Robiols de brossat, la Recepta Viatgera.

Data
10 de maig de 2012
Creat per

Aquest mes el blog el Taller de Cuina celebra el seu tercer aniversari i, com en altres ocasions, ens proposa celebrar-ho elaborant una recepta extreta d’alguns dels nostres viatges. La meva aportació són aquests clàssics robiols típics de Mallorca:

Segurament molts ja coneixeu la meva debilitat per preparar dolços apresos durant els meus viatges, una manera fantàstica d’allargar els bons records de les vacances. Per això la Recepta Viatgera és una de les cites blocaires que m’agraden més, l’any passat hi vaig participar amb els Saragli de l’illa grega Kalymnos.

L’últim viatge que he fet aquest any ha estat a Mallorca per Setmana Santa. Allà, gràcies a la bona amiga Xesca Coll, vaig tenir l’oportunitat de fer un stage al Forn Can Salem d’Algaida, al costat del mestre Jaume Oliver. Sent Setmana Santa l’obrador estava en plena activitat preparant els dolços típics d’aquests dies: panades, crespells i rubiols. Així que he tingut clar amb quina recepta havia de participar a la recepta viatgera: uns robiols farcits de brossat deliciosos!

L’estada a Can Salem va ser molt interessant i instructiva. Em van acollir amb els braços oberts i vaig poder gaudir de les grans explicacions del senyor Macià, un artesà que porta tota la vida dedicada a l’ofici. Em va impressionar l’elaboració de la famosa ensaïmada mallorquina, val la pena que mireu el vídeo del pas a pas. També vaig aprendre els secrets de les bones panades mallorquines, amb els diversos farcits i les masses que es poden fer. Mereix especial menció la panada dolça de xot i sobrassada, per mi la millor de totes les que vaig tastar. Puc tornar ben feliç de les vacances a Mallorca amb el convenciment que hi he fet amics per tota la vida!
La resta de dies els vam dedicar a fer turisme per l’illa: excursions a la Serra de Tramuntana, viatge en barca a l’illa de Sa Dragonera, excursions a les cales més boniques de l’illa, visita-comiat al preciós arenal des Trenc, processons de Setmana Santa a Palma i, com a colofó final, el concert dels Amics de les Arts a l’Auditori de Palma. Ai, que bé que s’està de vacances!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 300g de llard
• 200g de sucre
• 3 rovells d’ou
• 150ml de suc de taronja
• 100ml d’oli
• Ratlladura de taronja
• 1kg de farina (aprox.)
• 300g de mató
• 30g de sucre
• Ratlladura de llimona
• Sucre en pols.

Preparació:

Barrejar el llard i el sucre. Afegir els rovells, el suc de taronja, l’oli i la ratlladura de taronja. Barrejar bé fins que sigui homogeni.
Afegir gairebé tota la farina i barrejar el just fins que s’incorpori. Si cal per la textura, acabar d’afegir la resta de farina. Formar una bola, tapar amb paper film i deixar reposar a la nevera una hora.
Barrejar el mató, el sucre i la ratlladura de llimona.
Formar boles de massa i aplanar-les amb el corró, entre dos papers antiadherents. Tallar un cercle i farcir-lo amb una cullerada de mató. Doblegar la massa pel mig i segellar les vores amb una forquilla.
Enfornar a uns 170º durant 25 minuts fins que siguin daurats. Deixar refredar.
En el moment de servir, empolsar amb una mica de sucre en pols.

Bon profit!

Comparteix

38 comentaris a “Robiols de brossat, la Recepta Viatgera.”

 1. Fantàstica crònica del viatge, Gemma. Ja els havia provat, de mató i de cabell d’àngel, perquè els meus cosins són d’allà i sempre que els anem a veure en tenen una panereta a punt. El de mató em porta records intensos, perquè me’n vaig menjar un després d’un accident que vam tenir en un barranc (La Fosca) que ens va tenir 12 hores sense menjar res de res i morts de fred. Evidentment, quan exhaust vam arribar a casa els robiols van entrar sols!!! he he. Petonet

 2. No n’he menjat mai però sempre que veig que algú en fa penso que han de ser ben bons. Com que no n’he vist mai a cap comerç d’aquí em sembla que al final els hauré de fer per tastar-los, o anar a les Illes, no?
  Una abraçada!

 3. Quina experiència més xula!!!! jo no coneixia aquest dolç típic de Mallorca, i són farcits de mató??? wuauuu segur que són per llepar-se els dits, m’encanta el mató!!!

  petonets

 4. Que bons!!! és que a Mallorca s’hi menja bé, eh? i més per setmana santa! no et diré els kg que vaig guanyar jo una vegada…
  Els farem aquests robiols que a en Jordi les postres amb mató el tornen boig!
  Gràcies per participar!!!
  Petonets

 5. ohh!! quins records!! jo tinc uns amic allà i fa temps que tenim pendent una visita!! i amb les ganes que tinc de tornar a tastar les ensaimades de trufa i nata, delicioses!!
  Una crónica genial del viatge! i amb un statge i tot!! que bé!! una bona forma d’aprendre tot el posible del lloc on anem de vacances!!
  Petonets!

 6. Açò teu és vici! 😉 Quines vacances més ben aprofitades! M’ha agradat molt el nom dels robiols; a Morella se’n fan de molt semblants, però se’ls anomena flaons. Estan boníssims, i cada vegada que hi anem, en carreguem una caixeta. Mmmm!

 7. Uala! Però quants dies vas estar de vacances?? Amb aquesta llista de coses sembla que hi hagis estat tres mesos!! I encara et va donar temps de fer un “stage” de pastisseria? Renoi!! Quina enveja!
  Jo tampoc he provat mai aquests dolços, però es veuen…Mmmmm! Deliciosos!

 8. Quines experiències més boniques i quina quantitat de receptes s’assaboreixen viatja …. Jo vaig estar uns mesos vivint a Mayorca però no coneixia aquest dolç, plens de mató. Uuf segur que estan deliciosos.
  petons maca

 9. Això són vacances ben aprofitades!!! quines fotos més maques i què dir del robiols, l’ensaimada, l’empanada…. ara mateix m’aniria de perles qualsevol d’ells! petons

 10. Ostras Gemma esto si que es aprovechar las vacaciones a tope una experiencia magnifica y poder hacer L’estada a Can Salem con la sabiduria que habia es una experiencia muy gratificante,cuanto buen oficio hay alli dentro.Me han encantado los videos y las fotos,anda que si llego a saber que estas alli me cuelo contigo jajja
  Y el robiols divinos
  peto

 11. Ja ho pots ben dir, amb aquesta delícia ja sembla que tornis a estar de vacances, les pots reviure amb tots els sentits. Quantes activitats tan boniques vas poder fer, m’encanta que ens ho expliquis.
  Petons

 12. Gemma com a bona mallorquina m’ha encantat aquest post : ) a més curiòsament els robiols de brossats són els que més m’agraden. Les panades que més m’agraden són les de pasta dolça, com no jejeje. Encantada de tenir a gent com tú per la nostra illa ^^

 13. Que bons!No coneixia estos pastissets,i això que he estat a Palma.Però quan vaig anar només tènia ulls per a l’ensaïmades,ja que són la meua debilitat.
  El vídeo està fantastic.Dóna goig veure la practica que tenen fent estos dolços.
  Besets

 14. Marina, quina sort tenir família a Mallorca, així podeu anar-hi ben sovint. Els de mató també són els meus preferits, tot i que jo no tinc cap aventura com la teva associada. Imagino que ho vau passar força malament… sort dels robiols de recompensa, je je je…

  Gemma, a Sabadell tampoc en trobo enlloc, així que els hem de fer a casa. O anar a Mallorca! Tot i que a les terres de l’Ebre també en fan i en diuen pastissets.

  Lídia, és un dolç típic de setmana santa, tot i que ara en pots trobar tot l’any. També en fan farcits de melmelada o cabell d’àngel.

  El taller de cuina, la Recepta Viatgera és una de les meves cites blocaires favorites, m’encanta cuinar tot el què aprenc durant els viatges 🙂

  Laura, la meva ensaïmada preferida és la farcida de cabell d’àngel. I la cuina mallorquina és molt bona!

  Marylou i Mònica, van ser unes grans vacances, vaig tenir molta sort de poder fer aquesta estada a can Salem. I us recomano que tasteu els robiols, són boníssims!

  ANABDN, són exactament iguals que els pastissets. Crec que els pastissets porten una mica d’anís, però per la resta són molt semblants.

  QuetiB, els robiols són molt semblants als flaons, jo també he tastat els que fan a Morella i són sensacionals. No m’estranya que en carregueu cada cop que hi aneu 🙂

  Eva, només hi vaig estar una setmana, però va ser molt ben aprofitada, je je je… I encara em van quedar coses pendents per tornar-hi un altre cop!

  Clara, és l’uniforme de l’escola Bellart, je je je… Al final he pagat la matrícula per no perdre la plaça, acabaré de decidir a final de curs. Així retardo una mica la decisió 🙂

 15. Susanna, vaig tenir molta sort amb aquest stage i que em deixessin gravar el vídeo i fer fotos. El senyor Macià va ser molt amable!

  Donibaneko, de veritat no coneixes els robiols? Són típics de setmana santa però ara en pots trobar tot l’any.

  Miquel, jo hi tornaria de vacances ara mateix!

  Helena, són un berenar deliciós 🙂

  Sandra, van ser unes vacances rodones, entre els robiols, les excursions i el concert dels Amics de les Arts vam passar una setmana santa genial!

  Teresa, van ser unes grans vacances, jo també hi tornaria ara mateix, je je je…

  Roser, els crespells mallorquins són galetes que es fan amb la mateixa massa que els robiols però sense farcir. També són molt bones!

  Cris, tenia tantes fotos xules que m’ha costat triar quines posar al bloc 🙂

  Miquel, quin greu no saber que també estaves a Mallorca, t’hauríem avisat que vinguessis amb nosaltres, junt amb la Xesca… Vam aprendre molt amb les explicacions tan del Jaume Oliver com del seu pare.

 16. GEMMA, je je je… no em vaig poder estar de penjar algunes fotos mentre érem allà 🙂

  CristinaT, instructiu i molt bo!!!

  Xesca, moltes gràcies per aconseguir-nos aquesta gran oportunitat. I has d’explicar més detallas del teu stage allà aquest estiu, eh?

  Pol, van quedar molt semblants als que vam tastar allà, oi? 🙂

  Belén, ja també sóc fan de l’Òscar Martínez, sempre em miro el seu programa “una micona més” de IB3… fa receptes fantàstiques, oi?

  Carme, m’encanta tornar dels viatges i cuinar alguna de les coses que he descobert allà. I aquests robiols són bons de veritat!

  La cuina violeta, la recepta viatgera a mi també és una de les cites blocaires que m’agraden més 🙂

  Dulceshoras, vius en una illa molt bonica, és un paradís! La panada dolça de xot i sobrassada era un vici, je je je… I els meus preferits també són els de brossat 😉

  Silvia, me alegro 🙂

  Alfons, que no són raviolis, que són robiols! Je je je…

  Mesilda, confesso que jo també prefereixo les ensaïmades, sobretot les de cabell d’àngel, je je je…

 17. Hola!!! Avui matí he trobat els vostres videos de les ensaïmades de Can Salem, quina alegria!!!! Som mallorquina, i he provat de fer ensaïmades dues o tres vegades, però no aconseguesc que me faci les capetes interiors, i veure com aquest home les fa, pot ser m’ajudi a millorar-les!!!! Quina sort que heu tengut de poder entrar dins un forn com aquest!!!! Gràcies per compartir-ho!

 18. Ainhoa, la platja es diu Camp de Mar, està a l’oest de Palma, anant cap a Port d’Andratx. Quan hi vam anar nosaltres, a la primavera, era preciosa perquè no hi havia ningú i vam estar sols… Imagino que ara a l’estiu deu estar ple de banyistes i turistes 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *