Esmorzars literaris i les magdalenes d’en Xavier Barriga

Data
27 de gener de 2011
Creat per

Les tertúlies literàries acompanyades d’un bon esmorzar són tot un clàssic al meu Institut, durant el qual les magdalenes i les coques comparteixen taula amb els llibres de la Biblioteca:


Un divendres de cada mes els alumnes interessats tenen una cita a la Biblioteca per esmorzar i xerrar una estona del llibre que s’han llegit. La lectura és un plaer que val la pena descobrir de ben jove i una bona manera de motivar-la és degustar un tall de coca mentre es parla de literatura a l’hora del pati.

Aquests divendres literaris però, comencen ben d’hora: amb un grupet d’alumnes ens fiquem a la cuina per preparar coques, creps i magdalenes per oferir després durant l’esmorzar. Al final del dia la formació que han rebut és del tot rodona, amb l’habitual del dia a dia, més la cuina i la lectura!

Avui us poso la recepta de les magdalenes, que són les ja conegudíssimes i immillorables magdalenes d’en Xavier Barriga, un dels grans forners de Barcelona. Segurament la majoria de vosaltres ja coneixeu la recepta, que volta per Internet, però al post d’avui potser és el menys important 😉

Aquí teniu la recepta

Ingredients:

• 2 ous grossos
• 175g de sucre
• 60ml de llet
• 190g d’oli de girasol
• 210g de farina
• 2 culleradetes de mel
• 5g de llevat Royal
• Un polsim de sal
• Pell ratllada de llimona.

Preparació:

Amb les varilles elèctriques batre els ous amb el sucre fins que estiguin ben escumosos. Afegir la llet, la mel i a continuació l’oli, incorporant-lo poc a poc en forma de fil.
Incorporar la farina amb el llevat i la sal tamisats. Incorporar la pell de llimona i batre durant 3 minuts més.
Deixar reposar a la nevera com a mínim una hora.
Repartir la massa en motlles de paper, omplint fins ¾ parts. Si es vol, posar una mica de sucre pel damunt. Coure-ho 10 minuts a 200º amb el foc de baix i 10 minuts més a 190º amb el foc de dalt i de baix.

Bon profit!

Comparteix

60 comentaris a “Esmorzars literaris i les magdalenes d’en Xavier Barriga”

  1. Tens raó, les madalenes no són el més important! què comencin a tenir interès pel món de la lectura és el millor que els podeu transmetre!
    Encara que les madalenes també conten, oi? aquestes són boníssimes!
    Petonets

  2. Una iniciativa molt interessant. Realment els hi deu agradar molt per perdre’s l’hora del pati. Fantàstic que preparin ells l’esmorzar: implicació total. Tan de bo hi hagués més escoles que seguíssin aquest model! Amb motivació i participació és més fàcil aprendre. Enhorabona!
    I de les magdalenes, què et puc dir? Cada dia passo pel davant del Turris!

  3. Gemma, m’apunte la recepta… no, les receptes! La de les magdalenes i aquesta, tan abellidora, de fomentar la lectura. Si em permets, enllaçaré el teu post amb una xarxa ning de profes (1entretants.ning.com).
    Besets

  4. Ja m’agradaria a mi anar al teu institut!!!! Això sí que és motivar l’alumnat!!!!
    Crec que la lectura és bàsica, sobre tot quan un s’està formant i a tots els centres hi hauria d’haver una bona biblioteca. Els meus fills tenien fins i tot un llibre del lector on, des de primària, apuntaven tots els llibres que havien llegit, què els havia semblat i si els recomanarien a algú. Hi havia anys que la meva mitjana s’havia llegit més de 40 llibres en tot el curs (i alguns no eren gaire prims que diguem)!
    I està molt bé això de poder-ho compartir amb un bon esmorzar pel mig!

  5. Gemma, com sempre, quina bona pinta! M’encanten les magdalenes! M’apunto la recepta! 😀

    És fantàstic això de fomentar la lectura i la cuina d’aquesta manera tan amena i divertida.

    Jo penso que a les escoles i instituts s’hauria d’impartir cuina i nutrició com a una assignatura més. Milloraria molt l’alimentació amb uns coneixements bàsics i com en tot, fer-los participar és la millor manera d’aprendre i de que es sentin útils i realitzats. El primer que aprenem a la vida, quan neixem, és menjar per sobreviure, perquè tenim gana. Doncs, quina millor assignatura per a la vida, que aprendre a alimentar-nos bé?

    Felicitats Gemma! Una abraçada.

    Belén

  6. Caram, llegint aquesta entrada em sorgeix el dubte de si aquesta activitat tan bonica i formativa es una ‘rara avis’ dins del mon de l’educació pública o si en canvi n’hi ha moltes com aquestes escampades per molts instituts.

    Si és el segón cas, em sorprèn molt i molt gratament la veritat. La meva imatge al respecte és faltal :(((

  7. Me gusta mucho esta iniciativa de cocinar con los adolescentes,tendrian que hacerlo en todos los institutos y ademas compartirlo con la lectura fantastico!!
    Buenas magdalenas de mestre Xavier
    Nos vemos en unas horas
    miquel

  8. Quina iniciativa mes xula: cuina i literatura, tot junt i des de ben petits! Felicitats un altre cop, Gemma!!!
    I sobre les magdalenes, la veritat és que les vaig provar per primera vegada dimecres de la setmana passada i he estat a punt de comprar-me el llibre per fer-les: són boníssimes! Ara ja no em cal comprar-lo, doncs… 😉

    Salut i gràcies!

  9. Hola,
    una recepta que sembla deliciosa, tinc ganes de provar-la, però no tinc oli de girasol. Creus que em quedaran bé si hi poso oli d’oliva? Gràcies.
    Salut!
    Marga

  10. Una gran iniciativa excepcional i que hauria de servir d’exemple per a altres centres d’ensenyament. Per cert, les magdalenes insuperables!! Fins la tarda (no et descuidis els CD’s). Una abraçada

  11. oh ! Gemma! quina bona pinta! … i molt xulo, el bloc de la Biblioteca! penso que si cada cop que mengen magdalenes pensen en alguna lectura aquests nanos tindran un futur millor: llegir ens fa lliures! molt bona iniciativa!
    (hum… ara pensava en la magdalena de Proust)

  12. Això si que és una boníssima iniciativa!!! Segur que els alumnes estan encantats de disfrutar de la lectura, de la tertúlia i de l’esmorzar que els hi preparen els companys!!! A veure si les altres escoles us imiten!!!
    Doncs jo no les he provat mai les magdalenes del Barriga…xo amb la pinten que tenen cauran ben aviat!! 😉
    Petunets,
    Eva.

  13. Gemma, hauries de veure la cara que feien mentre miraven com creixien les magdalenes dins del forn…

    Marylou, el jovent d’ara llegeix tan poc que qualsevol iniciativa és bona… som un granet de sorra en tot un desert!

    Ann i Ester, les magdalenes del Xavier Barriga tenen l’èxit assegurat, amb el repòs de nevera creixen molt bé.

    Mònica, quin vici passar cada dia per davant de Turris… quina temptació! No podria evitar entrar cada dia a comprar alguna de les seves especialitats 😉

    Pollet i Carme, aquestes magdalenes ja són molt conegudes a la blogosfera, queden bé i la taronja els dóna un gustet deliciós…

    Quet, no coneixia aquesta xarxa, ja he vist que també hi ha en Francesc i l’Oreto. Hi ha una pila d’experiències molt interessants, hi hauré de dedicar una bona estona… I ja he vist el link que has deixat al Fòrum, moltes gràcies! 😉

    Ribereña, esperem que aquestes iniciatives serveixin una mica i tinguin èxit. Només que acabin descobrint el plaer de lectura ja ens donarem per satisfets…

    Anaori, ja vaig llegir la notícia que Turris obria un nova botiga a Sant Cugat, quina sort! A veure quan obre també una botiga a Sabadell, je je je…

    Sandra, són tertúlies inspirades en els Clubs de lectura. I amb l’afegit de l’esmorzar tenen més acceptació 😉

    Margarida, em sembla una idea fantàstica això del llibre del lector… Així tenen un bon recull de tots els llibres que han llegit, que sovint amb el temps ja no recordem… Ostres, i 40 llibres en un any és una passda, deu estar sempre enganxada a un llibre, llegint per tot arreu, quina sort que tens! 😉

    Teresa, d’això es tracta, que no tot és trigonometria i derivades, oi? Està molt bé sortir de la rutina de tant en tant per descobrir altres aficions 😉

    Belén, el tema de la nutrició i l’alimentació saludable es toca bastant, tant dins la matèria d’Experimentals com durant les hores de tutoria… Però sovint penso que qui necessitaria aquestes classes són els pares, ja que són ells els responsables de l’alimentació dels fills. Per exemple, em sembla increïble que deixin sortir els seus fills sense esmorzar ni menjar res fins a les 11h 🙁

    Marta, sempre et pots tornar a matricular, crec que nosaltres tenim places lliures a Batxilerat, je je je…

  14. Starbase, crec que els de fora us sorprendríeu de saber quantes activitats semblants es fan als instituts, crec que per sort no som tant rara avis… A veure si mica en mica anem millorant aquesta mala fama que té l’educació pública 😉

    Ivana i el Taller de Cuina, magdalenes i llibres, una combinació que té l’èxit assegurat 😉

    Miquel, nosaltres tenim la sort de disposar d’una cuina ben equipada, altres centres no tenen tanta sort… I també tenim una biblioteca fantàstica i molt activa!

    Eva, tu ets la reina de les magdalenes i el pa… Per tu aquestes magdalenes deuen ser de principiants, je je je…

    Massitet, vas provar les magdalenes comprades al forn Turris o fetes a casa? Perquè aquesta recepta deu ser més senzilla que la del forn, m’imagino que el Xavier la va adaptar per poder-les fer a casa. I el llibre l’has de comprar igualment, que hi ha una pila de receptes molt interessants! 😉

    Dolça, a veure si us agrada la idea i la copieu… A nosaltres ens va molt bé i té força acceptació entre l’alumnat. Ja m’explicaràs 😉

    Gemma, amb qualsevol activitat que surti de la rutina s’ho passen bé, je je je…

    Marga, fes servir un oli d’oliva ben suau, ja que si no et quedaran molt fortes de gust. Però de totes maneres, si t’agrada l’oli d’oliva, quedaran boníssimes igualment!

  15. Gemma, m’agrada aquesta equació que has escrit, hi estic totalment d’acord!

    Josep, tinc una pila de CD’s apunt, je je je… Espero que us agradi el disc, crec que ha quedat molt bé!

    Silvia, cualquier iniciativa para fomentar la lectura me parece genial, ¿verdad?

    Pol, ja saps que la nostra Biblioteca té molt bona salut, es fan una pila d’activitats fora de les habituals… i els esmorzars literaris sempre tenen molt èxit. Je je je… no hi havia caigut 🙂

    Glòria, el més gratificant de tot és quan al cap d’uns dies et diuen que han fet les magdalenes i les creps a casa… Només per això ja val la pena la feina extra que representen totes aquestes activitats 😉

    Mariàngels, algun cop queden millor i algun cop no tant… Però l’important és que aprenen a valorar la cuina i la lectura, mica en mica!

    Eva, crec que a tots els centres es fan activitats semblants. Alguns fan jardí, altres un hort, nosaltres cuina… activitats complementàries que també trobem interessants. I has de provar aquesta recepta del Xavier Barriga, surten boníssimes!

    Deana, this beautiful muffins are made by my students, je je je…

    Xaro, com li deia a la Marta, crec que tenim places lliures pel Batxillerat, je je je… 😉

  16. Doncs jo trobo que és una iniciativa boníssima, no es feia pas quan jo hi anava, be, llegir sí, oi, però no pas incentivar-ho amb cuinar 🙂 de totes maneres la llavor queda, i com dius, llegir i aprendre sempre és un plaer.

    Doncs mira, Gemma, sí que les conec aquestes magdalenes, però no pas de fer-les i jo crec que tant boniques com t’han quedat les provaré de fer. Quina molla més maca!

  17. Quina iniciativa més enfgrescadora, als joves d’avui en dia els costa molt llegir. La recepta de les magdalenes no la coneixia, us han quedat fantàstiques, a veure si a casa amb l’excusa de les magdalenes fem una tertúlia literària.

  18. HOLA GEMMA, GUAPA TU

    EN PRIMER LLOC DESITJAR-TE UN BON ANY, PLE DE BONES RECEPTES ( COM SEMPRE, ETS LA MILLOR)

    ESTÀ MOLT BÉ AIXÒ DE INICIAR A LA CUINA A LA MAINADA….SINCERAMENT CREC QUE A L´ESCOLA NO ESTARIA GENS MALAMENT QUE AL MENYS UN COP PER SETMANA ES PRACTIQUÈS LA CUINA I SI ES SANA MILLOR…

    MIL PETONETS SUSANNA

  19. Qué bé que s’ho passen… Així també vull anar jo a l’escola! Les magdalenes pinten molt bé. Agafo la recepta! la presentació anterior m’agradat molt, el plàtan, la maduixa amb la xocolata. Petons maca!
    María josé

  20. Bona nit Gemma
    Les magdalenes boníssimes.M’encanta que queden tan altes,jo mai ho aconseguisc.
    La iniciativa:Fabulosa! Està de categoria que tinguen il·lusió per la cuina.
    Besets

  21. Bona nit,
    El títol de l’entrada ja m’ha seduït… Esmorzar, literatura, magdalenes.. Una iniciativa que realment t’ha de fer sentir molt satisfet amb el què fas. Es veuen tan contents a les fotos.. I de les magadalenes, doncs només dir-te que ja es veu com de fantàstiques t’han quedat. Petons,

  22. Hola,

    Su blog ha captado nuestra atención por la calidad de sus recetas.

    Agradeceríamos que lo registre en Ptitchef.com para poder indexarlo.

    Ptitchef es un directorio que referencia los mejores sitios web de
    cocina. Cientos de blogs ya se han inscrito y disfrutan de Ptitchef
    para darse a conocer.

    Para suscribirse a Ptitchef vaya a
    http://es.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form o en
    http://es.petitchef.com y haga clic en “Anade tu blog ” en la barra la
    parte superior.

    Atentamente,

    Vincent

  23. La propera vegada m´avises i em passo per alumna teva, je, je, je…A mi m´encanta llegir sempre que puc hi vaig a presentacions de llibres on per desgràcia no em conviden a coques ni magdalenes…Per tant, puc venir a la propera?

    Recepta apuntada!

  24. Estimada Gemma, tinc pendent anar un dia a esmorzar al forn del Xavier Barriga, i me’n duré el meu llibre (fa mesos que me’l vaig comprar, per no dir fa un any) per comprovar i tastar en directe tot el que ha fet!
    El que donaria perque el Xavier Barriga em convidés a passar una nit al seu obrador!!!

    Molt bona la idea que poseu en pràctica a la biblioteca del vostre institut! Genial!
    Una abraçada,
    Mglòria de Gourmenderies

  25. Ei Gemma, ahir vaig fer aquestes magdalenes!!! Avui han triumfat a l’escola!!!
    Boníssimes!!!
    Jo hi he afegit unes llavors de rosella perquè m’agraden molt!!! La pròxima variant serà amb perles de xocolata!!!
    Petonets!!!

  26. Òstres, quina gran idea això dels esmorzars literaris! M’has fet pensar en aplicar la idea al centre on treballo, però hi ha coses que no veig clares… Ho feu amb nens de Secundària? De veritat prefereixen parlar de literatura, enlloc de sortir a classe? Els nens que cuinen perden classe? Cuineu a la cuina de l’escola? Bé, no és qüestió d’atavalar-te amb tanta pregunta. De totes maneres, penso que si em presento al director amb una idea com aquesta, es pensarà que m’he venut l’enteniment…

    De tot cor, com a professora de literatura aficionada a la cuina, et felicito per aquest projecte tan especial.

    Petons!
    La Taula d’en Bernat

  27. Gemma, m’encanta la iniciativa! quina manera més fantàstica de motivar als alumnes, tant de bo a mi, que m’encanta la cuina i sempre tinc un llibre sota el nas, m’haguéssin animat amb aquestes idees. Moltes Felicitats!!!
    Les magdalenes exquisites, cruixents al top i esponjoses.
    Petonets i bon cap de setmana

  28. Gemma, m’ha encantat el post. Com bé dius, segurament les magdalenes és el que menys crida l’atenció. Tot i que sense dubte us han quedat impressionants i a mi em va molt bé perquè jo encara no coneixia la recepta ;).
    Però el que més m’ha encnatat ha estat veure els nens a la cuina i fent la sessió aquesta de reflexió sobre les lectures fetes. Què bé que hi hagi escoles que promoguin aquest tipus de coses. Felicitats!!

    Petonets i bon cap de setmana!! 🙂

  29. Maduixa, quan jo estudiava tampoc fèiem esmorzars literaris, però crec que llegíem molt més… Ara els hem de motivar amb extres com aquests 😉

    Cristina, les magdalenes del Xavier Barriga volten molt per internet perquè són fàcils de fer i tenen l’èxit garantit.

    Susanna, bon any igualment! Llàstima que no tinguem més temps, perquè anar amb els alumnes un cop a la setmana a la cuina seria fantàstic…

    Maria José, la sopeta de torró i iogurt ens va agradar molt! I la broqueta de fruita queda bona i molt sana 😉

    Mesilda, el truc de reposar la massa a la nevera és el secret per tal que pugin bé. El forn ben calent al principi amb el foc de baix i posar els motlles de paper dins de motlles de silicona també són dos trucs importants.

    La cuina de l’Eri, els alumnes es queden ben parats que els surti una coca, magdalenes i creps tan bones… Sobretot perden la por a girar les creps, que al principì tenen por de cremar-se 😉

    Vincent, moltes gràcies per la proposta, m’ho rumiaré!

    CristinaT, ens queden places lliures de batxillerat, de manera que si vols et pots venir a matricular, je je je…

    JoanM, és un àmbit de 3r d’ESO. Un cop al mes agago 6 alumnes i anem a la cuina. Els altres es queden a la classe fent problemes amb un professor de guàrdia. Cada mes anem rodonant als alumnes i al final de curs tots han anat un cop a la cuina. Sé que és poc, però val més un cop que mai, sobretot quan veus que hi ha alumnes amb 15 anys que no han encès mai un fogó!

    MGlòria, jo no he estat mai a can Turris, però m’agradaria moltíssim, és una de les coses que tinc pendent de fer. I segur que et signarà el llibre encantat!

    Gemma, aquestes magdalenes triomfen sempre, oi? Molt bona idea posar-hi llavors de rosella, i encara millor amb perles de xocolata, je je je…

    Anna, els esmorzars literaris són només un cop al mes i són voluntaris. Sí que hi ha alumnes apuntats i cada vegada tenen més èxit… És veritat que sorprèn que es vulguin perdre una hora del pati, però com que es fa de tant en tant i convidem a esmorzar, cada cop s’apunten més alumnes. Està dirigit a alumnes d’ESO i dividim entre 1r i 2n cicle.
    Amb els de la cuina sí que es perden una hora de classe, però com que cada cop agafo alumnes diferents, al final de curs només s’han perdut una hora (que han de recuperar fent a casa la feina que han fet els altres durant la classe). Es tracta de trencar una mica la rutina de tant en tant, així se’ls motiva a altres activitats també interessants…
    El meu Institut té una cuina molt gran i ben equipada, ja que abans era una escola de primària que tenia menjador… A veure si al teu director li sembla bona idea 😉

    Ingrid, d’això se’n diu formació integral, je je je… Cuina, literatura i estudis, tot en un! És veritat que les magdalenes del Xavier Barriga queden fantàstiques, oi?

    Alba, doncs ara ja tens la recepta, que està provada a molts blogs i sempre amb èxit. La idea és que a poc a poc agafin el gustet per la lectura, que tristament avui dia es llegeix ben poc…

  30. Hace tiempo que no hago madalenas… voy a ver qué tal me quedan éstas de Barriga, pero versión sin gluten y sin azúcar… en cuanto las haga, te cuento!!

    Veo que andas muy ocupada con tanto curso de cocina, qué suerte!!

    Bicoss

  31. Us van quedar unes magdalenes espectaculars! Es veuen super flonjes. I l´iniciativa es molt interesant. Una bona manera de motivar al jovent a endinsar-se en el plaer que et proporciona la lectura.
    Petons!

  32. Gemma! m’estic possant al dia i veig que m’he perdut moltísiimes receptes : ( has començat l’anyy a tope! els bombons de mandarina i xocolata genials i i els caramels cruixents de fil·lo i xocolata, senzills però originals i molt bons, amb lo que m’agrada a jo la xocolata.. jo no puc veure aquestes coses de bon de matí… ainssss

    un petonet!

  33. Et felicito per les magdalenas, realment son les definitives, jo he llançat totes les receptes de magdalenes que tenia recopilades i només faig aquestes, amb variacions, hi fico suc de taronja o mandarina, granet d´ametlla, xocolata en pols…. però la base sempre aquestes proporcions. Bona iniciativa aquesta !!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *