Pastís de mousse de mandarina

Data
18 d'abril de 2012
Creat per

L’últim diumenge abans de Setmana Santa vam celebrar l’aniversari de l’Aina, la meva neboda gran. Vam fer un gran dinar familiar i de postres vaig portar aquest pastís tan de temporada, molt esponjós, lleuger, i decorat com es mereix un pastís per celebrar 12 anys:

Apurant el final de la temporada de mandarines, em va venir de gust preparar un pastís suau, molt refrescant i de textura lleugera, ideal com a postres d’un gran dinar. Aquesta mena de pastissos són els que tenen més èxit a casa!

Per fer una mousse a partir d’un suc cal espessir una mica el líquid i aconseguir una textura cremosa. Sovint es fa elaborant una crema amb Maizena i ous, però això camufla l’ingredient principal i el gust és menys intens. Per evitar-ho, vaig espessir el suc amb Xantana, aquest invent de la cuina molecular que ja tenen moltes cuines casolanes. El resultat és una mousse 100% MANDARINA, airejada i esponjosa que s’empassa xuclant. Sensacional!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

La base:
• 1 base de pa de pessic

La mousse:
• 500ml de suc de mandarina
• 4 fulles de gelatina
• 10g de xantana
• 2 clares d’ou
• 200ml de nata líquida per muntar
• 100g de sucre

La cobertura:
• 250ml de suc de mandarina
• 3 fulles de gelatina

Preparació:

La base:
Col·locar la base de pa de pessic al fons d’un motlle desemotllable.

La mousse:
Reservar uns 50ml de suc de mandarina.
Amb el túrmix, batre la resta de suc amb la xantana fins aconseguir una textura més espessa. Reservar.
Posar en remull la gelatina amb aigua freda.
Escalfar el suc de mandarina reservat i fondre-hi la gelatina escorreguda.
Incorporar-ho a la crema de mandarina i barrejar bé.
Muntar les clares d’ou amb la meitat del sucre i incorporar-les amb suavitat a la barreja anterior.
Semi muntar la nata amb la resta del sucre i incorporar-la amb suavitat a la mousse.
Abocar la mousse sobre la base de pa de pessic i reservar a la nevera fins que qualli.

La cobertura:
Hidratar la gelatina amb aigua freda.
Escalfar una petita part del suc i fondre-hi la gelatina escorreguda.
Barrejar-ho amb la resta de suc i abocar-ho amb compte sobre la mousse.
Deixar quallar a la nevera.

Bon profit!

Comparteix

58 comentaris a “Pastís de mousse de mandarina”

  1. Quin pastís més delicat…! M’apunto això de la xantana, que jo encara tiro molt (massa?) de la maizena. Em sembla una bona manera d’acabar la temporada de mandarines… i fins l’any que ve! Petons, guapa.

  2. M’agrada molt, jo les mandarines les devoro, aquest past´si sembla fet per ami, jejeje.
    Me l’apunto per fer-lo la temporada que eé, ara les mandarines ja no estan en el seu punt àlgid
    Una abraçada

  3. De mandarina, mira que és una opció fàcil i que tenim a l’abast però mai l’he provada i ha de quedar fina fina. Si em recomanes la xantana no m’ho pensaré dues vegades, la compraré definitivament. Ha de quedar una mousse tremeeeeeenda.
    Felicitats a l’Aina! 😉

  4. 12 anys!!! Tota una noieta!!! En Marc també en té dotze i és una edat molt bonica. Segur que la celebració també ho debia ser, com el pastís!!! Que ben decorat Gemma! L’Aina deuria estar molt contenta.
    Petons, guapa!!!

  5. No he provat mai la Xantana però veient el teu resultat potser ja ha arribat l’hora. el past´si ha de ser deliciós si manté tan el gust de la mandarina. I la decoració molt bonica però de ben segur ni molts menys que l’homenatjada.
    Petonets guapa

  6. Quina bona idea utilitzar la Xantana per fer la mouse, la veritat es que jo encara no m’he possat amb la cuina molecular, però m’ho hauré d’apuntar per si algún dia ho necesito. Ha quedat un pastis espectacular!!
    Petonets!

  7. Ja ho crec que ha de tenir èxit un pastís com aquest!!! Jo encara dec tenir un pot a casa de goma xantana, que vaig comprar fa moooolt de temps i crec que només el vaig utilitzar dues vegades. És d’aquelles coses que compres i després te n’oblides!
    Petons

  8. La teua neboda va fent-se fadrina, i em sembla que deu recordar amb estima totes les festasses d’aniversari que li feu. Els teus pastissos, en un lloc especial;aquest em sembla fantàstic! Per molts anys, tant a la neboda com a la tia!
    Besets

  9. Quin pastís més bonic! i sembla molt refrescant. Encara que fa temps que no faig cap comentari, segueixo totes les postres que vas posant al Blog, m’encanta! i especialement les decoracions i les fotografies.

    M’agradaria saber si les rosetes de colors les has fet amb mànega pastissera, colorant i nata i hon trobes aquestes flors tant boniques, a Manresa no en trobo.

  10. Felicitats a l’Aina, pels 12 anys i per tenir una tieta que li fa uns pastissos tant bons…Jo també vull saber on trobar la xantana!! Aquest pastís sembla taant lleuger…i m’agraden tant les mandarines…no sé si podré esperar un any sencer per fer-ne un!

    Petons

  11. Justament avui han parlat de les mousse a la cuina de Carbó!! Crec que això és un senyal perquè m’animi a preparar una! 😉 aquesta proposta es veu boníssima i refrescant

  12. Ja en teníes ganes de fer aquesta mousse!eh?, és la que em vas proposar quan us vaig demanar propostes de mousse!. T’ha quedat preciosa de color, de presentació i ben segur de gust!. Com sempre, els teus pastissos sempre desvetllen la inspiració!!!!

  13. M’ha encantat!! això que la mousse de mandarina no l’he tastat mai, però imagino que és un pastís molt lleuger i refrescant per després d’un bon àpat com el que deurieu fer per celebrar els 12 anys! Això de 12 anys, ja comença a ser serio eh? 😉 A més et va quedar molt bonic de sobre! Fa temps que llegeixo receptes que porten xantana, al final n’hauré de comprar!

  14. No conec la xantana, però ja la buscaré, aquest tipus de pastís es el que més ens agrada, son de bon menjar encara que sigui després d’un gran àpat.
    Un pastís de 10.
    Petons.

  15. Starbase, se t’acumula la feina per fer contenta la reina del teu cor, je je je… tot i que per què no ho prova ella? Segur que li queda boníssim 😉

    Marina, la xantana té moltes més virtuds que la maizena, per exemple, no cal escalfar el líquid per tal que actuï, així no canvia el gust del suc de mandarina 😉 I sí, ja he escoltat el programa, ja el posaré al blog! 🙂

    Ester, tens raó que la temporada de mandarines ja s’ha acabat, quin greu… jo també les devoro, je je je…

    Helena, tots tenim costum de fer mousse de llimona i en canvi ens oblidem de les mandarines… Queda finíssima i molt molt gustosa!

    Gemma, quina casualitat! 12 anys és una edat molt bonica, l’Aina és una noia maquíssima… clar que sóc la seva tieta i em cau la bava per les nebodes, je je je…

    Clara, per fer 2 pastissos com aquest vaig necessitar 3kg de mandarines!!!!! La xantana té moltes aplicacions, mica en mica ja l’utilitzen a moltes cuines casolanes. I a la ràdio m’ho vaig passar molt bé, espero que em torneu a convidar, eh?

    Catieu, la xantana va molt bé perquè no dóna gens de gust ni cal afegir ous per fer una crema. A més, com que actua en fred no cal ni fer bullir el suc 😉

    Carme, boníssima i lleugera!

    Laura, crec que la Xantana és dels productes de la cuina molecular més fàcils de fer servir i amb més aplicacions a les cuines casolanes, molt més que les esferificacions, els aires o les escumes 😉

    Eva, ara trobar xantana ja costa poc, en botigues especialitzades. D’on ets? L’únic inconvenient és que sovint en venen quantitats massa grans.

  16. M Teresa, a tots ens va agradar, oi? Vam repetir uns quants i tot, je je je… A mi també són la mena de pastissos que m’agraden més 😉

    Mònica i Miquel, va ser un pastís d’aniversari com cal, amb la decoració que toca per un pastís de 12 anys, je je je…

    Sion, les mousse lleugeres també són les meves preferides. I per fer un pastís d’aquests a l’Aina no cal que esperis a que sigui gran, eh? 🙂

    Margarida, tens raó que encara ens falta descobrir totes les utilitats de la Xantana, estem acostumades a fer les coses amb altres ingredients. Però ja veus que en aquest cas és molt millor!

    Judith, m’alegro que t’agradi 🙂

    Queti, amb els anys que fa que escric el blog, crec que ja hem celebrat 6 aniversaris de l’Aina… Déu n’hi dó, oi? El temps passa volant i la canalla es fa gran a una velocitat vertiginosa!

    Roser de Manresa, m’alegro que segueixis per aquí 🙂 Les flors de colors són de sucre i ja les compro fetes, en botigues especialitzades. I la decoració blanca només és nata muntada 😉

    Roser i Dolores, queda una mousse finíssima i molt bona!

    Quima, la Xantana és un espessant com un midó, però amb l’avantatge que actua en fred, no cal fer bullir el líquid per tal que actui. El pots trobar en botigues especialitzades, cada vegada és més fàcil de trobar.

  17. Mesilda, el temps passa volant, oi? Aquests pastissos suaus i lleugers són els que tenen més èxit a casa…

    Àngels, la Xantana la trobaràs a botigues especialitzades, ara ja és fàcil de trobar. A mi també m’agrada molt la mandarina, llàstima que s’hagi acabat la temporada 😉

    Miquel, tens raó, ja vaig escoltar el programa amb el Lluís Estrada. Em va agradar molt la mousse amb formatge muntada, aquesta la penso provar!

    Mercè, tens tota la raó! El teu post em va inspirar a preparar una mousse de mandarina que no havia fet mai… crec que va ser llavors quan vaig decidir que faria aquest pastís per l’aniversari de l’Aina, je je je…

    Gemma, L&C i Lídia, queda una mousse fina i lleugera, us la recomano de veritat!

    Bet, tens raó, tots hem tastat la mousse de llimona i en canvi no fem la de mandarina, no entenc per què… I l’Aina està feta tota una noia, el temps passa volant 🙂

    ANABDN, després d’un gran dinar els pastissos que passen més bé són aquests lleugers i refrescants, oi?

    Lily, benvinguda al blog, no coneixia el teu blog. De mandarina ens va agradar molt 😉

  18. Hola Gemma! Sóc d’Igualada i no es pot dir que tinguem cap botiga especialitzada per aquí… 🙁 M’hauré d’escapar a Barcelona algun dia a veures i allà tinc més sort. Alguna recomanació? Moltes gràcies!!

  19. A mi tambñe m’agraden molt aquest tipus de pastissos, són els que més m’agraden i si a més a més de sabor cítric, mandarina, ideal. Provaré la xantana tota una desocneguda per mí.

    Petons

  20. Hola Gemma,
    M’ha semblat espectacular aquest pastís!!! et volia preguntar si per la seva confecció, creus que també es podria fer servir l’agar-agar, en comptes de la xantana o en comptes de la gelatina?

  21. ohhhhh m’encanta aquest pastís!!!!
    no he fet servir mai la xantana, però el resultat és espectacular! m’agrada molt això de no fer servir una crema amb ous i maizena que alteraria el sabor principal de la mousse.

  22. Eva, Igualada no ho conec gens… A Barcelona ja hi ha moltes botigues que en tenen, has anat a Gadgets? T’agadarà 😉

    Ribereña, són els pastissos ideals, lleugers i que no atipen, perfectes per postres després d’un gran dinar.

    Calferrriol, amb agar agar o gelatina es pot fer igual, i tant! Has de buscar la proporció per obtenir una textura de crema. Però l’inconvenient de l’agar agar és que cal bullir el líquid i clar, el suc de mandarina canvia molt de gust… per això en aquest cas vaig preferir la xantana 😉

    CristinaT, les coneixes? Vam gravar una entrevista i després vam estar xerrant durant una hora seguida! Són molt simpàtiques 😉

    Eva, l’avantatge de la xantana és que no canvia el gust ni cal afegir ous ni farines… a més, com que no cal bullir el líquid, no es perd ni l’aroma ni canvia el gust de la mandarina 😉

    Gemma, doncs la xantana té moltes més aplicacions, de veritat!

  23. Hola Gemma estimada i guapa tu

    nena quina meravella segur que no va durar massa estona al plat, humm, copio, copien, copiaren, i gràcies per compartir-la

    mil petonets de mandarina, Susanna

  24. Ostres Gemma, 12 anyets l’Aina, em sembla que vaig començar a felicitarla als 8!! doncs res, moltes felicitats per l’Aina i per aquest pastís de luxe que vau fer!!! bon cap de setmana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *