Fòrum Gastronòmic de Girona 2013

Data
27 de febrer de 2013
Creat per

Aquest diumenge, dilluns i dimarts passats ha tingut lloc el Fòrum Gastronòmic de Girona, una cita ineludible pels amants de la gastronomia. Des de la perspectiva que li dóna l’experiència, el Fòrum de Girona s’ha convertit en un referent de les fires gastronòmiques. Amb un programa de ponències i tallers molt interessant, i amb un llistat d’expositors extraordinari, és un esdeveniment molt esperat per tot el sector. L’èxit de l’edició d’enguany consolida Girona com la capital de la gastronomia catalana del moment.


Enguany és la tercera ocasió que visito la fira, i n’he tornat a gaudir com si fos la primera vegada. Han estat dos dies intensos, amb un programa atapeït per tal de no perdre’m cap detall. He assistit a forces tallers, a l’Auditori, a l’Ateneu i a l’Aula Activa, i donat voltes i més voltes pels diversos estands.

Em va encantar la ponència de l’Oriol Castro (Compartir) i l’Albert Raurich (Dos Palillos), que presentaven “El Bulli, Cadaqués, el Raval”; vaig trobar molt interessant la xerrada de l’Oriol Rovira (Els Casals) i Artur Martínez (Capritx), que parlaven sobre la “Cuina de la terra al Berguedà i al Vallès”. També va ser molt emocionant assistir en directe a la final nacional del World Chocolate Masters i veure com els participants elaboraven les seves propostes de xocolata.

Ara bé, com no podia ser d’altra manera, el què em va agradar més va ser el Fòrum Dolç, ja que vaig gaudir de dos ponències fantàstiques: el taller a l’Aula Activa amb en Jordi Roca (El Celler de Can Roca), que presentava “Gelats d’autor, Rocambolesc 2013” i la xerrada d’en Xano Saguer (EspaiSucre), que presentava “La xocolata a les tapes d’EspaiSucre”.

En Jordi Roca va explicar, a un nivell força professional, el procés d’elaboració dels gelats que fan tant al restaurant com a la gelateria, explicant com els estabilitzen i quin procés creatiu segueixen a l’hora d’inventar-se els nous plats. Paraules com glicerina, refractòmetre, poder anticongelant, dextrosa, Pacojet… van ser el què més es va sentir durant les dues hores de taller. La degustació de 5 gelats va posar la cirereta del pastís; especialment espectacular em va semblar el gelat de massa mare, que a més em va permetre tastar la polpa de la fava del cacau, que només havia vist en fotografia. Vaig sortir del taller entusiasmada!

En Xano Saguer va explicar el nou concepte de tapes del restaurant Espaisucre: una barra de tapes situada dins la cuina del restaurant i que et permet fer un petit tast de la carta mentre gaudeixes de l’espectacle a la cuina. Les tapes són un xic més senzilles que els plats, però igual de pensades fins a l’últim detall: gustos més marcats, combinacions de sabors i textures encertades, i sempre buscant la complicitat amb el client tan comú a les postres d’EspaiSucre. Frases com “la textura és un mitjà per marcar sabors” o “la tècnica sempre està al servei del sabor” són el missatge subliminal que va saber transmetre molt bé en Xano a tota l’audiència. El tast de dues tapes, una d’alfàbrega i l’altra de xocolata, va posar el punt dolç final que es mereixia aquesta ponència tan interessant.

Us he deixat una mostra de les fotos que vaig fer, tot i que només amb fotos és impossible captar tot el què significa el Fòrum de Girona. Tant temps esperant-lo i tan ràpid ha passat… que ja estem esperant el proper!

Comparteix

15 comentaris a “Fòrum Gastronòmic de Girona 2013”

 1. Una síntesi fantàstica, en certs moments, sembla que ja hi tornem a ser, passejant pel fòrum i assistint als tallers. Segur que dilluns també en vau treure molt profit, dels dolços del Jordi Roca!! Petons

 2. Jo també hi vaig estar, però només podia el diumenge, vaig assistir a la xerrada de cafè on hi havia en Jordi Roca, i vaig estar mirant com feien maravelles amb la xocolata al World Chocolate Masters, així que potser vam estar ben aprop!
  Ha estat la primera vegada que he assistit al fórum i m’ha encantat! Recorreguent els expositors vaig poder provar un munt de coses noves.
  La classe de gelats amb en Jordi Roca devia ser genial, he anat varies vegades al Rocambolesc i els gelats són de vici! Ens posaràs alguna recepta?
  Una abraçada

 3. ohhh!! quina enveja!!! m’hauria encantat anar-hi, ja vaig estar l’anterior edició i em va encantar! però a part que celebrava el meu aniversari amb familia vaig estar malalta tot el cap de setmana i ni l’aniversari vaig poder celebrar!! quin desastre!!
  M’alegro que tot fos genial i segur que veurem algunes cosetes del forum en propoeres receptes teves!
  Petonets!

 4. Va ser un Forum amb un nivell molt alt, com sempre, a mi se’m va fer molt curt, volia veure més i més, en fi, haurem d’esperar al 2015!

  De fet, ja ens varem veure anant amunt i avall de ponències i tallers 😉

  Una abraçada

  Anna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *