Fòrum Gastronòmic de Girona 2011

Data
26 de febrer de 2011
Creat per

Aquest any he tingut la sort de poder fer un parell d’escapades al Fòrum Gastronòmic de Girona i em fa il·lusió penjar 4 imatges dels diversos tallers, exposicions i estands que he visitat.

Llegint les notícies sobre el tema, s’ha de concloure que l’edició d’enguany ha estat tot un èxit. Amb un rècord d’assistents, hi ha hagut novetats destacades com l’Aula Activa o les sessions gratuïtes de l’Auditori, que han fet el Fòrum molt més participatiu. Si us interessa llegir unes cròniques interessants, us aconsello les del Manel de Cuinar és generós.

Un dels Tallers que vaig assistir va ser el de Fauchon amb el pastisser Cristophe Adam. Allà vaig coincidir amb altres blocaires, el Manel, la Xaro i la Mercè. Vam trobar el taller força decebedor, tant per la forma, com pel contingut i com pel resultat: un pastís MIMA de xocolata blanca i toffee terriblement empalagós.


Juntament amb la Xaro, vam participar a l’Aula Activa amb la sessió La cuina al buit dels xefs Joan Roca i Salvador Brugués. Tot i que inicialment ens va semblar massa professional (segurament érem les úniques no cuineres entre els assistents), ben aviat les explicacions i, sobretot, els tasts dels diversos plats, ens van fer entrar de ple en el tema en qüestió: la cuina al buit amb l’objectiu de preservar al màxim les propietats organolèptiques dels ingredients.

Vam poder tastar una desena de plats: una llebre a la Royale, un llenguado amb paleta de colors, un garrinet amb meló i remolatxa, unes galtes amb foie, una vieira trufada, una carxofa amb taronja, un salmó amb aroma fumat i compota de poma… Tal com va dir la Xaro, és com si haguéssim anat a fer un menú degustació al Celler de Can Roca amb explicacions en directe de l’elaboració de cada plat!

També vaig aprofitar per voltar i xafardejar pels expositors de la Fira: Sosa, grans coneguts de la colla de blocaires, casa Graupera, magnífics elaboradors de neules, La Selvatana, tant i tant recomanada per en Pep Nogué, Sandro Dessi i els seus gelats espectaculars…

Finalment no em vaig voler perdre l’exposició que ha muntat la revista CUINA per celebrar el seu desè aniversari: un recull dels 111 articles dedicats als grans xefs que s’han publicat al llarg d’aquests 10 anys a la secció Genis del Foc. La vaig trobar original i amb una posada en escena fantàstica, amb un detall i senzill homenatge a en Santi Santamaria especialment emocionant. Aprofito l’ocasió per felicitar a tot l’equip de la revista per aquest aniversari tan important!

Comparteix

36 comentaris a “Fòrum Gastronòmic de Girona 2011”

 1. Gemma, vaig assistir a la fira però no vaig anar a cap taller, el proper cop m’hauré d’organitzar millor. M’agrada la teva crònica, així me n’he fet una idea dels tallers.
  Fins aviat

 2. ostres, m’alegro que el taller dels roca compensés el fiasco del fauchon. jo vaig assistir a una demostració del joan i el jordi roca el diumenge i és espectacular, però no hi havia degustació!

 3. Hola Gemma!
  La veritat és que el Fòrum és una autèntica sort poder tenir-lo tan a prop! Llàstima no haver coincidit…
  Ja em va dir el Manel que us vau endur un disgust amb el Fouchon. Ara, amb el de la cuina al buit us vau recuperar, eh?? T’ho confirmo del tot, que vau fer un menú degustació del Celler!! Felicitats! 😉

  Una abraçada!

 4. Vaig llegir al bloc del Manel això de la decepció de Fauchon… La veritat és que la botiga de la plaça Madeleine a París és molt bonica, però últimament no hi compro res per què quan ho havia fet m’havia decebut… A voltes tenim coses més bones sense tant nom que les passem d’alt sense més! Sort que al Fòrum en podem descobrir d’aquestes, com els productes de la Selvatana que dius tu!O les conserves que varem tastar al taller de vermuts!

 5. hola Gemma!
  he entrat al teu blog, que m’encanta, buscant una recepta casolana per a fer “mantecados”. Tinc un llard de porc boníssim i el vull fer en mantecados, amb els meus fills, perquè n’aprenguin.
  Tu, que ets la més experta en aquests afers, i a més estàs tot el dia buscant i mirant receptes, no en tens cap que sigui “infalible”, ben equilibrada i boníssima?????
  Gràcies a l’avançada i un petonàs

 6. Joan, tastar els plats d’en Joan Roca i gaudir de les seves eplicacions en directe va ser fantàstic. Érem un grup molt reduït i va ser tot molt proper, extraordinari!

  Miquel, el proper Fòrum no pots fallar, eh? Les activitats del diumenge obertes a tothom també són molt interessants 😉

  Silvia, estos eventos son un lujo y Joan Roca, además de ser un gran cocinero, es un gran orador… su charla fué muy interesante y supo transmitir su pasión por la cocina y todo su trabajo.

  Carme, hi ha tanta oferta de tallers que costa decidir-se, oi? M’hauria agradat poder assisitir a molts més tallers, sort que el 2013 tindrem un nou fòrum, je je je…

  Mesilda, els plats cuinats al buit queden suaus, melosos i amb els sabors molt concentrats… és increïble! I les salses i guarnicions eren esepctaculars!

  Alba, el proper Fòrum no pots fallar!

  Glòria, el diumenge tampoc hi vau anar? Jo em pensava que sí, que havíeu anat junts amb tota la resta de blocaires… Com és que vau fallar?

  Maria Dolores i La cuina de l’Eri, va ser una gran fira gastronòmica, plena de tallers i novetats. Ens ho vam passar molt bé!

  Manel, la sessió amb en Roca va compensar de sobres el fiasco de Fauchon, una mica com a tu amb el Pellicer. I gaudir del tast dels plats va ser fantàstic, tu hauries disfrutat molt!

  Massitet, ja he vist el “vostre” Fòrum, je je je… m’hauria agradat poder venir diumenge i coincidir amb tota la colla, però ja saps que necessito sortir a escalar, que si no durant la setmana m’enfilo per les parets, je je je…

  Margot, el meló també estava cuinat al buit amb un suc de remolatxa. Quedava de color vermell intens i amb gust a remolatxa. Espectacular!

  Sara Maria, vaig trobar poc coherent el discurs d’en Cristophe Adam: mentre explicava que les noves tendències en pastisseria són reduir el sucre i els greixos, ens va servir un pastisset de xocolata blanca amb toffee! Terriblement dolç, greixós, empalagós i embafador… No he comrat mai a la seva pastisseria, però si tot és així em van quedar poques ganes de provar-ho 🙁
  Vau tastar els iogurts de La Selvatana? Boníssims, oi?

  Queti, d’aquí dos anys us heu d’acostar al Fòrum, que tampoc està tan lluny… si us organitzeu amb temps segur que podeu fer una escapada 😉

  Ada, no he fet mai mantecados o polvorons, tot i que sí que et puc proposar una recepta de confiança, és d’una blogger de Gandia. Sempre que he fet les seves receptes surten bé i té unes receptes de plvorons amb moltes epxlicacions i força senzilles de fer amb els teus fills. Té polvorons de xocolata i de llimona (amb la farina torrada) i uns mantecados d’ametlla més senzills (amb la farina sense torrar). Crec que són tres bones receptes de confiança:
  Els d’ametlla: http://www.recetariocanecositas.com/?p=5501
  Els de llimona: http://www.recetariocanecositas.com/?p=5472
  Els de xocolata: http://www.recetariocanecositas.com/?p=5482
  També et passo dos link de la Su, a part de la recepta ja veuràs que al final de tot hi ha una llista amb consells molt útils 😉
  http://webosfritos.es/2008/11/podvodonez-cacedoz/
  http://webosfritos.es/2009/12/polvorones-de-avellana/
  I els fareu ara que ja ha passat Nadal??? Je je je… Ja em diràs com t’han quedat!

 7. gràcies Gemma. Al final m’he avançat i els he fet amb una recepta que tenia (amb la farina torrada!), però ara mateix entraré als blogs que em dius. Mooooltes gràcies!
  i sí, clar, les coses de Nadal són molt més bones fora de temporada 🙂

 8. Quina maravella poguer tastar totes les preparacions de Can Roca!!!! Sonava tot boníssim!!! Quant he llegir Can Graupera m’he emocionat, soc de Mataró i es una de les olors que més trovo a faltar, les neules!!!!! Petons

 9. Hola bonica!!! ja feia temps que no em passava per aqui!! ja he estat mirant el que m’havia perdut!! Els cignes m’han fet molta gràcia… jo els vaig fer també … ara ja fa temps, i queden espectaculats. Els vaig veure per primera vegada en un llibre de Le Cordon Bleu… impresionants!!!

  Quina llàstima el taller de Fauchon, quan esperes una cosa i te n’emportes una sorpresa desagradable … sents que has estat perdent el temps!! grrr…

  Bé, menys mal que vas poder aprofitar per aprendre altres coses!!!

  Petonassos

  Miel

 10. Per cert Gemma, avui m’aprofito i et demano consell. Dissabte he de portar postres per 14, havia pensat en fer alguna cosa variada per exemple un pastís de formatge i un brownie amb avellanes. Què et sembla? Alguna proposta més agosarada? Per cert ha de ser fàcil de transportar! Gràcies

 11. Ada, com us han quedat? Segur que boníssims, oi? I tens raó que els dolços de Nadal són més bons fora de temporada, je je je…

  Anna, sobretot vaig aprofitar la segona escapada amb la sessió d’en Joan Roca! Va ser una gran experiència 😉

  Elvira, vaig estar parlant molta estona amb la filla de casa Graupera, una de les claus en la modernització dels nous productes que ofereixen. Em va estar explicant el procés de creació de les noves neules, amb farcits de xocolata o maduixa… M’ho va deixar tastar i estava boníssim!

  El taller de Cuina i Mercè, el Fòrum del 2013 no us el podeu perdre, que Girona està aquí mateix i una escapadeta val molt la pena 😉

  Miel, quant temps sense saber res de tu! Fauchon va ser decebedor sobretot perquè era molt desorganitzat, no explicaven gaire bé la recepta i parlaven d’altres coses que no venien al cas 🙁

  Noemí, què vols dir amb CADA COP que vas al Celler? Quants cops hi has estat??? Je je je… dit així sembla que hi vagis cada setmana… I acabo de veure que també has estat al Bulli… quina sort, no???? Realment vam quedar meravellats, tant per tots els plats que vam tastar com per la humilitat d’en Joan Roca!

 12. Nosaltres al final no varem poder anar-hi, però amb totes les cròniques que ens passeu, sembla gairebé que hi em anat, quina sort haver fet el menú degustació del Celler de Can Roca al fòrum, es sensacional .
  Petons

 13. Noemí, ens hem creuat els comentaris i no he vist el teu segon 😉
  Ostres, recomanar postres costa molt, depèn de si les has de fer el dia abans o el mateix dia, si poden ser de nevera, si les vols individuals o un pastís, si les has de transportar molt lluny… Si em dónes més pistes et faig alguna proposta 😉
  El pastís de formatge i el brownie segur que triomfen, són dos clàssics que agraden molt. Personalment, el brownie de postres el trobo una mica sec, a no ser que el serveixis acompanyart d’una salsa (tipus crema anglesa) o d’un gelat… Com ho veus?
  I quina sort haver estat tres cops al Celler de Can Roca, jo no hi he anat mai, és d’aquells restaurants que tinc pendents i que tinc moltíssimes ganes d’anar… Però espero una ocasió especial 😉 I quina sort conèixer els tres germans personalment!

  Asun, el proper cop heu de venir, amb el Miquel haurieu disfrutat molt! I el tast no va arribar a ser un menú degustació, però ens va agradar moltíssim, sobretot per les explicacions que feia en Joan Roca de cada plat.

  Ribereña i Pol, va ser un gran Fòrum al gust de tothom, tant per professionals com per aficionats. La majoria d’activitats i expositors eren molt interessants.

 14. Gemma,
  et dono pistes, tenim un dinar amb amics a Vilanova, on hem quedat per fer entre tots una paella, i jo m’he compromès a fer els postres. Jo havia pensat fer-los el dia abans, i els he de transportar de Girona a Vilanova, un cop al lloc els puc d’esenmotllar i acabar.

  Moltes gràcies

 15. Nos alegra ver que has podido hacer unas escapaditas a este Fórum, ya que ha tenido que estar super interesante por todo lo que nos cuentas.

  Esperamos algún año, hacer una escapada y encontrarnos por esas tierras.

  Besotes

  Ana y Víctor

 16. Noemí, com que tu ja tens triades dues receptes que es fan al forn (el de formatge i el brownie), et proposo 3 receptes sense forn. Quan haig de fer postres per molta gent a mi em va molt bé triar una recepta de cada mena, així mentre tinc el forn ocupat amb un pastís, puc fer l’altre pastís sense forn 😉
  Totes tres receptes són mooooooooooolt fàcils, potser et semblaran massa fàcils i tot!
  Pastís per xocoaddictes: http://www.lacuinadecasa.cat/2008/11/17/pastis-per-xocoaddictes/
  Pastís de plàtan i iogurt: http://www.lacuinadecasa.cat/2007/10/01/pastis-de-platan-i-iogurt/
  Flam de xocolata i taronja: http://www.lacuinadecasa.cat/2010/11/15/flam-de-xocolata-i-taronja/
  Aviam què tries, je je je…

  Ana y Víctor, a vosotros que os gustan tanto estos encuentros gastronómicos, os habría encantado! El próximo Fòrum será en Santiago el año que viene y el de Girona en 2013.

 17. Hola Gemma, guapa tu

  jo aquest com no ha pugut ser, quina pena, esperaré 2 anys, a la propera…gràcies per compartir tota aquesta informació i fotos, ets un sol, solet
  mil petonets Susanna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *