Canelons de mel i mató

Data
9 de desembre de 2013
Creat per

Ja tenim el Nadal a tocar i, qui més qui menys, està rumiant quines receptes farà durant els àpats de les festes. Normalment, el plat estrella de sant Esteve són els canelons, per això la meva proposta d’avui són precisament uns canelons. Però, com no podia ser d’altra manera, canelons en versió dolça!

A casa, les postres de mel i mató sempre han fet molt Nadal, segurament a causa de la nadala del Noi de la mare. Sigui com sigui, a mi em feia gràcia combinar els dos conceptes tan nadalencs i fer-ne un sol plat, d’aquí els canelons de mel i mató. La recepta és ben senzilla de fer, sobretot ara que ja es troba agar-agar fàcilment. Potser la única dificultat és pesar amb precisió l’agar-agar, ja que si ens passem o ens quedem curts, la gelatina no quedarà bé. Tret d’això, la recepta no té cap secret. Us animo a que la proveu, és una manera original i molt festiva de presentar el mel i mató aquestes festes de Nadal 😉

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 200ml d’aigua
• 200g de mel
• 3g d’agar-agar
• 250g de mató

Preparació:

En un cassó barregem l’aigua i la mel. Incorporem l’agar-agar i remenem bé per tal que no faci grumolls.
Posem el cassó al foc i ho portem a ebullició. Ho deixem bullir durant un minut. Seguidament ho aboquem sobre una plàtera de forma que quedi una làmina ben fina. Ho deixem quallar un parell d’hores.
Tallem la gelatina en rectangles de la mida del caneló que volem fer. Amb l’ajut d’una màniga pastissera, farcim cada caneló amb el mató.
Amb compte, emboliquem els canelons i els col·loquem al plat. Decorem amb uns grans de magrana i uns fils de mel.

Bon profit!

Comparteix

59 comentaris a “Canelons de mel i mató”

  1. fixa’t que el mel i mató és un dolç que quaasi acabo de descobrir, tot i haver-lo vist sempre desde petita, mai el tastava, no em feia el pes, però ara molt sovint en memjo i si el mat´´o es cassolà encara més 😉

    M’encanta la versió que n’has fet, molt original sense perdre la tradicionalitat 😉

    Petonets

  2. Que xulo Gemma!!! T’han quedat perfectes i m’encanta aquesta reinterpretació 🙂
    Una vegada també vaig fer un postre de mel i mató, fent que la mel fos gelatina, el tinc pel blog però ja veuràs que no és ni la meitat de maco que aquests canelons. Entren per la vista!
    Petons

  3. M’encanta!! la Mel i mató era un dels postres favorits del meu pare, quins records d’infancia! I a més amb aquesta nova versió queda un postre molt de la terra i a més nadalenc! que més es pot demanar? Genial!
    Petonets!

  4. Marina, si la fas ja m’ho diràs, eh?

    Júlia, és fàcil però amb una manipulació delicada, eh?

    Anna, si t’agrada el mel i mató, és bo de veritat 🙂

    Gemma, la veritat és que a taula fa molta patxoca 😉

    Sion, de veritat no t’agrada el mató???? Però si no fa gust de res… no m’ho puc creure! Amb crema de formatge també han de quedar bons, però no és el mateix 😉

  5. Miquel, i jo encantada que compris! 🙂

    Pilar, es fa difícil dir quants canelons surten, perquè depèn de la mida que els facis. A mi me’n van soritr uns 15, però eren més petits que la mida d’uin caneló normal de carn. A taula, petits queden més elegants. Així en pots posar 2 o 3 per plat, sense que siguin unes postres gaire grans.

    Pol, van quedar xulos i bons, oi? 😀

    Mi cocina naranja, ostres, abans no t’agradava el mel i mató? A casa sempre han sigut unes postres especials, que hanfet molta festa. Sort que ara ja t’agrada, je je je…

    Bet, el mel i mató dón molt de joc, oi? Ara mateix vaig a veure aquesta recepta que dius 😉

  6. CristinaT, m’alegro que t’agradi!

    La cuina de l’Eri, precisament d’això es tractava, de fer una recepta ben nadalenca…

    Maria, original i molt bo, és ben bé com si mengessis un mel i mató 😉

    Roser, i encara en tinc uns altres de mango i mousse de torró… és que els canelons dolços donen molt joc a les postres, més del què ens pensem 🙂

    Cinta, és una manera original de menjar un plat molt tradicional. A mi també m’agraden molt aquestes receptes!

  7. Dolça, m’aelgro molt que t’agradin!

    Laura, eñ mel i mató era un plat molt d’abans, oi? A tots els restaurants en tenien… ara potser s’ha perdut una mica, però a mi em segueix agradant molt.

    Dolores i Maria Jesus, m’alegro que us agradi!

    Anabdn, el més complicat de la recepta és pesar EXACTAMENT l’agar-agar, jo ho faig amb una bàscula de precisió que pesa els miligrams. Si et passes o et quedes curt, és quan tens problema amb la textura de la gelatina.

  8. Mayte, si pruebas de hacerlos ya me contarás, ok?

    Sefa, es fa difícil dir quants canelons surten, perquè depèn de la mida que els facis. A mi me’n van soritr uns 15, però eren més petits que la mida d’uin caneló normal de carn. A taula, petits queden més elegants. Així en pots posar 2 o 3 per plat, sense que siguin unes postres gaire grans.

    Anna, ja t’he contestat per mail 😉

    M Teresa, quina il·lusió el teu comentari! Ara feia molt temps que no passaves per aquí… A mi també són les postres que m’agraden més 🙂

    Judith, de veritat no t’agraden gens els canelons normals??? Ostres, però si és un plat que agrada a tothom… doncs ara almenys ja tens una versió dolça per tastar 😉

    Maria Dolores, moltes gràcies!

  9. Gemma quina passada!!! A part d’una idea genial la presentació és espectacular!!
    Ets inspiradora!!!
    Per cert la meva balança és incapaç de pesar 3 grams! 🙁 Haurem de fer carta als Reis!!! 😉

  10. Francesc, ets un exagerat! 🙂

    Mas buret, amb la vostre mel, segur que encara ha de quedar més bo 😀

    Anna, doncs s’ha de fer amb balança de precisió, si no podria ser que l’agar agar no et quedés bé de textura.

    Eva, a mi el mel i mató també m’agrada molt, són unes postres super senzilles i humils, però en canvi molt bones!

    Silvia, m’alegro que t’agradi 🙂

  11. Nani, a la nostra taula van triomfar 😉

    Nuni, les balances de precisió són cares, per això és perfecte com a regal de Reis. Molt bona idea!

    Abril, m’alegro que t’agradin 🙂

    Gemnial, la proporció seria molt semblant, uns 400g de puré de fruites del bosc per 3g d’agar-agar. La combinació també ha de ser molt bona, una gran idea!

    Nieves, es la adaptacion de un gran clásico catalán, el mel i mató. I tienes razón parece difícil pero no lo es 🙂

  12. Gemma, ets un geni de les postres!!!!!! Uns postres delicats, originals i a la vegada tradicionals, de luxe!!!
    Portava uns dies despenjada del blog i sense poder visitar les vostres cuines, així que ara que tinc vacances em pensó possar al dia de tot, que ja he vist que m´he perdut un parell de propostes molt interesants.
    Et desitjo que passis unes molt bones festes.
    Bon Nadal i molts petons!!!

  13. Gemma,estava esperant recepta nova per a felicitar-te el nadal però veig que ja estes de vacacions. De tota manera espere que passeu un bon nadal tu i la teua familia.Y l’esperança de lo millor per a l’any que ve,que no quede només en bons desitjos.
    Besets i moltes felicitats.
    Maria.

  14. Hola!
    Tinc pensar de fer-los, les companyes de feina quedarán bocabadades, són molt originals. Una pregunta, vull canviar l’agar agar per fulls de gelatina, quantes hi hauria de posar?
    Mooooltes gracies.
    Lidia

    1. Hola Lídia!
      Segurament podries substituir l’agar agar per fulles de gelatina, però no et sabria dir la quantitat… Hauràs de fer proves 😉
      Tot i així, t’animo a que ho provis amb l’agar-agar, és fàcil de trobar, es ven en paquets com el llevat Royal, en sobres de dos grams.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *