Batut de figues, plàtan i quefir. Taller amb Pep Nogué

Data
19 de setembre de 2011
Creat per

Divendres vam començar les classes de cuina del nou curs assistint al taller de cuina saludable a l’Espai Consum del Bonpreu. Una de les receptes que vam aprendre va ser aquest boníssim i energètic batut de figues:

Durant les dues hores del taller, en Pep Nogué ens va preparar 3 plats saludables i força senzills de fer: una sopa de quinoa amb verduretes, bolets i miso, un bacallà amb all i oli de poma i mel de flor de taronger i un batut de figues, plàtan i quefir. Receptes per aprendre a cuinar de forma sana utilitzant ingredients poc habituals però que avui dia ja es troben a qualsevol supermercat: la quinoa, l’arrel de lotus, el miso, el gingebre, els xitakes, el quefir, la llet de cabra…

En Pep ens va explicar les virtuts de cada ingredient i de quina manera els podem cuinar per tal d’aprofitar-ne al màxim les seves propietats medicinals. L’objectiu de la classe era adonar-se que amb la cuina podem contribuir a millorar la nostra salut, introduint alguns aliments bàsics ben senzills d’utilitzar. Així, per exemple, vam aprendre que el xitake i l’arrel de lotus van bé pels refredats o que el quèfir està relacionat amb la longevitat de les persones.

La classe va ser molt amena i divertida, amb bromes i bon ambient en general. Amb sorteig de llibres inclòs (va ser tongo o casualitat? Je je je…), tast dels plats i xerradeta final amb en Pep, la classe va passar volant. Com sempre, només em falta agrair a en Pep i al Bonpreu la dedició especial que van tenir amb tota la colla de blocaires. El mes d’octubre tornarem segur!


Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 8 figues ben madures
• 1 plàtan
• 200g de quefir
• 200ml de llet de cabra, ovella o llet vegetal, o aigua
• q/s mel

Preparació:

Rentar les figues i eixugar-les bé.
Posar-les en un pot alt i afegir el quefir, el plàtan, la llet de cabra i un raig de mel.
Triturar que quedi tot ben emulsionat i prendre ràpidament.

Bon profit!

Comparteix

47 comentaris a “Batut de figues, plàtan i quefir. Taller amb Pep Nogué”

 1. Això és un senyor batut, i els altres són tonteries!! No he provat mai el kefir per a batuts, no m’agrada massa perquè és molt líquid, pero batut amb altres ingredients…hauré de fer la prova! petons guapa

 2. Fa temps que segueixo aquest blog i és extraordinari, felicitats noia per tot els que ens ensenyes i per la teva generositat anant a apendre més encare, i que després ens en fas participar, però vull fer un comentari:
  Hi ha moltes coses boníssimes a les nostres terres, la taronja va molt bé pels costipats, la llet, en comptes de la soja,etc….Moltes d’aquestes coses les portem de fora per snobisme, i estem arruinant els pagesos del païs. No sé què farem el dia que s’en cansin, pobre gent…Aquests marevellosos cuiners que tenim a Catalunya i Espanya, aquesta dieta mediterrània tant extraordinària que exportem a tot arreu, perquè aquí ens empenyem a donar vida als de fora i pagar-ho deu vegades més car. Hi ha ingredients que aquí no es poden cultivar pel clima, donç bé si tenim tantes i tantes alternatives perquè no en fem més difusió, els cuiners son els que ho poden fer….Gràcies per deixar-me enrotllar.

 3. Ester, aquest any has de trobar la manera de venir a les classes, que fa molt temps que no ens veiem… seria genial!

  Roser, precisament una de les coses que ens va explicar en Pep és que si et fas el quefir a casa i el vols més espès l’has de deixar a fora de la nevera. Però tens raó que el que venen envasat (i ja sense el fong) és força líquid i ideal pels batuts.

  Gemma, tu ho has resumit en una línia: en Pep dóna una quantitat d’informació enorme però en canvi la classe no es fa gens pesada, al contrari! A més, posa una passió en tot el que diu que s’encomana, oi?

  L’hora del tupper, benvingut! Ja veuràs com la classe serà super interessant, t’encantarà! I en directe molt millor, és clar! 😉 Uau, ja he vist el teu post sobre les figues, un complement perfecte per saber tots els detalls d’aquest ingredient tan dolç i suculent. Moltes gràcies!

  Helena, mira, a la cuina d’angels ja l’han fet: http://lacuinadangels.blogspot.com/2011/09/bacalla-amb-allioli-de-pomes-amb-mel.html
  Fes-lo que queda boníssim!

  Silvia a mi també m’agraden molt els batuts, i amb el quefir és molt més sa. A més, li dóna un gust diferent als típics batuts de llet o iogurt.

  Catieu i Glutoniana, és un batut energètic i molt bo. Ideal per prendre per esmorzar o, en menys quantitat, per postres o per berenar…

  Eva, a veure si pots venir algun dia, que et trobem a faltar! El quèfir l’has de provar, a mi m’agrada molt i és fantàstic per anar variant els làctics enlloc del iogurt. I és ideal per recuperar les forces després d’una dura escalada, je je je… O encara millor si el prens per esmorzar, llavors segur que encadenes totes les vies que escalis 😉

  Judith i Eva, un batut d’aquests et dón energia per tota la setmana, je je je… Va ser una classe molt interessant, l’allioli de poma em va encantar i la sopa de verdures segur que cau ben aviat, ara que per fi comença a fer una mica de fred.

 4. Sandra, per mi també hi va haver ingredients desconeguts o d’altres que ja faig servir però no en coneixia totes les virtuts. I encara ens va explicar altres ingredients que no estaven a la recepta (per exemple, les llavors del raïm seques i mòltes) que tenen propietats interessants.

  Mima, si us agraden els batuts heu de fer aquest! De figa, de plàtan, de préssec, de pinya… a nosaltres també ens agaden molt 🙂

  Anònim, moltes gràcies pel comentari, tens tota la raó del món! Però t’haig d’aclarir que en Pep Nogué us un gran defensor dels productes de casa nostra, el més entusiasta que conec! El que passa és que en el post no ho he dit, potser perquè aquesta vessant del Pep ja la coneixem (hauries de veure amb quin amor i quina passió parla de la IGP Poma de Girona, de la cervesa de fajol de la Garrotxa, o dels formatges artesans catalans). Precisament, crec que és en Pep qui fa els tallers al Bonpreu amb productes DOP i IGP catalans, i és un gran defensor de comprar als pagesos productes d’aquí (i a un preu just per ells!). Però aquesta classe concreta de divendres passat era per parlar d’aquests altres productes que, tot i que alguns no són d’aquí (i altres sí, eh?) també són interessants de conèixer 😉
  El proper cop, vine al taller i ho podràs veure tu mateix/a 🙂

  Mònica i Belén, un batut energètic ideal per esmorzar abans de sortir a escalar! Així segur que encadenes totes les vies, je je je…

  Montse, a l’octubre no ens el perdrem cap de nosaltres 🙂
  I ara mateix t’apunto al taller del Caprabo amb la Mireia!

  Ivana, jo tampoc utilitzo gaire la quinoa i això que és molt sana! En Pep va comentar que era rica en proteïnes i que combinada amb un llegum o un cereal s’obté una proteïna completa (com quan fas llenties amb arròs).

  El taller de cuina, a mi també m’agraden molt les figues, llàstima que portin tantes calories, je je je… I llàstima també que la temporada sigui tan curta 🙁

  Starbase, en Joan ho ha explicat molt bé al seu blog: http://lacuinadangels.blogspot.com/2011/09/bacalla-amb-allioli-de-pomes-amb-mel.html
  Ell va ser un dels afortunats 😉

  Queti, a mi que m’està costant tant agafar el ritme del curs, aquest batut és ideal. Per carregar energies a tope i entrar a classe al 100% 🙂

 5. Molt bé el reportatge i les mans de la model amb el pot de farina de llavors de raïm , també, je, je, je… Ah! M´has d’explicar la xerrada final amb el Pep…jo era xerrant en una altra banda, d’ acord?

 6. SERÀ COMPLICAT QUE FACI AQUEST COMBINAT, SENZILLAMNT PERQUÈ ENCARA QUE EM FACI UNA MICA DE VERGONYA…EL PLÀTAN NO M’AGRADA GENS…Segur que és ben nutritiu i gustós per a qui li agradi el plàtan.
  Et volia comentar que respecte al local del que parlava al meu bloc (Fes-te farinetes), primer agrair que deixessis el teu comentari, i després comentar que efectivament una de les idees clares que tenim és el de fer-ne un espai, un punt de trobada on els blocaires poguem gaudir a gust. De moment estem en rodatge i per això hem començat donant un tomb alm els de Sants. Informarem de tot el que anem fent i m’agradarà molt compartir amb tú i molts més aquest projecte que tot just comença. Gràcies Gemma!

 7. M’agrada aquesta proposta. Ara mateix me’n prendria un. Per cert, jo aquesta temporada vull sortir de la foscor i anar a algun d’aquests tallers que feu. A veure si hi soc a temps pel proper que organitzeu que pinten molt interessants i ja veig que us ho passeu molt bé… a banda d’aprendre noves receptes, es clar. Je,je.
  Petonets!!

 8. Un batut molt original , saludable i boníssim!!!! Quina pena que em quedi tant lluny, perquè m’encanten aquests tallers amb en Pep Nogué. El vaig veure al forum gastronòmic i em va agradar molt!
  Peotnets

 9. Cristina, tens mans de model fotogràfica de mans, ja ho veus, je je je… I amb en Pep no vam xerrar de res especial, va estar responent les preguntes dels blocaires.

  Silvia, tens una figuera? Quina sort! Nosaltres en tenim una a la Roureda, però aquest any em sembla que no han sortit gaire bones…

  Àngels, és ideal per quan fas exercici físic, però millor abans que després. Per esmorzar és perfecte!

  Gemma, a mi el quèfir m’agrada molt, té un punt més àcid que el iogurt i es nota més el ferment. Prova’l, que és bo i molt sa 😉

  Cris, aquestes classes són molt interessants. A veure si t’apuntes algun dia, eh?

  Mercè, doncs no passa res, no li posis el plàtan i solucionat!
  Tots estem esperant amb moltes ganes que organitzeu algun taller a Farinetes Baltà, seria genial!!! Estarem atents a les teves propostes 😉

 10. Maria Dolores, és un batut ideal per la canalla, que crema molt i necessita aliments energètics… La recepta del bacallà ens va agradar molt, l’allioli de poma era molt lleuger.

  Sión, gràcies a vosaltres per venir i gràcies al Bonpreu per reservar-nos places per tots 🙂
  I estava clar que jo havia de fer aquesta recepta, je je je…

  Ara, és una bomba de calories, però ideal pels dies que surt a fer esport 😉

  Laura, que bé!!! A veure si és veritat i t’apuntes algun dia, que ens agrada molt conèixer en persona a tots blocaires. El mes d’octubre segur que tornem a tenir tallers, ja t’apuntaràs 😉

  Ingrid, llàstima que aquests tallers només es facin a Barcelona… I això que en Pep és d’Olot, en podria fer algun per Girona, je je je…

  Anna, i tant! Sense cap problema, canvies el quèfir per la mateixa quantitat de iogurt i et quedarà igual de bo 🙂

  Ana, boníssim, sa i molt calòric 😉

 11. Me perdi el taller porque estava en Ur Francia para acompañar a mi mujer a hacer el Puigmal desde la vertiente francesa desde el viernes,pero al menos ya tengo una receta que te ha quedado fantastica y que me llevo a pendientes
  peto

 12. El batut es veu molt bo Gemma! Justament ahir una companya de feina em va portar unes figues de la seva figuera, encara penso que fer-ne però unes quantes crec que em sobraran per provar un batut com aquest per berenar! 🙂
  Com m’agradaria tenir més temps per venir a algun d’aquests cursos. Abans anava als del David Lienas, però ara fa temps que res de res 🙁

  Petonets!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *