La clàssica (o no) tatin de poma

Data
17 d'octubre de 2016
Creat per

L’altre dia va caure a les meves mans una recepta de tatin que feia la poma d’una manera molt diferent. La vaig trobar molt pràctica i vaig decidir provar què tal:

tatin1

tatin3

tatin2

Segurament tots feu la tatin igual que jo: donant una primera cocció a les pomes en una paella amb sucre i mantega i després una segona cocció al forn amb la pasta de full. L’originalitat d’aquesta recepta és que la primera cocció de les pomes es fa bullint-les amb aigua, sucre i mantega, cosa que em sembla més pràctica, ràpida i uniforme que amb una paella. El resultat parla per si sol, les pomes queden molt meloses i amb més gust de mantega, i la presentació de la tatin millora moltíssim. Us recomano que ho proveu!

Per acompanyar la tatin no vaig seguir la tradició, que mana presentar la tatin amb crema anglesa o nata semi muntada o gelat de vainilla. Personalment, trobo que el conjunt resulta molt pesat, amb la mantega de la pasta de full i de les pomes que se suma al greix de la nata o la crema anglesa. Per mi, li queda millor el contrast amb un element que desengreixi i rebaixi la sensació de dolçor. Per això m’agrada servir la tatin amb un aire de llimona: l’acidesa és un potenciador del sabor i el contrast fa que les postres resultin molt més lleugeres i rodones. També us recomano que ho proveu!

tatin4

Per la tatin:

Ingredients:

• 8 pomes golden
• 300g de sucre
• 300g d’aigua
• 200g de mantega
• 1 branca de canyella
• 1 làmina de pasta de full

Preparació:

Fer un caramel daurat amb 100g de sucre. Abocar-lo dins el motlle i repartir-lo bé. Reservar.
Pelar les pomes, treure’ls el cor i tallar-les a quarts. En un cassó, posar l’aigua, la mantega, la canyella i la resta de sucre al foc i deixar que es fongui la mantega. Afegir-hi la meitat de les pomes i coure-les a foc suau uns 8-10 minuts. Han de quedar toves però no desfetes. Treure les pomes del foc i en el mateix líquid coure l’altra meitat de pomes.
Col·locar totes les pomes dins el motlle ben posades i mooooooooolt juntes. Prémer amb la mà per tal que no quedin forats entre les pomes.
Tallar la pasta de full a la mida del motlle. Punxar-la amb una forquilla i col·locar-la sobre les pomes. Coure-ho al forn a 200º fins que sigui daurada.
Desemmotllar girant el motlle i, si en teniu, pintar amb una mica de gelatina de poma. Servir tebi.

Per l’aire de llimona:

Ingredients:

• 125g d’aigua
• 125g de suc de llimona
• 60g de sucre
• 5g de lecitina de soja

Preparació:

Barrejar la lecitina amb el sucre. Afegir una petita part de l’aigua i barrejar amb el túrmix fins que quedi tot ben dissolt. Afegir la resta d’aigua i el suc de llimona i turmixar. Al moment de servir, turmixar fent que entri aire dins el líquid, posant el túrmix una mica tort. S’anirà formant escuma que es mantindrà ben ferma gràcies a la lecitina de soja. Col·locar una cullerada d’aire sobre la tatin just el moment de servir.

Bon profit!

Comparteix

9 comentaris a “La clàssica (o no) tatin de poma”

  1. Hola M. Carme, el túrmix normal, el que fas servir per triturar o fer una maionesa.

    Hola Glòria, les altres fruites depèn de la duresa de cadascuna… Per exemple, amb la pera també ho faria, però potser només la bulliria 4 minuts, igual que el mango o el préssec. En canvi, una tatin de figues la faria directament sense bullir abans les figues.
    Oleee ens veiem demà mateix. Quina il·lu!!!!!!

  2. Saps que no he fet mai un tatin?! Però n’he menjat i n’he vist moltes receptes i tens raó!! M’agrada aquesta manera de fer la poma! Ja es veu tot plegat més lleuger d’entrada. Potser m’animo i faig el meu primer intent 🙂
    Petons
    P.S – Per cert, la idea de combinar-lo amb llimona la trobo genial!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *