Mona de xocolata 2013

Data
9 d'abril de 2013
Creat per

Tot i que el dilluns de Pasqua ja fa dies que ha quedat enrere, avui us poso la recepta que faig sempre a casa. Igual que vaig fer amb la Mona de yema, explicaré els meus truquillos casolans per aconseguir uns bons resultats:

Alguns dels trucs són els mateixos que per la Mona de yema, ja que el muntatge és força semblant. D’altres trucs són propis d’aquesta mona de xocolata, sobretot amb la cobertura i el farcit.

– Feu una mona petita, la meva recepta és per un motlle de 18cm de diàmetre. Si sou colla feu-ne dues de petites. Les mones petites són més fàcils de manejar, penseu que s’han de tallar, farcir, banyar, cobrir de fideus de xocolata i col·locar sobre la blonda.
Mulleu-les generosament d’almívar, això les fa més mengívoles i les conserva millor d’un dia per l’altre sense que s’assequin. No us ha de sobrar gens d’almívar de la recepta.
Talleu una mica la part superior del pa de pessic per fer-lo ben pla, no us sàpiga greu perdre pa de pessic, perquè el resultat és molt més bonic!
– Feu la trufa del farcit el dia abans. Necessita repòs i que sigui ben fred per tal que munti bé.
– Utilitzeu un termòmetre per comprovar la temperatura de la cobertura. És important que estigui entre 40º i 45º. Més calenta no banyarà prou i més freda us quedarà una capa massa gruixuda.
– Banyeu la Mona sobre la reixeta del grill del microones, amb un plat gros a sota. Així podreu recollir la cobertura que caigui i tornar-la a utilitzar per tapar els forats que puguin quedar a les parets. Deixeu caure la cobertura des de sobre pel seu propi pes, ella sola queda llisa i perfecta.
– La cobertura que sobri la podeu reservar dins una màniga pastissera. Quan estigui més freda i tingui una textura més consistent, la podeu utilitzar per decorar la Mona.
– Per obtenir una cobertura llisa i ben brillant, apliqueu túrmix al final del procés d’elaboració de la cobertura. El túrmix s’ha d’aplicar a velocitat mínima i sense incorporar aire.
– El pa de pessic es pot congelar, de manera que es pot avançar feina i ja tenir-lo fet. El dia abans de la Mona només caldrà descongelar-lo, fer la cobertura i muntar el pastís.
– Per tallar el pastís va molt bé un estri que en diuen lira talla pastissos. La podeu trobar a moltes botigues d’estris de cuina.

Aquí teniu la recepta:

Pa de pessic de cacau

Ingredients:

• 3 ous grossos (180g)
• 70g de farina
• 20g de cacau en pols
• 90g de sucre
• Ratlladura de llimona

Preparació:

Separar els rovells de les clares.
Batre els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
Muntar les clares amb la resta del sucre i afegir-les suaument als rovells (a mi m’agrada reservar-me una tercera part de la clara per afegir-la al final, després de la farina).
Afegir la farina i el cacau tamisats, la llimona, (la resta de clara) i abocar dins un motlle encamisat. Coure uns 25 minuts a 180º amb el forn ja calent i l’escalfor de baix.
Treure del forn i deixar caure el motlle sobre el marbre amb un cop sec. Així surt l’aire de dins i no s’abaixa el pa de pessic. Desemmotllar i girar-lo cap per avall sobre un paper de forn espolsat amb sucre en pols. D’aquesta manera us quedarà més pla de dalt.
Deixar refredar i, opcionalment, congelar ben tapat amb paper film.

Almívar

Ingredients:

• 100g de sucre
• 100g d’aigua
• c/s de licor

Preparació:

Posar l’aigua i el sucre al foc i deixar bullir 2 minuts per tal que es dissolgui el sucre. Afegir el licor i reservar.

Trufa:

Ingredients:

• 40g de xocolata al 70%
• 200g de nata per muntar
• 20g de sucre

Preparació:

Trossejar la xocolata ben petita.
Escalfar la nata amb el sucre i barrejar fins que es dissolgui el sucre. Abocar la nata calenta sobre la xocolata trossejada i remenar bé fins que es fongui tota la xocolata. Si cal, aplicar túrmix .
Deixar refredar a la nevera, millor d’un dia per l’altre. Muntar amb les varilles elèctriques com si fos nata muntada.

Cobertura:

Ingredients:

• 150ml de nata líquida
• 150g de xocolata al 70%
• 75g de mantega
• 25g de sucre

Preparació:

Picar la xocolata ben petita.
Escalfar la nata líquida i el sucre. Quan arrenqui el bull abocar-la sobre la xocolata trossejada i la mantega a trossets.
Esperar 2 minuts i barrejar bé fins a obtenir una mescla homogènia. Aplicar túrmix a velocitat mínima i sense incorporar aire.
Mantenir-la calenta en un bany Maria fins el moment d’utilitzar, a uns 40º-45º.

Muntatge

Ingredients:

• 1 pa de pessic de cacau
• 200g d’almívar
• 200g de trufa
• 300g de cobertura
• 150g de melmelada de gerds
• 100g de fideus de xocolata
• Decoració (plomes, pollets i ous de xocolata)

Preparació:

Tallar el pa de pessic en tres pisos (amb la lira, i treure també la part de sobre).
Col·locar el primer pis de pa de pessic sobre la reixeta del microones i mullar amb la tercera part de l’almívar. Escampar la melmelada i tapar amb un segon pis de pa de pessic.
Mullar-lo amb un altre terç de l’almívar i cobrir-lo amb la trufa de xocolata muntada.
Tapar amb el tercer pis de pa de pessic i mullar-lo amb la resta d’almívar.
Cobrir tota la mona amb la cobertura de xocolata a 40º-45º, deixant que caigui pels costats fins que quedin totes les parets ben cobertes.
Recollir la cobertura que caigui i reservar-la a una màniga pastissera per decorar.
Esperar que la cobertura es solidifiqui una mica i enganxar els fideus de xocolata per tot el voltant, agafant grapats de fideus amb una mà i acostant-la als laterals, s’enganxen tots sols.
Amb dues espàtules ben grosses, agafar la Mona de la reixeta i col·locar-la sobre la blonda. Adornar al gust de cadascú, amb la resta de cobertura, plomes, ous i pollets.

Bon profit!

Comparteix

36 comentaris a “Mona de xocolata 2013”

  1. Aquesta si que els encantaria als meus fills, amb tanta xocolata, amb tots aquets trucs i com sempre em tan bona explicació, miraré de provar amb un pa de pessic petit.
    Petons

  2. Caram! Aquesta mona té de tot! Fruita, xocolata, pa de pessic… i l’ou! No me l’hagués perdut! T’ha quedat preciosa, es nota que està feta amb molta cura. Petons!

  3. Guauuuu!! no se si podré esperar un any per fer aquesta mona.. gràcias per compartir tots aquests “truquis”.. el resultat es excel.lent.. les properes les mullaré una mica mes com aconselles, sempre em fa por que s´em desmontin si les xopo molt… m´encanta el resultat final.. amés 100% xocolata, quina temptació… m´encanta. Petons,

  4. Et va quedar preciosa Gemma! i a més negra de veritat, com a mi m’agrada la xocolata! hehe Lo de la cobertura de xocolata no m’acava de sortir bé, sempre em queden marques perquè intento allisar-la i ja veig que no va per aquí la cosa… A veure la propera com va amb els truquis que ens has ensenyat!!

  5. La Mare de Déu i tots els apostols!! Ja fa anys que no tinc mona, vols ser la meva padrina? amb una mona com aquesta seria la fillola més feliç del mòn mundial!!
    Amb lo que m’encanta la xocolata, aquesta es la mona per definició!!
    M’encanta!! que dic! em Requete encanta!
    Petonets!

  6. Prenc nota per el proper any a veure si m’animo a fer mona que ultimament estic un pel mandrosa amb temes culinaris… Encara que sempre que vec els teus pastissos i postres em deleixo per porssar-m’hi. Gràcies per tots el trucs que ens van tan be als que com jo no tenim gaire traça amb els dolços.

  7. ¿Qué importa, que no sea el día “oficial” para disfrutar de una maravillosa mona de pascua? El disfrute de un delicioso postre, no entiende de días del calendario, y esta mona, así como la de yema, será un auténtico lujo poder saborearla en cualquier época del año. ¡¡Preciosa y seguro que exquisita!!

    Un besín.

  8. T’ha quedat preciosa!!!! sembla de pastisseria de lo maca que és! em menjaria un trosset ara amb el café … be, si no hi hagués cap persona, me’n menjaria 3…jejeje
    Bon fi de semana que ja es veu venir!

  9. Roser, sembla més de xocolata que no pas el gust que té… la capa de cobertura és molt fineta, i la trufa del farcit molt lleugera…

    Sion, vaaaaaaaaaaaaaaaaa, t’animo a que la facis, ja veuràs com et sortirà molt bé! has de perdre la por a fer postres!!!

    Marina, és que les mones ja són així, no? Amb melmelada, pa de pessic i molta xocolata!!! je je je…

    Joaquima, penso que és important mullar bé el pa de pessic, que si no queda una mona seca impossible de fer baixar avall, no trobes? i no tinguis por, que no es desmuntarà 😉

    Bet, no cal allisar la cobertura, si vols que et quedi la capa fina i brillant has de deixar que caigui tota sola. A la temperatura de 40º és ideal per banyar bé el pastís.

    Miquel, qui diu que les coses fetes a casa no hagin de semblar de professional??? 🙂

  10. Maria, totes dues mones ens van agradar molt! tothom en va voler un tall de cada per tastar de les dues, je je… i també vam repetir!!

    Laura, ja faig 3 mones per tres nebodes, així que no vindrà d’una més, je je je… tot i que amb l’edat que tens, potser ja te la pots fer tu mateixa 😀

    Catieu, moltes gràcies! Vosaltres heu aconseguit un recull de mones espectacular, felicitats!!!!!

    CRISTINAT, aplicar el túrmix és molt iportant per obtenir una ganache o un cremós fi i lluent… prova-ho i ja veuràs! Què ha passat a la foto teva???? M’ho has d’explicar!

    iris, moltes gràcies!

    Eva, és per xocaddictes com tu, sabia que t’agradaria, je je je… a casa també va triomfar!
    I és veritat que no té perquè ser una mona, sense els ous de xocolata pot ser un pastís d’aniversari per qualsevol moment de l’any, oi?

  11. Silvia i Laia, moltes gràcies!

    ANABDN, ja veig que això del túrmix sou uns quants que no ho sabíeu… Doncs és el secret per obtenir una trufa fina i lluent 😉

    Neus, doncs si t’agrada la xocolata ja saps el què toca: a fer aquesta mona, que sense els ous és ideal per qualsevol moment de l’any!

    Mònica, si la fas ja m’ho diràs, eh?

    Pilar, mandrosa? Com és això???? Doncs una bona manera de treure’s la mandra de sobre és provant aquest pastís, je je je…

  12. Marina, quant temps sense passar per aquí!! Doncs ja veus que fer la mona a casa no té cap secret, ja ho pots provar. Si la fas ja m’ho diràs, eh? 😉

    Nieves, es que con tantas cosas no tuve tiempo de subir la receta cuando tocaba, je je je… pero es verdad que sin los huevos es un pastel de chocolate rico para degustar en cualquier momento 😉

    Reme i Núria, m’alegro que us agradi!

    Mon, nosaltres també vam repetir, je je je…

    GEMMA, espero que els truquets us vagin bé 😉

    Ester, són els truquets i els anys que fa que faig la mona, je je je… moltes gràcies pel teu comentari! 🙂

  13. Mònica, el pa de pessic és una genovesa, no porta ni llevat ni mantega. Si separes rovells i clares i muntes bé a punt de neu, et quedarà super esponjós i pujarà molt, ja ho veuràs!

  14. T’ha quedat una mona realment preciosa… amb un diseny super maco.
    És impossible resistir-se a aquest còctel de xocolates…. el pa de pessic, la cobertura.., l’ou…
    Et felicito, Gemma.
    Petonets.

  15. MmM cada any que passa et superes més i més amb les mones! Crec que de les que has fet em quedaria amb aquesta, sobretot per la combinació de xocolata negra+trufa+melmelada, nyam! 🙂

Respon a Cristina Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *