Panellets

Data
27 d'octubre de 2010
Creat per

Ja sé que encara falten dies, però enguany m’avanço amb la recepta dels panellets. Penso que així ens comencem a ambientar i podem fer proves amb tranquil·litat per veure com ens queden i aprendre trucos nous:

Tot i que cada any faig panellets, fa força temps que no poso la recepta al blog, ja que sempre els faig més o menys igual. Però aquest any he decidit tornar a posar la recepta, ja que hi ha alguns petits detalls que he anat incorporant amb el temps i que penso que poden ser útils d’explicar: com aconseguir que quedin brillants, que siguin tots de la mateixa mida, amb els pinyons ben enganxats… i trucs semblants.

La majoria d’aquests trucs ja els sap tothom, però penso que mai està de més tornar-los a recordar:

• Cal coure per separat cada tipus de panellet, ja que tenen temps de cocció diferents.
• El forn ha d’estar ben calent i amb el foc a dalt. Han de coure poca estona, uns 3 o 4 minuts.
• Es poden congelar amb les boletes ja formades i els pinyons enganxats. Es deixen descongelar 10 minuts, es pinten de rovell i es couen. Els panellets s’assequen de seguida, d’un dia per l’altre perden molt. Per això congelar-los és un bon truc, els pots fer amb antelació i coure’ls el dia que els menges.
• El truc per fer les boletes iguals d’una forma fàcil i ràpida està ben explicat en els panellets de pinyons.
• Per aconseguir que els pinyons s’enganxin més fàcilment, va molt bé barrejar el rovell d’ou amb almívar TPT. Les quantitats exactes també estan a la recepta dels panellets de pinyons.
• El truc per aconseguir que els panellets de pinyons brillin com els de pastisseria també està ben explicat a la recepta.
• Per preparar l’almívar TPT es posa en un cassó al foc la mateixa quantitat d’aigua que de sucre. Quan arrenqui a bullir, es treu del foc i es deixa refredar.
• Es poden fer panellets de molts altres gustos: amb melmelada, amb taronja amarga, amb licor… només cal imaginació!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

· 750g de farina d’ametlla
· 750g de sucre
· Pell ratllada d’una llimona
· 150ml d’aigua
· 200g de pinyons
· 200g de granet d’ametlla
· Cafè soluble
· Xocolata
· Coco ratllat
· Codony
· 1 beina de vainilla
· Sucre en pols
· Rovell d’ou
· Almívar TPT

Preparació:

Pel massapà base:
Barrejar l’ametlla, el sucre i la ratlladura de llimona. Afegir l’aigua i amassar bé fins a obtenir un massapà ben fi. Deixar a la nevera unes hores (fins i tot d’un dia per l’altre). Dividir el massapà en tantes parts com gustos es vulguin fer.

Pels de pinyons:
Fer un cilindre llarg i prim. Tallar trossos petits de la mateixa mida (d’uns 12g) i fer una boleta amb cada trosset.
En un vol, barrejar els 200g de pinyons amb 20g de rovell d’ou i 20g d’almívar TPT (amb l’almívar la barreja és més enganxosa i els pinyons s’adhereixen fàcilment).
Per arrebossar les boletes de pinyons, agafar un grapat generós de pinyons i pressionar la boleta entre les dues mans fent moviments rotatius per tal que s’enganxin els pinyons.
Posar-los a la safata i just abans de ficar-los al forn, tornar-los a pintar amb la barreja de rovell i almívar. Coure’ls al forn a 250º amb el foc de dalt fins que siguin daurats (uns 5 minuts).
Per aconseguir que brillin, just sortir del forn encara ben calents, pintar-los amb almívar TPT amb un pinzell. Aquest pas és molt senzill i val la pena fer-lo, queden brillants de veritat!

Pels d’ametlla:
Com els de pinyons, però amb forma allargada i arrebossats d’ametlla picada.

Pels de coco:
Barrejar el massapà amb coco ratllat al gust (aproximadament, la meitat de coco que de massapà). Fer boles de la mateixa mida (d’uns 16g) i donar-los forma de bolet. Mullar la punta amb ou batut i arrebossar-la amb una mica de coco. Coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de cafè:
Dissoldre el cafè soluble amb una cullerada d’aigua. Quedarà una pasta espessa i negra.
Barrejar el massapà amb el cafè. Fer boles allargades de la mateixa mida (d’uns 16g) i marcar-los una ratlla simulant un gra de cafè. Arrebossar-los lleugerament de sucre i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de vainilla:
Barrejar el massapà amb les llavors de beina de vainilla. Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g) i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar.

Pels de xocolata:
Fondre uns 25g de xocolata al microones a baixa potència. Barrejar la xocolata amb el massapà, formar boletes iguals i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.

Pels de codony:
Fer un cilindre llarg i prim i obrir-lo de dalt a baix amb un ganivet. Farcir el xurro amb el codony i tornar-lo a tancar. Pintar-lo amb la barreja d’almívar i rovell i espolsar-lo per sobre amb sucre. Coure’l al forn fins que el sucre es dauri (uns 3 minuts). Treure’l del forn i, de seguida abans no es refredi, tallar-lo en porcions iguals.

Bon profit!

Comparteix

79 comentaris a “Panellets”

 1. Des de fa ja temps, cada any faig el panellets. Aquest dia sempre venen a casa els meus pares i la meva sogra que cada vegada em demanen més sabors… Aquest any toca fer-ne 8 varietats diferents! 😀

  Els teus t’han quedat fantàstics!

 2. Quina bona pinta! FELICITATS! Gràcies per publicar la recepta abans, m’anirà molt bé. 🙂 M’ha cridat l’atenció que no porta gens de moniato ni de patata! Mai els he fet sense.

 3. T’han quedat ben macos!!!! jo aquest any no en farè, serà la segona vegada en trenta-sis anys que no faig, comprarem uns quantets a la pastisseria…
  De totes maneras, m’han fet prometre que deseguida que pugui els faci, encara que no sigui el seu moment!!!!
  Jo per enganxar els pinyons ho faig amb clara apunt de neu i va molt bé. No sabia el truc que pintar-los amb almívar. Ho provaré!
  Petonets

 4. Doncs sempre s’agraeixen els teus consells!, prenc nota perquè això dels pinyons ben posadets és cada any una feinada!… La resta de consells són també ben útils. Agafo també la teva formula ja que jo els faig amb la “trampa” de la patata i aquesta vegada els voldria fer “com cal”,jeje. Com sempre, fer-te cas sempre és un bon,bon consell!gràcies!

 5. Hola Gemma:
  Me envidia me haces yo hasta el sabado no los puedo hacer,es curioso que siempre se aprende algo nuevo yo lo de rebozar de piñones lo hago con los piñones humedecidos con clara de huevo me lo dijo un profesor en un curso de pasteleria.Pero probare a hacerlo con el almibal TPT a ver si se pegan mejor.Ah!! el vainilla lo tengo que probar.
  Gracies por compartirlo con todos
  Petons
  Miquel

 6. Helena, els panellets de pinyons són els més difícils de fer i els que agraden més, oi? Ja veuràs com amb aquest truc et queden bé 😉

  Carme, quina feinada fer panellets per tanta gent, i a sobre de 8 varietats diferents! Ja saps quins faràs? Segur que et quedaran genials!

  Ester, amb l’almívar queda més enganxós i els pinyons s’adhereixen millor, je jej e…

  Starbase, a casa nostra els que triomfen més són els de pinyons. Jo faig la meitat de pinyons i amb l’altra meitat la resta de varietats… així que t’entenc perfectament 😉

  Ivana, algun any que també he dit que no volia fer panellets, els he acabat fent, je je je… les tradicions són les tradicions, oi?

  Anna, els panellets sempre vénen de gust, només cal veure els aparadors de les pastisseries per agafar-ne ganes, oi? I sembla que aquest any farà una mica de fred, que menjar-se les castanyes en màniga de curta no ve gaire de gust, oi?

  Reme, el truqi de l’almívar és l’últim que he après i va MOLT BÉ. Prova’l i ja ho veuràs!

  Ribereña, la majoria de receptes casolanes porten patata bullida, segurament per rebaixar la quantitat d’ametlla i que siguin més barats… però si els fas tots d’ametlla ja veuràs com et quedaran més gustosos 😉

  Dudu, benvinguda al blog! Ja veig que tu tens un blog amb autèntiques obres d’art 🙂
  Precisament per això aquest any m’he decidit a tornar a posar la recepta de pinyons, amb una mica d’antelació per poder explicar els trucs que faig servir 😉

  Esther, algun cop també els he fet amb patata, però ara ja fa temps que els faig així. La massa queda molt més fàcil de manejar i no s’enganxa gens… A més, amb tota l’ametlla queden molt més enriquits 😉

  Mima, amb el truc del xurro et queden tots els panellets de la mateixa mida. Va molt bé i és mol tmés ràpid 😉

  Anirac, benvinguda al blog! No coneixia el teu blog ara mateix et faig una visita. El nom de pa amb oli i sucre m’encanta! Amb l’almívar i apretant una mica entre les mans, ja veuràs com s’enganxen molt bé. Al prinicipi costa, però al cap de 5 panellets ja tens molta pràctica, je je je…

  Xavier, són trucos de cultura popular que vas sentint i arreplegant de tot arreu… A mi em funcionen bé i m’ha semblat interessant escriure’ls tots junts 😉

  MaryLou, ostres quin greu… 🙁 I no tens pinches de cuina que et puguin ajudar a fer els panellets???? Però de totes maneres no passa res, si fas els panellets d’aquí 2 mesos segur que se’ls menjaran igual de bé, je je je… Jo també arrebossava els pinyons només amb l’ou, però si també hi poses almívar queden més ben enganxats. I pintar d’almívar al final és l’ultim truco que he après, queden super brillants, com els de pastisseria 😉

  Laura, faràs panellets? A veure si et serveix algun dels trucs i ja veuràs com et quedaran genials 😉

  Mercè, suposo que això de la patata són les receptes casolanes d’abans, perquè jo fa temps també en posava. I tens raó que enganxar els pinyons és la part més complicada i pesada dels panellets… i a sobre, són els que agraden més i per tant toca fer-ne més quantitat, oi?

  Miquel, jo abans també només els arrebossava amb l’ou, però amb l’almívar encara va millor. Si el dissabte ho proves ja m’ho diràs 😉

  M àngels, a veure si t’animes i els fas 🙂

  Gemma, a casa tampoc no agraden gaire, trobo que atipen massa… Jo amb un de pinyons i un d’ametlla ja estic satisfeta, je je je… per això els faig ben petits, d’aquesta manera en pots menjar dels altres gustos.

 7. Aquests trucs m’ aniran molt bé.Sobretot el del almívar perquè els panellets de pinyons brillin. I tant que ho provaré! El massapà també és diferent del que faig jo. No hi poso aigua sinó moniato o patata.

 8. Ja sabia jo que no podies faltar a la cita dels panellets! Jo a veure si aquest any m’animo perquè no n’he fet mai dels mais! I els trucs que suposadament sap tothom, m’aniran de perles!

 9. Sempre va bé conèixer altres receptes i trucs per a fer panellets sempre s’aprèn alguna cosa, provaré per enganxa els pinyons el almívar TPT, doncs es un molt bon consell, i pintar-los desprès.
  Petons

 10. Gemma, t’han quedat molt bonics! Jo també tinc pendent una entrada amb panellets. Dilluns en vam fer al curs i a part aquest any fem un dinar familiar i m’ha tocat portar els panellets, així que me’n faré un fart!! 🙂
  Moltes gràcies pels consells!!

 11. Què bons! jo cada any en faig i aquest amb més raó, on visc no existeixen.
  Gràcies pels truquets! no coneixia el de l’almívar TPT. Sempre enganxo els pinyons amb la clara però la meva feina em costa.
  petons!

 12. Tinc que posar-me les piles!!!
  Al veure le foto m´he adonat que tinc que començar a preparar la castanyada!!!
  M´agafo la teva recepta, a veure si em queden tan guapos com a tu.
  Un petonet, Gemma.

 13. Tinc que posar-me les piles!!!
  Al veure la foto m´he adonat que tinc que preparar la castanyada!!!
  Agafaré la teva recepta, encara que només ens agrada els de pinyons, provaré de fer els altres, que han quedat molt bonics.
  un petonet, Gemma.

 14. Al principi em passava que els panellets em costaven de menjar. Com que no sóc de dolços amb 2 ja feia prou però conforme m’he anat fent gran m’agraden els de pinyons; coco; ametlles; cafè…menys mal que la dona em cuida!

  Una abraçada!

 15. És veritat que cada casa té la seva recepta de panellets… amb patata, amb moniato, amb menys sucre, amb sucre en pols, amb un almívar, amb rovell, amb clara… per això m’agraden tant aquestes tradicions populars, no hi ha una única recepta bona, si no que totes són igual de vàlides!
  L’important és trobar la que ens agrada a nosaltres i anar provant nous trucs que t’expliquen per tal de facilitar-nos la feina, je je je…
  La meva incorporació d’aquest any ha estat pintar-los amb l’almívar TPT just sortir del forn i han quedat dauradets i ben brillants 🙂

  Maria, a la recepta ja explico com es fa l’almívar TPT: és un almívar Tant Per Tant, és a dir, el mateix pes de sucre que d’aigua. Ho poses junt en un cassó i quan arrenca a bullir i el sucre s’ha dissolt, el treus del foc i el deixes refredar.
  És l’almívar més senzill que existeix i serveix de base de moltes altres elaboracions 😉

 16. Jo cada any dic que és l’últim que en faig, però cada any hi torno! Trobo que és una feinada fer-los, perquè gairebé ni els tasto, però se’ls mengen tant a gust i els troben tan bons que… qui és la dolenta que no els dóna una satisfacció?
  Molt bons els consells que dónes! Però m’ha estranyat que diguessis que s’assequen d’un dia per l’altre. Jo a vegades en faig molts, perquè el meu fill se’n menja un parell cada dia per esmorzar i/o berenar, i et puc dir que al cap d’una setmana estan gairebé igual de bons.

 17. Quins panellets!!!
  Jo ja n’he fet una tongada amb patata, la següent anirà sense patata a veure com queden!!! Sort que no me’ls menjo sola perquè sinó…
  Tindré tota la família i amics ben contents!!! 🙂
  Moltes gràcies per donar-nos més trucs!!!
  Petonets!!!

 18. Hola Gemma, a molt temps que segueixo el teu blog, es fantàstic , et felicito noia !!!!

  He fet la massa dels panellets tal com diu la teva recepta, no m’ha quedat molt consisten, potser no ho entés be, es posa 150ml d’aigua, oi?? potser quan reposi a la nevera quedarà més forta. Gracies per tot

 19. Aquest any, en un principi havia pensat fer panellets diferents amb la teva recepta de panellets diferents, però al final ens hem tornat a decidir pels tradicionals, això sí, amb la teva recepta, perquè vull provar de fer-los sense patata, a veure què tal em surten!. Ara mateix vaig a fer la massa!

 20. NURIA, amb 750g d’ametlla, 750g de sucre i 150ml d’aigua, sí. I la massa queda consistent, pots formar una bola una mica enganxosa però que es separa fàcilment de les mans… Com t’ha quedat a tu?

 21. Es veuen molt i molt bonics, jo encara no m´hi he posat i em sembla que arribo a misses dites , tot m´espera al rebost i aquí sóc, faré un pensament ja.
  Una abraçada

 22. es veuen realment preciosos, i és cert el que expliques de l’almívar tot just sortint del forn, això també ho faig amb totes les pastes i panets dolços i queden preciosos, a més de tenir un petit regustet molt bo.

  Hi ha una cosa que m’ha sorprès però, dius que son millors acabats de fer i en canvi trobo que reposats em semblen millor, pot ser per que jo faig el massapà amb rovells?

  molt interessant el que comentes d’ajudar-nos amb l’almívar per arrebossar els pinyons, molt bona idea i en prenc nota, moltes gràcies!

 23. Retroenllaç: Anònim
 24. Hola Gemma !!!! gràcies per tot, han quedat molt bé.Tenies raó,la mida de l’aigua es la correcta, un cop la massa a la nevera ja quedava més consisten. Per enganxar els pinyons també ho he fet com dius i ha anat molt més bé que altres anys. Moltíssimes gràcies, ets la millor.

 25. Benvolguda Gemma,
  Fa anys que faig els panellets , i aquest any amb els teus consells, deliciosos i sobretot ben presentats, tos iguals i rodonets…gràcies per la teva estimada col.alboració amb aquest blog. Les teves nebodes seran bones cuineres amb aquesta mestre !!
  Només una pregunta, ens agraden molt els de café, però m’hi barallo des de fa temps. Aquest any no s’em va desfer al coure com altres vegades, però així i tot una mica massa tous, tot i fer ja hores que els havia cuit, en volia regalar uns quants i els vaig posar al congelador una estoneta per poder amagatzemar-los millor a la safata xq s’em feien malber. La pasta era la mateixa de tots… Al cafe hi vaig posar molt poca aigua…T’agrairé si em pots dir si saps perquè em passa. Mil gràcies

 26. Montse, potser has posat massa aigua per desfer el cafè… jo només hi poso una culleradeta, queda com una pasta negra que després barrejo amb el massapà. En principi no hauria de modificar gaire la textura del massapà original…

 27. gràcies gemma,
  jo tmb ho pensava però ni vaig posar poca, tornarem a probar,encara tinc un sopar pendent de final fires girona i en volia fer uns quants per portar, i fins que surtin !!
  bon dia

 28. Mmmmm! Segur que són deliciosos! Avui compro tots els ingredients! Tinc moltes ganes de veure com queden amb el truqui de l’almívar. Un petit dubte: forn només a dalt o bé a dalt i a baix? Moltes gràcies per compartir tants “secrets” de cuina!

 29. Yolanda, el forn nomes a dalt. Pensa que no s”han de coure (tot el que porten ja esta cuit), el forn nomes es perque agafin color daurat per fora i prou. Ha de ser entrar i sortir de forn, sino queden massa secs 😉

 30. Gemma:, jo els panellets, els faig com tu, però no sabia lo del almibar TPT, i tinc un dubte, veig que contestes a la Maria, tant de pes de sucre ,com d’aigua, … com peses tu l’aigua?…., t’agraïria la teva resposta…………………….., un petonet………………….LOLA

 31. Hola Gemma:veig que a la teva recepta dels panellets no hi posses ous,
  l’aigua és el que substitueix els ous?
  jo , per 1 kilo de farina d’atmetlla,i 800 grams de sucre,i posso 3 rovelles d’ou,i 3 ous sencers,, i tinc la paciència d’amasar durant 2 hores, i tapo la pasta fins l’endemà.
  als meus panellets, no hi poso ni patata ni boniato, com que de dolç no en ser fer ( només faig els panellets i la crema catalana per S. Josep,- per tradició-, per aixó tinc tants dubtes
  , i em faig un embolic amb les proporcions.
  t’agraïria que em diguis si l’aigua de la teva recepta substitueix els ous , i per la quantitat que jo faig cuanta n’he de posar si vull provar de fre-ho com tu,
  molt agraïda per la teva resposta anterior………………. un petonet LOLA

 32. LOLA, no cal que posis ous al massapà. Per la teva proporció de massa jo posaria 200ml d’aigua (1kg d’ametlla, 800g de sucre i 200g d’aigua).
  Ja veuràs com la massa et queda bé i no necessites amassar gaire.
  Prova-ho i ja m’ho diràs 😉

 33. Hola Gemma: ho provaré, i…….si m’en surto t’ho faré saber, estic al.lucinada del teu receptari………. perqué no vens a Tarragona a fer alguna xarradeta, curset, etc….. . un petonet…..LOLA

 34. Hola Gemma, avui els he fet i m’han quedat plans com una pizza. Una panpizza jeje! A casa hem rigut una estona! Imagino que el nostre forn no deu ser prou potent i al fer-se mes a poc a poc s’han anat desfent. Ho seguiré intentant.

 35. Retroenllaç: panellets | Lovefood
 36. Hola bonica, vinc a deixar-te un missatge el 2021 perquè encara reenvio la teva recepta perquè aprenguin lo de l’almívar TPT.
  Aquesta tarda els faré amb les nebodes. Bona castanyada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *