Tronc de Nadal de xocolata

Data
24 de desembre de 2012
Creat per

Ja tenim aquí les festes de Nadal, uns dies plens d’il·lusió i de grans celebracions familiars al voltant d’una taula. De postres, entre torrons, neules, massapans i polvorons, no pot faltar el clàssic tronc de Nadal:

Us podeu creure que després de 6 anys de receptes dolces encara no havia penjat cap tronc de Nadal al blog? Increïble! A casa, les postres nadalenques sempre són torrons, neules i polvorons, cosa que em fa veure el tronc de Nadal com una tradició forana. Enguany he decidit posar-hi remei i he preparat el clàssic farcit de xocolata.

La recepta és d’en Jordi Roca, que a la secció i per postres de la revista CUINA d’aquest desembre proposa tres dolços dedicats al Nadal: un avet de Nadal fet amb macarons de festucs, uns bastons de caramel i aquest tronc de Nadal. Ara feia temps que no publicava una recepta de la revista, he anat molt enfeinada i m’ha faltat temps. Però ara que ja he acabat l’stage al restaurant Espaisucre, em penso posar al dia 😉

El tronc de Nadal és com el nostre braç de gitano, una planxa de pa de pessic que es farceix, s’enrotlla i es decora en forma de tronc. El què m’agrada de la recepta d’en Jordi Roca és la decoració, que enlloc de ser la clàssica cobertura de xocolata que es ratlla simulant una escorça, utilitza la tècnica del marbre fred per formar una escorça de xocolata. Molt més fàcil, vistosa i original!

Només un comentari a la recepta, crec que els ingredients tenen un petit error en la quantitat de Maizena, em sembla que sobra el zero del final. Dividint la recepta per la meitat n’he tingut prou per una planxa de forn casolà.

Aquí teniu la recepta:

Aprofito aquesta recepta tan nadalenca per desitjar-vos a tots un Bon Nadal. Espero que passeu unes bones festes i que el 2013 sigui un any ple de felicitat.


Comparteix

53 comentaris a “Tronc de Nadal de xocolata”

 1. que bo Gemma!! jo el vaig provar per primera vegada l’any passat però era comprat, és clar, no és el mateix, a veure si m’hi poso i provo de fer-lo!! bones festes per tu i els teus guapa!!! petons

 2. A mi em passa el mateix, trobo que és una tradició forana i per això mai m’havia plantejat fer-lo, encara que fa una bona pinta!!!! A veure si algun any m’hi animo, segur que els encantarà! I tens raó, aquesta escorça és molt més original que les habituals, t’ha quedat fantàstic!!!
  Bones festes Gemma!!

 3. Que lindo que te quedó!!! No es costumbre por acá este tipo de postre para Navidad. Pero sí durante el año y para algunos cumpleaños también.
  Pasaba a desearte un muy buen inicio de año junto a los tuyos!Mucha paz y felicidad!
  Cariños

 4. Que bo i que bonic! Ets una artistassa! A mi també m’agrada molt més aquesta escorça… molt original i més realista. El farcit et va quedar espectacular, i tot plegat, vaja! Amb cada recepta et superes!

 5. Jo el vaig fer per Nadal i el cremós el vaig trobar boníssim, encara que jo el vaig fer amb xocolata sense llet. Però no vaig voler fer el pa de pessic perquè 1.250g de Maizena em va semblar exagerat, com si és tractés d’una errada.
  M’ho podries confirmar.
  Gràcies

 6. Roser, fet a casa sempre és molt més bo, sobretot amb postres com aquesta, que sovint a les pastisseries resulten seques i massa dolces 😉

  marylou, doncs ja tens postres pel Nadal de l’any que ve, je je ej…

  Lídia, per Nadal jo també prefereixo altres postres, però la veritat és que aquest braç de gitano ens ha agradat molt. I si no t’agrada la xocolata, el pots farcir d’altres coses 😉

  Pilar i Carme, amb aquesta decoració m’agrada molt més que altres troncs de Nadal que havia vist… queda molt més bonic i és més fàcil de fer!

  Eva i CristinaT, moltes gràcies! Bon Nadal i feliç 2013!

 7. M Angels, que passeu també voslatres un bon Nadal!

  Ester, ets una exagerada, no deixa de ser un braç de gitano normal i corrent, je je ej…

  Bet, m’agrada saber que no sóc l’única que penso així… el braç de gitano és una tradició del nord d’europa, oi? Però la veritat és que és molt bo i val la pena fer-lo 😉

  Quima, molt bona elecció, trobo que fa molt més per la nit de Cap d’Any!

  Maria, aquest fa gust de xocolata de veritat! Per autèntics xocoadictes, je je je…

  Teresa, tens tota la raó, sense la decoració tipus tronc, és un braç de gitano que es pot fer en qualsevol moment de l’any!

  Cristina, doncs enlloc de postres per nadal, es pot fer per Cap d’Any 😉

 8. Miquel, per xocoaddictes de veritat 😉

  Lídia, tens raó a les dues preguntes, les farines s’afegeixen amb el cacau i són 125g de Maizena. Ho he preguntat a la revista i m’ho han confirmat!

  Erika, aquí pasa lo mismo, no es típico de Navidad… pero tenia ganas de probar esta decoración más navideña 😉 Feliz Navidad!

  Pol, ets un sol, com sempre. Moltes gràcies!

  Francesc, bon Nadal a tu també!

  Abril, je je je… veure els aparadors de les pastisseries és salivar segur! I la solucuó en aquest cas és ben senzilla, fer-lo a casa! 🙂

  Belén, moltes gràcies! Bon Nadal a tu també!

 9. Irene, si llegeixes el post, ja veus que comento això que dius, tens raó, hi ha un error a la recepta que m’han confirmat des de la revista: sobra el 0 del final, són 125 de maizena!!!

  SUSANA, bon any nou a tu també!

  Sandra i Sefa, moltes gràcies! Bones Festes!

  Eva, crec que ja tocava, je je je… tants anys i encara no havia fet mai un tronc de Nadal. Havia de posar-hi remei ja, sí o sí! 😉

  Starbase, doncs em sembla que ja saps què et toca, je je je… sort que és fàcil de fer, i per la reina del teu cor es fa el que calgui, oi? 😉

 10. Quin goig que fá Gemma!!! sort que has fet el comentari de la Maizena, es evident que hi ha un error,… L´has guarnit preciosament, fa un efecte de tardor preciós… com per fi d´any n´he de fer un altre, podria ser aquest. M´encanta!!!! Bones Festes i Bon any. Petons,

 11. Com t’ho curres Gemma…ets una crack. I no es parlar per parlar….t’ho diu un que sap (més o menys) del que parla. Que passis molt bones festes de nadal i entrada d’any…amb amics i familia gaudint dels teus postres….ummmm.

 12. Gemma, saps que jo tampoc n’he fet mai? i podria ser una opció per cap d’any, no? t’ha quedat genial. Això de la fava tonka deu ser una espècie, oi? Unes preguntes. Un cop fet el pa de pessic, què en fas? jo normalment el tombo sobre el marbre, el tapo amb un drap per mantenir-ne la humitat i que es refredi i llavors el farceixo i l’enrotllo. Tu ho vas fer així? o com?
  Moltes gràcies, es veu fantàstic, m’ha agradat molt, i que tinguis un molt bon cap d’any i que el 2013 sigui extraordinari per tothom.
  Una forta abraçada, bonica!

 13. T’ha quedat genial! No m’he atrevit encara a fer-lo sempre crec que s’em trencarà al enrotllar, amb lo que m’agrada la xocolata que bo!
  Que vagi molt bé l’entrada d’any i l’any 2013!

 14. ¡¡Perfecto!! Tal y como nos tienes acostumbradas 😉
  Tengo que probar el haba tonka, no veas que curiosidad me despierta. En cuanto me haga con ella pruebo tu tronco aunque sea Agosto 😉

  Feliz 2013.
  Besos.

 15. T’ha quedat ESPETACULAR!! Jo he menjat massa tronc de nadal aquest any i estic una mica atipada de tanta xocolata, entre aixo i el bon proposit de regim em sembla que tardare bastant en menjar sucre 😀
  Feliç i dolç 2013!!

 16. He vist un munt de vegades aquest tronc i sempre penso “el provaràs”… doncs res, com que a casa són molt de torrons, encara no he tingut el gust d’assaborir-lo… hi hauré de posar remei, que me l’estic menjant pels ulls… 🙂

  Bon any Gemma!!

 17. Que bo! Tampoc jo l’ he fet mai aquest tronc! I encara que ja hagin passat gairabé les festes , em sembla que el faré aviat que ha de ser deliciós. Bon any 2013, Gemma!

 18. Gemma, després d’uns mesos missing torne a guaitar pels gastroblocs, i el teu sempre és d’un nivell impressionant. El tronc aquest no degué durar massa a taula, amb la pinta tan superba que feia. Moltes gràcies per oferir-nos receptes dolces i bones, i per fer que ens semble possible aconseguir un resultat decent als que no som tan habilidosos com tu. Bon any!

 19. Moltes gràcies pels vostres comentaris, bon any nou a tots!!! Encara que ja hagi passat el nadal, us recomano que feu aquest braç de gitano, que queda boníssim 😉

  Gemma, perdona per tardar tant a contestar… A veure, anem a pams:
  La fava tonka és una espècie que està molt de moda i que a mi em torna boja!!!!!!!! És com una nou moscada, més allargada, i que s’ha de ratllar amb un ratllador petit. Fa una olor dolça i té un gust amarg que recorda les ametlles. M’encanta 🙂
  El pa de pessic: el tombo sobre un paper de forn espolsat amb sucre en pols (així no s’enganxa) i immediatament trec el paper de forn que he fet servir per coure’l (i que ara queda a la superfície). De seguida l’enrotllo per tal que adafi la forma, en calent és més fàcil i queda la forma marcada.
  Un cop fred, el desenrotllo, l’humitejo amb almívar, el farceixo i el torno a enrotllar, cosa ja fàcil perquè té la forma donada.
  És molt important coure POC la planxa de pa de pessic per tal que s’enrotlli bé i no es trenqui. A vegades cal retallar les vores, perquè és una zona que queda més cuita que el centre i dificulta que s’enrotlli bé.
  Bon any nou a tu també!

  Queti, quina il·lu tornar-te a veure per aquí, t’he trobat a faltar! Espero que hagueu passat bones festes, i que l’afició pel ganxet et permeti treure de tant en tant el cap per aquí 🙂

 20. Felicitats Gemma!! Quina bona pinta fa el teu tronc de Nadal!!

  Jo aquest any vaig fer un per cap any, amb la cobertura típica però aquesta m’ha agradat molt més. El que no he entès és com fas les virutes de xocolata, et queda aquesta forma quan retires la xocolata amb l’espàtula? Gràcies.

  I Bon Any!!

 21. Ester, la tècnica del marbre blanc s’utilitza per donar forma a la xocolata d’una manera ràpida i senzilla: es tracta de tirar una fina capa de xocolata atemperada sobre un tros de pedra (marbre, o fins i tot una peça de metall) que estava al congelador. La xocolata es refreda de seguida i, abans no es solidifiqui del tot tens uns minuts per donar-li forma o tallar-la com vulguis.
  Per fer les virutes, amb una espàtula l’has d’aixecar arrossegant-la per sota, ella sola ja es cargola i queda aquesta forma. Prova-ho que és fàcil i amb una mica de pràctica et sortirà segur!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *