfeta que el resultat supera les expectatives creades: el llibre és d’una qualitat excel·lent des de tots els punts de vista.

La tria de les receptes ha estat mot acurada, hi ha representades des de les receptes més tradicionals i conegudes com el cóc de tonyina o el pastisset de Santa Caterina, fins a receptes més antigues i gairebé perdudes com la farinada de pimentó roig o la coca celestial.

D’altra banda, cada recepta va acompanyada d’una introducció que explica els orígens i la història de cada elaboració, la peculiaritat d’alguns ingredients, així com la festa i la tradició que lliga cada recepta amb el dia a dia dels vinarossencs.

Durant la presentació de dimarts, en Josep Àngel, en Juanjo, l’Helena i en Sergi ens van encomanar la seva passió per totes aquestes tradicions gastronòmiques populars. Al llarg d’una hora van explicar les aventures que havien passat intentant recuperar receptes antigues escrites a mà i ens van fer riure amb les anècdotes de les velles fórmules escrites per l’àvia Consuelo.

Em va encantar poder felicitar personalment els autors, sobretot l’Helena i en Sergi, a qui vaig conèixer arran d’una visita a Ca Massita que vaig fer l’any passat en ple bullici de Setmana Santa, mentre elaboraven les mones, micos i farinades típiques d’aquest festivitat. Dóna gust veure com la cinquena generació manté ben viu el seu amor per un poble i unes tradicions que cal recuperar i preservar com un tresor!

Entre el públic ens trobàvem una bona colla de blocaires que volíem acompanyar els autors durant la presentació en societat del receptari. Us recomano que en llegiu les cròniques que han fet De Cuina i el Cafè de Nit.

La recepta d’avui és la primera de moltes més que vindran. És un cóc de fruites del temps que, tal i com explica el llibre, es feia per aprofitar l’excés de fruita i evitar que es fes malbé. En aquesta ocasió, jo hi he posat cireres i nectarines, que ara estan en plena temporada. Ens l’hem menjada avui mateix per esmorzar i us puc dir que era bona de veritat 😉

Aquí teniu la recepta:

Bon profit!

Comparteix

30 comentaris a “Cóc de fruita del temps, una recepta de Vinaròs”

 1. Quina bona pinta fa aquest coc de fruites, lluent i apetitós. No sabria si decantar-me pel que ens proposes o el salat de més avall.

  A veure amb quines altres receptes del llibre ens temptes!
  Fins aviat 😉

 2. Te quedó super pintona ! Que bueno que hayas podido ir a esta presentación, el libro debe ser todo un lujo. Ya nos irás mostrando de que se trata. Esta torta será del tiempo pero uds no le dieron ni unas horitas de vida a la pobre! ¿ Ya se la comieron toda?
  Cariños

 3. T’ha quedat (com sempre) al.lucinant. Realment, és un talent que tens Gemma 🙂

  El llibre és excel.lent, jo estic dessitjant que arribi el cap de setmana per a fer alguna de les receptes. A veure amb quina fruita la faig perque m’inclino també per a fer un coc fruitaire!!

 4. Ostres, Gemma, què fort! No fa ni 48 hores que el llibre està a les teves mans i ja has fet un post amb una recepte. Per cert, i no estic exagerant, t’ha quedat més bonica que la del llibre! Eres una crack, no hi ha cap dubte!!!
  Ja ho sabia jo, que si hi havia algunes bones mans on aquest llibre podia caure, eren les teves!

  Moltes gràcies per l’homenatge que li acabes de fer a tota una tradició gastronómica!

 5. Helena, hi ha una recepta de cóc de comunió que té una pinta deliciosa… em sembla que serà el següent que provaré!

  Sara Maria, sense forn et serà impossible fer res del llibre, je je je… hauràs de tenir una mica de paciència 😉

  Erika, fue una presentación muy bonita, se nota que los autores han hecho el libro con mucho cariño. Todas las recetas son excelentes!

  Gemma i Marylou, és un llibre d’una gran qualitat, tinc ganes de fer totes les receptes! Llàstima que ara a l’estiu faci una mica de mandra encendre el forn, però de cara a l’hivern… els cócs de tonyina i d’abadejo cauran segur 😉

  Sònia i Glòria, us heu de comprar el llibre sí o sí!!! 🙂

  Susanna, em va encantar venir i poder felicitar personalment a tots els autors. I tenir el llibre dedicat té un valor afegit molt gran 😉

  Elvira, Ribereña i Susanna, és una coca perfecte per esmorzar o per berenar. No dubteu en comprar el llibre, que totes les receptes són igual de bones!

  Starbase, el teu post era genial, com tots els que escrius tu. Es nota que sents carinyo per aquests amics, je je ej… Aquest coc te l’aconsello molt, però també fa bona pinta el braç de gitano amb confitura de pa de la pàgina següent… no trobes?

  Manuel, a veure si tu també poses en pràctica alguna de les receptes 😉

  Asun, va ser una vetllada fantàstica, i vam poder tastar tres receptes delcioses. Segur que faràs alguna recepta ben aviat, oi?

  Glòria, només d’obrir el llibre ja vaig començar a salivar… i a triar per quina començaria, je je je…

  Mesilda, tu que ets de prop de les terres de l’Ebre segur que trobaries el llibre fantàstic. Te l’has de comprar, que té moltes receptes tradicionals que segur que coneixes de la teva zona 😉

  Nieves, es una coca deliciosa para desayunar. Y se puede preparar todo el año, con la fruta de cada temporada. Feliz verano a ti también!

  Margarida, ja tens el llibre? Segur que tu també faràs algun cóc dolç d’aquests, que tens unes mans d’or…

  Massitet, vaig tenir un dilema per triar la primera recepta… n’hi ha tantes que vull provar! El braç de gitano, el cóc de comunió, els rotllets d’aiguardent… totes tenen una pinta deliciosa!
  Felicitats un altre cop a tots els autors, podeu estar satisfets amb la feina tan ben feta que heu fet. Heu donat a la cuina un llibre d’una qualitat excepcional, és un homenatge en majúscules a les receptes d’abans. FELICITATS!

 6. Quina coca més bona!!! el llibre sensacional…moltes mercis per tenir a tots el blocaires tan ben informats sempre…jo especialment estic encantada amb tota aquesta informació que publiques al teu bloc perquè som enfora i m´ho perdria tot…petonets

 7. M’ he anotat la recepta que les coques ens agraden molt, i aquesta és fabulosa, amb fruites del temps. Quanta farina et va entrar a tu? , suposo que deu tenir de quedar una pasta semblant a la de la coca de pa.

 8. Tot i que d’avançada ja sé que el llevat (o “rent”, com diu en Francesc) i jo no som gaire amics, ja he encomanat a la llibreria que me’l portin, aquest llibre. A veure si tinc sort i em surt alguna d’aquestes masses que tant m’agraden.

 9. Anna, no vaig pesar la quantitat de farina, però és el que dius tu, s’ha d’assemblar a una massa de pa.

  Enric, a mi em passa el mateix que a tu amb el llevat fresc… totes les receptes que han de llevar em fan molt respecte! Sempre em fa por que no quedin bé. Però mica en mica hem d’anar perdent aquesta por, amb la pràctica segur que ens acabaran soritint bé.
  I el llibre també té receptes de galetes, rosquilles i altres receptes que no porten llevat fresc, de manera que segur que en treuràs profit 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *