Coulant de xocolata. Taller gastronòmic ALÍCIA

Data
8 de setembre de 2010
Creat per

L’últim diumenge de vacances vam assistir a un dels tallers gastronòmics que organitzen Món Sant Benet i la fundació Alícia. Un dels plats que vam aprendre a fer va ser aquest clàssic i conegut coulant de xocolata:

En el taller ens vam reunir un grup de 10 persones amb moltes ganes d’aprendre. Durant les 2 hores que va durar, ben guiats pel xef Sergi Costa del restaurant Món, vam aprendre a cuinar nosaltres mateixos 4 receptes d’aperitius o postres: una broqueta de llagostí amb fideus d’arròs, un vellut de tomàquet amb escuma de formatge i soja, un tàrtar de salmó amb aire de soja i un coulant de xocolata.

Ben vestits amb davantal, a cada plat 2 persones del grup feien el pas a pas que anava explicant el Sergi, que entre altres coses ens va ensenyar el secret per treure el budell del llagostí sense pelar, treure la pell del salmó cru, o les diferències entre el “sucro” i la lecitina de soja a l’hora de fer un aire.

Al final vam poder degustar els 4 o 5 plats que vam cuinar, acompanyats d’una bona copa de vi. Personalment em van encantar tots els plats, tant que ja n’hem fet alguns a casa. Les receptes són senzilles de fer amb l’única excepció de l’escuma, que cal tenir el sifó.

Recomano totalment aquests tallers. Valen 30€ per persona, però tenint en compte el què aprens, el davantal de regal, la copa de vi i que ja surts dinat, val la pena de veritat! A més, en Sergi va ser molt simpàtic i divertit; durant el taller les bromes van ser constants i va saber crear un clima agradable entre tota la colla, que no ens coneixíem d’abans. I encara al final ens vam quedar una estona fent petar la xerrada sobre Alícia, els restaurants amb estrelles i tot el món que gira al seu voltant. Absolutament recomanable!

La recepta del coulant és la més bàsica i clàssica que existeix. La textura líquida de l’interior s’aconsegueix deixant un pèl cru l’interior, ajustant bé el temps de cocció que cal adaptar al forn de cadascú. A diferència d’altres receptes de coulants, aquesta no té cap massa diferent a l’interior, tot i que en Sergi ens va donar moltes idees per fer-ne variants, afegint glaçons congelats d’altres preparats que, després de coure els coulants, quedessin líquides i amagades a l’interior. Ja tinc ganes de provar aquestes variacions 😉

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 250g de mantega
• 250g de cobertura de xocolata al 70%
• 5 rovells d’ou
• 5 ous sencers
• 110g de farina
• 200g de sucre

Preparació:

Fondre la xocolata i la mantega al microones a baixa potència. Remenar fins a obtenir una mescla homogènia i brillant. Deixar temperar.
Muntar els rovells i els ous amb el sucre fins que tripliquin el volum. Afegir la xocolata desfeta i barrejar amb suavitat. Afegir la farina tamisada barrejant amb suavitat.
Repartir dins els motlles untats amb mantega i farina i coure al forn a 180º uns 6-8 minuts, adaptant el temps segons el forn de cadascú.
Desemmotllar i servir immediatament, per tal que l’interior estigui líquid.

Bon profit!

Comparteix

46 comentaris a “Coulant de xocolata. Taller gastronòmic ALÍCIA”

 1. I a sobre pots gaudir del monestir que ha quedat molt bé un cop restaurat. La visita és força instructiva i té moments espectaculars com el principi amb les projeccions a l’esglèsia.

  Les receptes son yummi yummi total XD

 2. Jo vaig visitar el monestir i la fundació Alícia el 18 d´agost. Vaig sortir impressionada per tota la instrucció que vaig rebre i els seus objectius. No m´ho esperava…després vàrem dinar en el restaurant i com sempre a l´hora de les postres vaig provar els diferents postres que es van demanar la meva família…sóc “una torracollons” : family dixit.
  Starbase: respecte el monestir deixem que els altres el descobreixin…ja saps de què et parlo.

 3. Aquest tipus de taller, que permet als assistents de participar activament, em sembla molt més encertat que aquells en què només agafes una llibreteta i ets testimoni del quefer del cuiner. Molt bona idea! I la del glaçó, fantàstica.
  Besets

 4. Ester i Reme, va ser un taller molt profitós i tot estava boníssim!

  Starbase, amb tota la colla de blocaires vam fer una visita a la fundació Alicia, ja fa temps. A la tarda es va fer la visita al Monestir, però jo només vaig poder anar a la del matí. He vist que aquest estiu fan sopars, amb projeccions de llum al monestir, potser és això que dius…

  Cristina, doncs això no pot ser, has de trobar temps per fer alguna cosa per tu de tant en tant… Aquests tallers només duren 2 hores el diumenge el matí i valen la pena, aviam si trobes una mica de temps per tu 😉

  Cristina, entre tu i l’Starbase ens hem quedat molt intrigats… serà qüestió de fer la visita i descobrir què ñes tan secret 🙂
  A mi també m’agrada provar-ho tot, quan vas a un bon restaurant has de demanar als altres comensals que et deixin provar els seus plats, je je je… Nosaltres sempre ho fem i és un intercanvi de forquilles i culleres molt divertit 🙂

  Parella Vermella, em vaig pelar per Sant Joan, ja estava tipica de tanta caballera, je je je… així és molt més còmode, sobretot per escalar i anar a la muntanya 😉 Moltes gràcies!

  Marylou i Gemma, el coulant és un clàssic que sempre triomfa, oi? Aquesta és la recepta base, a partir d’aquí es poden fer una pila de variacions.

  Eva i Ivana, de veritat que no heu provat mai de fer un coulant? Doncs proveu aquesta recepta, que és fàcil i segur que surt! I pel tema del forn, primer feu la prova amb un sol coulant: el poseu 8 minuts i reguleu el temps dels altres en funció de si ja quedat poc o massa fet…

  Queti, jo també prefereixo els tallers on participes activament, però cal ser un grup reduït… Per això dic que vaig pagar aquest taller amb molt de gust, perquè érem molt poquets i vam poder participar. I a més, vam cuinar per nosaltres mateixos, de manera que a sobre vam sortir dinats, je je je…

 5. La nostra opció és fer-los iguals que tu, preparar-ne bastants més, congelar-los i després coure’ls uns 16-17 minuts. Triomfes segur 🙂

  Eva, atreveix-t’hi, és molt més fàcil del que sembla!

 6. ja m´agradaría participar-hi!!!
  Trobo que està molt bé!!!
  I no puc menys que felicitar-te per aquest exquisit coulant de xocolata, com totes les teves receptes!!! Ala, a la llista de pendents!!!
  petons, Gemma.

 7. Gemma, he vist que aqui hi ha molta gent interessada en cursos de cuina. Jo sóc alumne de l´Escola Municipal d´Art del meu poble, Sant Joan Despí…i per si us interessa s´han programat els següents monogràfics de cuina: Cuina per a homes(iniciació), je, je je…Iniciació a la cuina japonesa; Cuina Nadalenca de la Tradicional a la contemporània i, de cara al primer trimestre de 2011: Cuina europea. recorregut per les cuines francesa, alemana, grega… i pastisseria.

  Si estàs interessada o algú de vosaltres també, m´ho feu saber…

 8. Joan, a la fundacio Alicia fan uns taller per nens molt interessants. I tambe per les escoles i els instituts 😉

  Surfzone, jo tambe en faig mes quantitats i els congelo. Aixi sempre tens postres elegants a punt per qualsevol imprevist, jej eje… A part que el dia que tens convidats ja tens molta feina feta.

  Lucy, grazie mille!

  Teresa, Laura, Francesc i Titanii, els coulants de xocolata son un exit assegurat, oi?
  I amb aquesta recepta surt be segur, nomes cal provar l`estona de forn que necessitem a casa 🙂

  Cristina, tots aquests tallers sonen molt be! No hi ha alguna web on espuguin consultar? Son gratis? Ens has de passar mes informacio, je je je…

  Alba, les receptes segurament seran molt semblants… Jo tinc ganes de provar-ne de diferents, de xocolata blanca o amb alguna sopresa diferent a l’interior, mmmm……

 9. Gemma,

  Respecte al monogràfics, ara només et puc dir que són 4 sessions, els dimarts de 18 a 19.30 hores: El de cuina nadalenca comença dimarts 23 de novembre.
  El preu,ara mateix,no el sé, però pensa que és un centre cívic…Per més informació pots trucar al 93 477 12 11 i parlar amb la Marga que és la secretària de l´escola.

 10. Un dels postres pendents de fer!. Aquestes classes han de ser un verdader plaer per als qui gaudim tant de la cuina i més encara per als que teniu un “nivellet”…je,je. A reveure!

 11. Ostres, quina pinta! Jo ja vaig fer en el seu dia la teva recepta de coulant, a la propera ho probaré amb aquesta nova versió.
  Nosaltres vam fer un taller similar amb els companys de feina (“team building”, en diuen…) i ens ho vam passar molt bé.
  Un petó!

 12. Ja es casualitat que just ahir vaig estar parlant de la Fundació Alicia amb una estimada amiga!!! Encantada de la vida faría jo el curs!!!! Potser si al Nadal en fan m’apunto a uns quants!!!!! El detall dels glaçons a dintre del coulant ho vaig llegir a una revista molt fashion, i la veritat es que el resultat es espectacular!!!! Petons

 13. Jo també tinc una enveja, per l’horari que faig, es imposible del tot que pugui mai fer un curset. Snif snif. Però la recepta que has possat, m’anima tant, que l’hauré de fer.
  Petontets.

 14. Vaig estar al complexe de Mt St Benet fa uns mesos. La visita al conjunt és molt interessant i per tots els racons es veu la dosi de bon gust amb què s’ha cuidat fins al més mínim detall d’aquesta monumental rehabilitació. Sento dir que el taller “el sentit dels sentits”, de la Fundació Alícia, no va ser ni de bon tros, el més interessant de la visita,….. i ara veig que em vaig equivocar d’activitat …. la propera vegada aniré a un d’aquests tallers de cuina,… tant el coulant, com la resta de les presentacions són excel lents ..

 15. Hola! Gemma … te tengo envidia SANA …de que puedas realizar tantos cursos … porque a mi lo que se dice tiempo no tengo de momento .. pero no me desanimo de seguro que podré en un futuro muy cercano, el secreto de coulant … de poner dentro glaçons.. yo lo había leído y de hecho lo he hecho y va muy bien .. yo pongo una trufa congelada y queda muy muy bien. Ah!! que lastima que Mireia nos deje durante un tiempo aunque la tengamos en la radio pero no es lo mismo..

 16. Ei, “Senyu”!, que feia dies que no passava per aquí (els començaments del curs escolar són fatídics per a nosaltres), i he començat per aquest coulant, que sempre m’ha fet gràcia. La pega que hi veig és que s’ha de servir acabat de fer, però em sembla recordar haver llegit en algun lloc que es poden deixar emmotllats al congelador. Saps si és possible?, i, en aquest cas, s’ha de deixar descongelar abans de posar-lo al forn o bé s’hi pot posar congelat i tot.
  P.S. No hi ha cap manera de poder-se subscriure als comentaris del blog?… És que és molt pràctic, sobreto si fas una pregunta, rebre a través del correu les actualitzacions dels comentaris.
  Moltes gràcies, i una abraçada!

 17. Hola Enric,
  es poden congelar perfectament! Llavors has de tenir en compte que en coure’ls al forn trigaran una mica més… és qüestió de fer algunes proves fins que ajustis bé el temps que necessita per tal que quedin al punt, una mica crus per dins 😉

  Això dels comentaris ja ho vaig demanar… no depèn de mi 🙁
  És algun dels inconvenients que té haver canviat de Blogger a la web de CUINA 🙁

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *