Gratinat de maduixots amb bullon de vi ranci d’en Pep Nogué

Data
5 de març de 2012
Creat per

Divendres vam anar al taller de cuina amb en Pep Nogué a l’Espai Consum del Bonpreu. Una de les receptes que vam aprendre va ser aquest deliciós gratinat de maduixots:

El taller estava dedicat a la Cuina Volcànica de la Garrotxa, amb alguns dels productes típics de la regió com a protagonistes: el farro de la Vall de Bianya, els fesols de Santa Pau i les patates de la Vall d’en Bas. En Pep és un apassionat d’aquesta cuina i va encomanar al públic l’entusiasme per la gastronomia que busca recuperar aquests productes de proximitat. A partir d’ara, enlloc de fer polenta italiana, tots a cuinar farro, eh? je je je… 😉

Durant el taller ens va ensenyar un total de 5 receptes, tres de previstes i dues més de regal: unes patates mores amb suc de bacallà, una brandada de bacallà amb fesols de Santa Pau i salpicó de verduretes, un gaspatxo de fesols, una sopa de farro econòmica i aquest gratinat de maduixots. A més, ens va regalar una bosseta de farro i ens va animar molt a preparar-lo a casa. Jo ja tinc pensat què en faré: unes creps de farro farcides de gelat de La Fageda 🙂


L’origen d’aquesta recepta cal buscar-lo en el bullon, una versió senzilla de la zabaione italiana que feien antigament a la Garrotxa. Aquesta crema, amb els rovells ben muntats i escumosos, queda finíssima i molt esponjosa. Repartida sobre els maduixots i gratinada al punt, resulten unes postres tèbies sensacionals. Només té una pega: són unes postres que cal fer al moment, és d’aquelles receptes (com el soufflé) on cal fer esperar els convidats. Però si les feu un diumenge per dinar, amb temps per fer sobretaula, us garanteixo que teniu l’èxit assegurat!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 400g de maduixots
• 6 rovells d’ou
• 125g de sucre
• 150g de vi ranci
• 250g de gelat de formatge (opcional)

Preparació:

Rentar els maduixots i tallar-los a trossos. Posar-los en plats sopers de servir.
Posar els rovells en un bol al bany Maria junt amb el sucre i 50g de vi ranci. Muntar-los amb unes varetes fins que doblin el volum.
Posar una bola de gelat damunt dels maduixots (opcional).
Incorporar la resta de vi ranci i repartir el bullon damunt dels maduixots. Gratinar-ho al forn i servir immediatament.

Bon profit!

Comparteix

49 comentaris a “Gratinat de maduixots amb bullon de vi ranci d’en Pep Nogué”

  1. Les maduixes sempre me les menjo igual, però veient aquesta delícia de gratinat que ens proposes em penso que no tindré més remei que provar-lo. Ha de ser tan cremós i bo…. sorprèn a tots els convidats, si o si, n’estic segura.
    Petons! 🙂

  2. El Pep és un apasionat de tots els productes del voltant de la garrotxa i és genial, hi ha gent que ha tornat a conrear patates, mongetes, etc. que ja només feien per a consum personal, la gent s’ha adonat que no es podien deixar perdre.
    Bé, que me’n vaig, aquesta recepta té una pinta deliciosa, les maduixes són sabayon queden delicioses i amb aquesta cremeta han de quedar fantáticas.
    Petonets

  3. Que bo!!! m’ha encantat, a casa no ens falta de res per fer-la, tinc maduixots del maresme, ous de la iaia, vi dels veïns… només em falta el gelat de la fageda que ja sé on trobar-lo! A veure si tenen paciència i diumenge la puc fer. Un petó!! com estàs del braç?

  4. Me encantan las fresas y ahora comienza la temporada ¡¡Bien!!
    El gratinado de estas fresas acompañadas con el vinito hacen que no pueda resistirme ir a la cocina a prepararlo.

    Besos.

  5. Cada volta que passe per la cuina de ta casa em vénen ganes de menjar dolç (i acabe de dinar!). Me l’apuntre per quan compre maduixots i em sobre una miquiua de temps (si és que no se’ls acaben abans d’arribar a taula).
    Besets

  6. GEMMA, encara no he fet les creps, però quant trobi el moment les faré. Me les vull reservar per un dia especial 🙂

    Marylou, en Pep és un 10!!!!!!!!!!!!!!!!

    Roser, a mi la nata no m’agrada gaire, prefereixo aquesta altra versió. A més, m’encanten les postres servides tèbies!

    Helena, nosaltres també les mengem tal qual, però un extra com aquest de tant en tant no fa mal, je je je…

    Silvia, amb els fesols va fer una mena d’empedrat per acompanyar una brandada sensacional, que va fer en un moment i sense gens de patata.

    Starbase, les reaccions de Maillard sempre donen més bon gust als plats, oi? Je je je… i tu ho saps millor que ningú 😉

    Núria i Ribereñna, a veure si us animeu a fer el plat, que ara comença la bona temporada de maduixots i s’ha d’aprofitar!

    Laura, ja vas veure que no té cap complicació, només cal fer esperar una mica els convidats. Anima’t a fer-la que us encantarà 😉

    Marina, el Pep és un entusiasta de la cuina de proximitat, i clar, sempre tira cap a casa, je je je… ja està organitzant una segona trobada per aquelles terres 🙂

  7. Judith, Sandra i Anna, realment són unes postres originals per un dia que tens convidats de quedar bé i força temps per fer sobretaula, je je je…

    Carme, per sort, gent com en Pep estan aconseguint recuperar molts productes que gairebé havien desaparegut! El farro, les patates mores i els fesols de santa Pau en són un bon exemple. Mica en mica! 😉

    Bet, precisament no necessites res especial ni complicat de trobar. I nosaltres ens el vam menjar sense gelat i també era molt bo. El braç no gaire bé… 🙁

    CristinaT, totes 5 receptes van ser molt bones, oi? Ja n’has fet alguna?

    Dolores i Cristina, la zabaione és molt típica d’Itàlia, però aquí es força original. Us animo a provar-la!

    Mesilda, hem fet dues versions de la mateixa idea: combinar la fruita amb una crema. La teva l’haig de fer!

    Mercè i Miquel, a veure si podeu venir el proper taller amb el Pep, que ja veieu que sempre fa unes receptes molt bones. Senzilles de fer i amb l’èxit assegurat 😉

  8. Pol i Albert, són unes maduixes sensacionals, per un dia de festa grossa!!!

    Mònica, a mi també m’encanten les maduixes. I tampoc es triga tan a fer, pots tenir les maduixes netes i tallades als plats. Muntar la crema és molt ràpid i gratinar-la només són uns segons…

    Silvia, ahora que empieza la buena temporada de fresas hay que aprovecharla. Y este postre resulta muy elegante para servirlo con invitados especiales 😉

    Anaïs, ets una exagerada 🙂 Els bunyols més aviat són de forn de barri, je je je… tot i que més bons que moltes postres de grans restaurants 😉

    Maria angels, tens tota la raó!

    Belen, el gelat també es gratina, a mi també em va sorprendre. Però de fet, gratinar és qüestió de segons, de manera que no s’arriba a fondre, i es serveix molt cremós, per degustar-lo encara millor 😉

    Dolça, si la fas ja m’ho diràs 😉

    Queti, ara comença la bona temporada de maduixots. I vas massa enfeinada, segur que pots trobar un diumenge tranquil per provar aquestes postres amb calma (i amaga els maduixots a la nevera darrera la verdura, je je je…)

    Teresa i ANABDN, ja comencem a trobar bons maduixots a les botigues, de manera que us animo a que feu aquesta recepta, ja veureu com triomfareu 😉

  9. Hola guapa!! Aquest divendres volem parlar del teu blog al programa Quins fogons (90.1 FM) perquè hem incorporat una secció de blogs. Si ens vols escoltar per internet ens trobaràs a http://www.lactual.cat (a la dreta hi ha la llista de programes. Al Quins fogons ens trobes a mi i a la Clara!!! Petonet!

  10. Sion, ja veus que aquest cop us vau perdre una bona classe amb el Pep… i és que les seves receptes sempre triomfen 😉

    L&C, m’alegro que t’agradés la classe del Pep, a veure si t’animes a venir a les properes!

    Anna, a mi també m’agrada fer les postres amb antelació, i encara millor si les puc fer el dia abans. Però amb convidats de confiança, pots fer aquesta recepta, que segur que l’espera s’ho mereix 😉

    Clara, ja vindràs a la propera 😉 A Catalunya tenim vi ranci de molta qualitat, oi?

    Maria Jose,, si no tens vi ranci ho pots substituir per un altre alcohol que t’agradi… fins i tot he fet sabaion amb cava i queda molt bo 😉

    Erika, más que una sopa es una crema muy esponjosa, como una salsa holandesa servida gratinada y dulce. Queda un contraste de temperaturas delicioso.

    Marina, quina il·lu!!! No ho podré escoltar en directe però ja em baixaré el programa quan el pengeu a l’enllaç. M’agrada aquesta nova secció del progrma! 😉

Respon a carme Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *