Pastís rústic de formatge de cabra

Data
9 de gener de 2011
Creat per

Ahir van venir a berenar uns amics que feia molt temps que no vèiem. Com que sé que són grans amants dels pastissos de formatge, vaig fer-ne un per acompanyar el cafè de mitja tarda:

Els que em seguiu pels blogs ja sabeu que m’encanten els pastissos de formatge, siguin de la mena que siguin. Hi ha tantes receptes de pastissos de formatge que entre tots podríem fer un receptari llarguíssim, ple de bones receptes i totes diferents entre elles…
Amb el temps, m’he adonat que prefereixo els que tenen un farcit més lleuger, que s’aconsegueix incorporant les clares per separat muntades a punt de neu.

La recepta d’avui és amb formatge de cabra, però evidentment es pot canviar per un altre formatge que us agradi més. El resultat ens va agradar molt ja que, tot i el potent gust de formatge, el pastís va quedar lleuger de menjar, amb el farcit esponjós que comentava abans. I el contrast cruixent i dolç de la massa brisa casolana, semblant a una galeta, quedava boníssim amb el formatge. Totalment recomanable!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

Per la pasta brisa:
• 225g de farina
• 125g de mantega
• 50g de sucre en pols
• 1 ou
• 1 pessic de sal
Pel farcit:
• 150g de formatge de cabra
• 250ml de nata líquida
• 4 ous
• 150ml de llet condensada

Preparació:

La base:
Posar la farina i la sal en un bol. Afegir la mantega freda tallada a dauets barrejar-ho pessigant amb dits fins que tingui una textura arenosa. Afegir el sucre, l’ou i barrejar el mínim fins que quedi incorporat i formi una bola. Embolicar-la amb paper film i deixar-la a la nevera dues hores.
Estendre la massa amb l’ajut d’un corró i cobrir la base i les parets d’un motlle desemotllable. Punxar-la amb una forquilla, posar-hi un pes a dins (uns cigrons secs) i coure-la 15 minuts a 190º. Treure del forn, retirar el pes i reservar.
El farcit:
Escalfar la nata en un cassó i afegir-hi el formatge de cabra trossejat. Remenar fins que s’hagi desfet tot el formatge.
Separar els rovells de les clares. Barrejar els rovells amb la llet condensada. Afegir la nata amb el formatge i barrejar bé. Muntar les clares a punt de neu i incorporar-les amb suavitat a la barreja.
Abocar-ho dins el motlle reservat i coure-ho 30 minuts a 170º amb el forn pre escalfat.

Bon profit!

Comparteix

72 comentaris a “Pastís rústic de formatge de cabra”

  1. La veritat es que si, que el pastís de formatge es pot fer de moltes maneres diferents i sempre queda bó 🙂 Jo una vegada el vaig fer amb platan, però aquest teu m’ha agradat molt, aquest toc rústic queda fenoemal!!

    Un petó wapa 🙂

  2. Gemma, has fet punteria…a mi també m´agraden els pastissos de formatge. I a aquest , ja li encaixa la paraula “rústic”…la foto ho diu. I el formatge de cabra uns dels meus preferits.

  3. És impressionant! Mmm! I amb la seva pasta brisa casolana! A mi també m’encanten els pastissos i postres de formatge, però mai els he fet amb formatge cabra, això s’ha de tastar! 🙂
    Petonets guapa!

  4. M’agraden els pastissos de formatge però no tinc tendència a fer-ne… potser ja va sent hora!!!
    Felicitats, té una pinta impressionant!!!
    Petonets!!!

  5. per qué sempre PASTA BRISA?????????????? es diu PASTA TRENCADA, per favor, els elogis molt bé, merescuts, la part pastissera perfecte , pero la part idiomàtica molt poca curada.

  6. A casa en canvi no acostumo a fer pastissos de formatge perquè l’únic formatger és el Pere. El mascarpone és l’únic que puc utilitzar. El philadelphia ja no el troben tan bo, i si utilitzo ricota, m’he adonat que ningú repeteix. Ja no m’atreveixo amb el formatge de cabra! I mira que el que has fet fa tan bona pinta…!

  7. Gemma em penso que hauré de venir a fer el berenar a casa teva. M’agrada molt com t’ha quedat tan alt i preciós. Mai havia provat un pastís dolç amb formatge de cabra, ha de tenir semlança amb la quesada no? Se’ns dubte que m’apunto la recepta, això s’ha de provar!

  8. Ara sí que ja m’has acabat de rematar!! Em fascinen els pastissos de formatge com a tu, però es que aquest deu estar boníiisim, el formtage de cabra és un dels meus preferits!!

    M’has tornat a deixar sense paraules!!

    Petons.

  9. Gemma aquest pastís té un aspecte genial jo te’l copiaré però a casa els hi va més la pasta fullada
    bon cap de setmana i una semana super

  10. Ester, els pastissos de formatge admeten mil i una variacions, oi?

    Anirac, ostres, en aquest mateix unes pansetes també li quedarien molt bé! I sí, vaig fer servir el formatge de cabra de rulo, sense la farina del voltant 😉

    Anna, pastís de formatge amb plàtan? El plàtan a dins? També ha de quedar molt bo! El tens penjat al blog? L’has de posar, eh?

    Cristina, és que la base em va quedar tan rústica que el nom va sortir sol, je je je… Però el farcit va quedar molt fi 😉

    Stefania, grazie mille 😉

    Els fogons de la Bordeta, si no us agrada el formatge de cabra, es pot fer perfectament amb qualsevol altre formatge… amb un més suau tipus philadelphia també ha de quedar molt bé.

    Glòria, a nosaltres ens va agradar molt 😉

    Marina, amb formatge de cabra queda més atrevit i amb més gust de formatge. Si t’agraden els pastissos de formatge amb gust, aquest segur que t’agradarà 😉

    Gemma, doncs ja veus que és ben fàcil de fer, així que ara ja no tens cap excusa per no fer-ne a casa tu mateixa, je je je…

    Isabel, és que estic acostumada a dir brisa…

  11. Hola Gemma!
    Doncs escolta, això del llibre amb pastissos de formatge crec que és una molt bona idea! Has pensat de posar-t’hi??? I no és broma, encara que crec recordar que no ho veus clar, això de fer un llibre… 😉

    I una pregunteta tècnica: quin formatge vas fer servir? Era cremós? Alguna marca/tipus en particular? Entenc que no tots es fonen o ho fan igual de bé, no?

    Una abraçada, mestra pastissera!!

  12. Vermells, si és per postres, m’agada posar una mica de sucre a la massa. Però si és per salat no, eh? Espero que tornin a venir, ja saben que a casa nostra sempre hi trobaran alguna llaminadura per berenar, je je je…

    Margarida, no saps pas què us perdeu… El mascarpone és tan neutre que no fa ni gust de gormatge, je je je… Hauràs de fer el pastís en format individual pel Pere 😉

    Helena, va quedar amb més gust de formatge que la quesada… però en canvi, de texutra va quedar més fi, no es notava el típic granulat del mató.

    Irene, si us agrada el formatge de cabra i us agraden els pastissos de formatge, heu de provar aquesta versió 😉

    Ribereña, crec que el pastís de formatge més estrany que he fet és un d’idiazabal que venia a la revista CUINA… aquest amb formatge de cabra queda bo i no tan fort 😉

    Pollet, és veritat que després dels excessos nadalencs aquest pastís no és el millor, je je je… entre la nata, el formatge i la llet condensada, és una bomba calòrica. Nosaltres en vam menjar un tallet ben petit 😉

    Graciela, el pots fer perdectament canviant la pasta brisa per pasta de full, segur que també queda molt bo! Clar que per mi, el toc de galeta que li dóna aquesta base és una part important del pastís 😉

    Jordina, vaig utilitzar el rípic de rulo, i li vaig treure el voltant de farina. Però com dic a la recepta, pots posar el formatge que t’agradi més 😉

    Eva, benvinguda al club 😉 Pel que veig, som molts els fans dels pastissos de formatge, je je ej…

    Massitet, seria qüestió de passar pels blogs i simplement recollir totes les receptes que ja tenim entre tots. Em sembla que jo sola tinc 8 o 9 receptes diferents de pastissos de formatge, je je je…
    I sí, ja saps que els llibres jo els deixo pels professionals de veritat 😉
    No recordo la marca del formatge, era del formatge de cabra de rulo, no el cremós ni el fresc tipus burgos. Vindria a ser el típic que es posa a les amanides tèbies i que se li dóna un toc de forn… Saps quin vull dir?

  13. Hola Gemma,
    A casa ens agrada tant el formatge (tots) que no m’he pogut estar d’ensenyar-li al meu marit per a que ho veies. Quan li he dit que era de formatge de cabra ha al•lucinant… i es clar, l’he de fer per que em sembla que és una magnífica manera sortir dels formatges més tradicionals … Quines idees que tens! Com deurien gaudir els teus amics! Petons,

  14. ufff quina pintassa!!
    el faig ben aviat, encara que tinc un munt de receptes pendents de pastissos de formatge, però portant de cabra passa a ser prioritat 🙂
    petons!

  15. Hola Gemma, lo primer de tot bon any!! i segon…felicitar-te per l’excel.lent recepta de tarta de formatge, que sens dubte tastaré aviat, perque sóc una gran amant de les tartes de formatge, i més sin són amants.
    Petons.

  16. Gemma! està espectacular!!! el pastís de formatge és el meu postre preferit sobre cap altre, m’encanta de totes les manres i varietats…. i tens tota la raó podriem fer un recetari només d’aquest postre. Jo tinc un llibr només de de pastís de formatge.. hi ha 150 receptes!
    Molts petonss

  17. Bona nit Gemma
    Xe que bo!A casa som dos contra dos que ens agrada el formatge.
    Al meu fill major i a mi ens encanta.Així que,prenc nota de la recepta i ho sent per qui no els agrada el formatge.Ells s’ho perden.
    Besets

  18. Jo com tu m’encanten els pastissos de formatge i els de poma…mil versions i cada una boníssima! el formatge de cabra m’encanta…així que me l’apunto!!!
    Aquests amics no tardaran tant a tornar a casa vostra amb aquests berenars que fas! 🙂
    Petunets,
    Eva.

  19. Qui diu que el pastíssos de formatge són tots iguals?,ja,ja,ja…que t’ho diguin a tú que ens mostres aquesta varietat!, amb aquest formatge deu ser ben gustós!,una abraçada.

  20. Gemma tus amigos seguro que vuelven, con estos pasteles,Me gusta tu propuesta ya que de queso los de echo de diferentes tipos pero con queso de cabra nunca.Me lo llevo a la lista de pendientes.
    Un peto
    miquel

  21. A mi també m’encanten els formatges de cabra, aquest havia d’estar boníssim. Gràcies pel truc de les clares a punt de neu, apuntat.
    Et volia preguntar quin formatge has fet servir però ja li has contestat al Massitet.

  22. La cuina de l’Eri, estic segura que si el fas us encantarà, ja m’ho diràs… i el teu marit segur que et pot ajudar 😉

    Anna i Dolça, si el proveu de fer ja m’ho direu…

    Núria, quant temps sense passar per aquí… Benvinguda de nou i que tu també tinguis un feliç 2011!

    Dolorss i Teresa, em penso que els amics tornaran un altre dia, je je je… que d’això es tracta, oi? 😉

    Ingrid, benvinguda al club de fans dels pastissos de formatge! Ostres, un llibre amb 150 receptes de pastissos de formatge????? Uau, tens receptes per triar i triar, segur que pots fer pastís diferent cada setmana, je je je…

    Mesilda, encara que només sigui per vosaltres dos, val la pena fer aquest pastís… i potser fins i tot els que no els agrada si el tasten el troben bo i tot 😉

    Carme i Mercè, teniu raó que queda una textura suau, fins i esponjosa fantàstica. I amb el formtage de cabra, boníssim…

    Eva, ja recordo que a tu et passa com a mi: ens encanten els pastissos de formatge i els pastissos de poma, de totes maneres i versions, je je je… Sempre anem a la caça de noves i millors receptes!

    Mercè, cada pastís de formatge té les seves diferències que el fan especial, oi? El tipus de formatge, la base, la cobertura, algun ingredient extra… i tots són boníssims!

    Massitet, me n’alegro, a veure si el proveu 😉

  23. Maia, amb mató queda suau, però de veritat que t’aconsello que provis aquest… que hi ha tantes receptes de pastissos de formatge que sap greu repetir sempre la mateixa, no?

    Ivana, si el fas ja m’ho diràs, eh? Estic segura que li encantarà 😉

    Miquel, espero que tornin quan vulguin, ja saben que a casa sempre hi ha un tall de pastís per ells, je je je…

    Carme, queda bo i amb força gust de formatge, clar! 😉

    Ana y Victor, con una masa brisa sin gluten y vigilando el queso, seguro que es fácil de adaptar para los celíacos…

    Pol, ja ja ja!!!!! Encara ric ara!!! És genial, quina imaginació… s’ho fa venir molt bé per posar tot el vocabulari del formatge dins el text 🙂 Com has trobat el vídeo????

    Mònica, trobo que amb les clares a punt de neu queda un farcit més esponjós i lleuger, no tan pesat com passa amb alguns pastissos de formatge, que tot i ser bons de gust, queden massa espessos…

    Josep, ja recordo que tu també ets fan dels pastissos de formatge… benvingut al club! Si el proves ja m’ho diràs 😉

    Alfons, coincidim del tot, primer els pastissos de poma i després els de formatge! Acabo de veure el teu pastís de NOMÉS poma i és espectacular, m’ha encantat!

    Starbase, tot i que recordo que últimament estàs cansat del formatge de cabra (oi?) crec que aquest t’agradaria, je je je… tremendo! 😉

    Gemma i betflorensa, és un pastís de formatge ben farcit de formatge, je je je… Si el feu estic segura que triomfarà!

    Pelldellimona, els va encantar, espero que tornin un altre dia 😉

    Alba, amb melmelada per sobre ha de quedar encara més bo! Trobo que la melmelada lliga molt bé amb el formatge, oi? Una de fruits vermells ha de quedar genial 😉

  24. El formatge de cabra m’encisa, i els pastissos amb mató (els flaons de Morellla, posem per cas) em tornen boja. Com diu algú més, quan abaixe el llast del Nadal en farem un, tot i que dubrte que m’isca tan bo i bonic com a tu, mestra!

  25. Gemma, em sap greu que ara surti jo aquí preguntant amb la feinada que deus haver tingut responent a tots els comentaris…! però volia saber de quina mida surt el pastís? vull dir per quantes persones més o menys? i per saber també en quin motlle posar-lo, ja sé que has dit que són talls petits perquè atipa molt! Gràcies 🙂

  26. Doncs sí que té bona pinta… I amb formatge de cabra! M’encanta…
    Tot i que a mi els pastissos de formatge m’agraden més densos, aquesta recepta promet.
    La tindré en compte!
    Petons!

  27. M’ha agradat molt aquest superpastís de formatge!!! MMMMMM!!!!!! Boníssim!!!! Queda apuntat, només faltaria!!! Enhorabona (com sempre!!). ;D

  28. Bon dia i hola de nou, m’aagradaria saber si en lloc de posar crema de llet és pot utilitzar crema d’avena o d’arrós???? I si en lloc de sempre llet de vaca és pot utilitzar de cabra o d’avena etc… ???? Si el resultat és el mateix??? Gràcies i petons de mil colors!!!!!

  29. Yo también soy una apasionada de los cheescakes aunque no he probado tantos. Me gusta la idea del queso de cabra, debe quedar un sabor bien intenso. ME gusta mucho esta versión.
    Cariños

  30. Gemma! Quants dies sense visitar-vos a tots els blocaires. Ara em poso al dia amb les teves novetats!! 🙂
    Aquest pastís de formatge de cabra ha de ser deliciós. Primer he pensat que potser era molt fort, però amb la llet condensada, els ous i la nata líquida penso que ha de quedar ben suau. I bé, no cal dir que esponjós perquè la foto parla per si sola!
    Molts petons!

  31. Aquest pastis ha de ser una verdadera explossió de sabor! Només d´imaginar-m´ho m´entra salivera. El truc de batre les clares separades dels rovells no el sabia. La propera vegada ho probaré així. Els pastissos de formatge em tornen boja.
    Petons

  32. Una pregunta tècnica: quan dieu “esclafar la nata”, què voleu dir exactament? abocar? o muntar? Com que després diu “Remenar fins que s’hagi desfet tot el formatge” interpreto que vol dir abocar, però em queda el dubte… Però, vaja, ara l’acabo de preparar i el poso al forn! Gràcies per l’aclariment.

  33. Ups, Mireia, hauria de dir escalfar enlloc de esclafar… M’he equivocat picant les lletres! Ara mateix ho arreglo, gràcies per avisar 😉
    S’ha d’escalfar la nata i amb l’escalfor es desfà el formtage 😉

Respon a Pollet Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *